İNŞAAT SAHASINDA ROMA DÖNEMİNE AİT ’SPOR TESİSİ’ BULUNDU

İNŞAAT SAHASINDA ROMA DÖNEMİNE AİT 'SPOR TESİSİ' BULUNDU

İNŞAAT SAHASINDA ROMA DÖNEMİNE AİT 'SPOR TESİSİ' BULUNDU

04 Ekim 2017 - 14:43


Konya'nın Sarayönü ilçesi Ladik Mahallesi'ndeki bir inşaat sahasında, Roma  döneminden kalma "spor tesisi" ortaya çıkarıldı. Roma döneminin Anadolu'daki en  önemli kentlerinden biri olan ve Laodikya olarak bilinen yerde yürütülen, kazı ve  temizleme çalışmasında ortaya çıkarılan 373 metrekarelik geometrik desenli mozaik  görenlerin dikkatini çekiyor.
Konya'nın Sarayönü ilçesi Ladik  Mahallesi'ndeki bir inşaat sahasında, Roma dönemine ait "spor tesisi" bulundu.

Laodikya antik kenti olarak bilinen ve Roma döneminin önemli  merkezlerinden olan mahallede, arsasına ev yapmak isteyen bir kişi müze  müdürlüğüne başvurdu.

Bölgenin üçüncü derecede sit alanı olması dolayısıyla müze müdürlüğü  uzmanları, inşaatın yapılması planan yerde sondaj kazısı gerçekleştirdi. Yapılan  çalışmada inşaat sahasında, Roma dönemine ait geometrik desenli mozaik ortaya  çıkarıldı.

Konya Müzeler Müdürlüğü ekipleri, on gün süren açma çalışmalarının  ardından bölgede 373 metrekarelik alanda  mozaik, sütun, altlık ve sütun  kaideleri ile bir mezar gün yüzüne çıkardı.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, yürütülen çalışmalara ilişkin, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, eserin bulunduğu mahallenin "Laodikya antik kenti"  olduğunu söyledi.

İçinde birçok eserin yer aldığı bölgenin üçüncü derece arkeolojik sit  sahası olduğuna işaret eden Benli, şöyle devam etti:

"İnşaat yapımı sırasında yapılan sondaj çalışmasında tarihi bulgulara  erişildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle kazıya  başlandı. Burada on gündür çalışıyoruz. Farklı bir yapıyla karşılaştık. Geometrik  mozaik, Konya'da çok az rastlanır. Antik kentte böyle bir yapının bulunması  normal. İlk açtığımız alan 100 metrekarelik yer. Bu alanın ortasında yer alan  madalyon motifin içerisinde, 'Dökumanos'un oğlu Ergenus adağına yapıldı' ifadesi  bulunuyor. Antik kentler içerisinde buranın anlamı bugünkü adıyla spor tesisidir.  Sütun altlıkları, başlıklar ve kaidesi bunu söylemektedir."

"ÇALIŞTIĞIMIZ TOPLAM ALAN 373 METREKARE"

Benli, alanın içerisinde bir de mezarın çıktığını belirterek, bunun  ise çok sonradan yapıldığının anlaşıldığını ifade etti.

Mezarın devşirme malzemelerle yapıldığına değinen Benli, burada başka  bulguya rastlanmadığını bildirdi.

 Benli, mezarın bulunduğu yerde ikinci bir mozaik alan tespit  edildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki gündür bu bölgede çalışıyoruz. Amacımız burayı korumak. Mozaik  çok narin ve çok çabuk bozulma ihtimali olan eserdir. Öncelikle koruma altına  alıyoruz ki daha sonraki çalışmalarda bunları kullanabilelim. Bölge yerleşik  hayatın sürdüğü bir yer. Burayı korursak Ladik'i tekrar canlandırmış oluruz.  Çalıştığımız toplam alan 373 metrekare. Antik kentin içerisinde böyle bir yapının  çıkması Konya'ya farklı bir anlam katacak diye düşünüyorum."

"PROJE HAZIRLATIYORUZ"

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak da böyle bir yapının mahallede  bulunmasının kendisini heyecanlandırdığı dile getirdi.

Antik kentin içinde bugüne kadar gözle görülür bir eserin gün yüzüne  çıkmadığını anlatan Solak, "Proje hazırlatıyoruz. Bunun sonucunda ziyarete açmayı  ve korumayı amaçlıyoruz. Ladik'e kahverengi tabelayı çakacağız. Buranın karayolu  kenarında olması önemli, İstanbul yolu üzerinde. İnsanların buraya uğrayacağını  düşünüyoruz. Çok etkileyici bir yer. Çalışma alanının genişletilmesi kurul  kararına tabi. Böyle bir gelişme olursa belediye olarak elimizden geleni  yapacağız. Heyecanla bekliyoruz." sözlerine yer verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x