TEOG SİSTEMİNDE İLK ’AÇIK UÇLU’ ÖRNEKLER BELLİ OLDU!

TEOG SİSTEMİNDE İLK 'AÇIK UÇLU' ÖRNEKLER BELLİ OLDU!

TEOG SİSTEMİNDE İLK 'AÇIK UÇLU' ÖRNEKLER BELLİ OLDU!

15 Eylül 2017 - 17:30 - Güncelleme: 15 Eylül 2017 - 17:58


Milli Eğitim Bakanlığınca, 8. sınıflara yönelik TEOG kapsamında 29-30 Kasım'da yapılacak 1. dönem merkezi ortak sınavlarda, Türkçe, matematik ve fen bilimleri testlerinden 2'şer soruyu "açık uçlu" sorma kararı alındı. İkinci dönem sınavlarda, tüm derslerden açık uçlu soru sorulmasını planlayan Bakanlık, soru örneklerini bugün internet sitesinden yayınlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 29-30  Kasım 2017'de yapılacak 8. sınıf 1. dönem merkezi ortak sınavlardaki açık uçlu  soruların dağılımı ve soru örnekleri belirlendi. İlk etapta Türkçe, matematik ve  fen bilimleri derslerine ait sınavların her birinde yer alan 20 sorunun 2'şer  tanesi açık uçlu sorulardan oluşacak. 

İkinci dönem sınavlarda ise tüm derslerden açık uçlu soru sorma  planını yapan Bakanlık, soru örneklerini de "odsgm.meb.gov.tr" internet  adresinden bugün yayınlayacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş  (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıflara yönelik 29-30 Kasım 2017'de  gerçekleştirilecek 1. dönem merkezi ortak sınavlarda önceki yıllardan farklı  olarak çoktan seçmeli test sorularının yanında açık uçlu sorular da yöneltilecek.

Açık uçlu sorular, 1. dönem ortak sınavlarda, Türkçe, matematik ve fen  bilimleri derslerinin oturumlarında kullanılacak. Bu derslerin her birinde yer  alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açık uçlu sorulardan  oluşacak.

Cevaplar kurşun kalemle okunaklı şekilde yazılacak

Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından  oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun  olan soru numarası ile yer alacak. Çoktan seçmeli soruların cevapları, önceki  sınavlarda olduğu gibi optik cevap kağıdı üzerine kodlanacak. Açık uçlu soruların  cevapları da optik cevap kağıdına yazılacak fakat bu cevaplama kodlama biçiminde  olmayacak.

Açık uçlu soruların cevapları, cevap kağıdı üzerinde ilgili soru için  hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde  yazılacak.  Açık uçlu soruların değerlendirilmesi, alanında deneyimli ve bu  konuda eğitim almış öğretmenler tarafından yapılacak. Değerlendiriciler, öğrenci  cevaplarını yapılandırılmış cevap anahtarına göre öğrenci kimlik bilgilerini  görmeden nesnel yöntemlerle puanlayacak.

Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi  durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar  değerlendirilecek.  Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf  eksikliği, imla veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacak. Ancak  Türkçe dersinde doğrudan imla, noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram  farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme söz konusu olacak.

2. dönemde tüm derslerden açık uçlu planlaması yapılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 2. dönemde yapılacak merkezi ortak sınavlarda  Türkçe, matematik, fen bilimleri derslerinin yanı sıra din kültürü ve ahlak  bilgisi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil  derslerinden de açık uçlu soru sorulmasına ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor.

Bakanlık tarafından, öğrenciler, velileri ve tüm kamuoyunu  bilgilendirmek amacıyla bugün içinde bakanlığın internet sitesinden açık uçlu  sorular ve yapılandırılmış cevap anahtarlarının örnekleri de yayımlanacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, bu  ayın sonunda kazanım kavrama testlerinde de açık uçlu sorular yayınlanmaya  başlanacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x