TBMM’DE ’’MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ’’ VEREN...

TBMM'DE ''MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ'' VEREN DÜZENLEME GÖRÜŞÜLECEK

TBMM'DE ''MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ'' VEREN DÜZENLEME GÖRÜŞÜLECEK

08 Ekim 2017 - 14:42

Meclis, "arabuluculuk yasası" olarak  bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, il ve ilçe müftülerine de evlendirme  yetkisi tanıyan tasarı ile vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren  "torba tasarı" için yoğun mesai yapacak.

TBMM'de bu hafta   - TBMM Genel Kurulunda, "arabuluculuk  yasası" olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı ile il ve ilçe müftülerine  de evlendirme yetkisi tanıyan tasarı görüşülecek - Plan ve Bütçe Komisyonu ise  istihdam, yatırım, üretim ve finansmanı teşvik etmeye dönük düzenlemeler ile  vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren "torba tasarıyı" görüşmeye  devam edecek

TBMM Genel Kurulunda, geçen hafta görüşülmesine başlanılan İş  Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın müzakerelerine 10. madde üzerinden devam  edilecek.

İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden  düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'na göre, işçinin tazminat ve ücret,  işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvurması  gerekecek.

İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret  etmekten, işçinin iş yerindeki mal ve malzemelere zararından doğan tazminat  talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek. Arabulucuya  başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa dava reddedilecek.

İş mahkemeleri, HSK'nın olumlu görüşü alınarak, tek hakimli ve asliye  mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığınca gerekli görülen yerlerde kurulacak.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, sebep gösterilmediği veya gösterilen  sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiasıyla, bir ay içinde işe iade talebiyle  arabulucuya başvuracak. Başvurudan sonuç alınamaması halinde iki hafta içinde iş  mahkemesinde dava açılabilecek. Taraflar anlaşırsa uyuşmazlık iş mahkemesi yerine  özel hakeme de götürülebilecek.

Yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet  tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden  kaynaklanan tazminat için zamanaşımı süresi 5 yıl olacak.

NÜFUS HİZMETLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Genel Kurulda, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasının  ardından, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair  Kanun Tasarısı ele alınacak.

Tasarıyla, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına ekleniyor.

Uluslararası Koruma ve Yabancılar Kanunu kapsamındaki yabancılara  kimlik numarası vermeye ve yabancılar kütüğüne kaydetmeye İçişleri Bakanlığı  yetkili olacak. Elektronik ortamda tutulan aile kütüklerinde kişiye ait tek bir  kayıt tutulacak.

Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri  belgesi ve kimlik kartı örneğine erişebilen kurum ve tüzel kişiler, bu belgeleri  sistemden temin edecek.

Türk vatandaşlığını kaybedenler, milli güvenlik bakımından engel  teşkil edecek hali bulunmaması halinde ülkede ikamet etme şartı aranmaksızın  yeniden vatandaşlığa alınabilecek. Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan  bir yabancı başvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam 12 ayı geçmemek üzere  Türkiye dışında bulunabilecek. Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması  şartları arasına, genel ahlak bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması  da ekleniyor.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu; istihdam, yatırım, üretim ve finansmanı  teşvik etmeye dönük düzenlemeler ile vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeleri  içeren ve vergi mükelleflerine yeni kolaylıklar sağlayan "torba tasarıyı"  görüşmeye devam edecek.

TBMM KİT Komisyonu denetimlerine başlayacak. Komisyon bünyesinde  oluşturulan alt komisyonlar, 11 Ekim Çarşamba günü Devlet Malzeme Ofisi, Milli  Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü ile Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel  Müdürlüğü yetkilileri ile ayrı ayrı toplantı yapacak.

Alt komisyonlar, 12 Ekim Perşembe günü de Toprak Mahsulleri Ofisi  Genel Müdürlüğü ve Atatürk Orman Çiftliği yetkilileri ile ayrı ayrı toplantı  düzenleyecek.

Meclis Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu, çalışmalarına devam  edecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x