KCK SANIKLARININ PKK İLE BAĞLANTISI GEREKÇELİ KARARDA

KCK SANIKLARININ PKK İLE BAĞLANTISI GEREKÇELİ KARARDA

KCK SANIKLARININ PKK İLE BAĞLANTISI GEREKÇELİ KARARDA

18 Mayıs 2017 - 14:26

Diyarbakır'da yaklaşık 7 yıl süren, 850  klasörden oluşan, yargılanan 154 sanıktan aralarında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran  Yüksek, eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, eski milletvekili  Hatip Dicle'nin de yer aldığı 111 kişi hakkında hapis cezası verilen "KCK Ana  Davası"nın tamamlanan gerekçeli kararı kitaplaştırılacak.
Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Mart'ta görülen "KCK Ana  Davası"nın karar duruşmasında, sanıklardan 16'sını "silahlı terör örgütü  yöneticiliği" suçundan 21 yıl, diğer 95'ini "silahlı terör örgütüne üye olmak",  "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na  muhalefet" suçlarından 1 yıl 2 aydan 18 yıla kadar değişen oranlarda hapis  cezasına çarptırırken, 43 kişi hakkında ise beraat kararı verdi.

Mahkemece hazırlanan ve kitaplaştırılmak üzere baskıya gönderilen 11  bin 84 sayfalık gerekçeli kararın, "Genel Tespitler" bölümünde, sanıkların terör  örgütü PKK ile ilişkileri detaylı olarak yer aldı.

Kararda, KCK sözleşmesinin, terör örgütünü bir devlet sistemi gibi  yapılandırmayı amaçladığı, örgüt ve üyelerinin sistematik bir yapıyı hedeflediği  belirtilerek, "KCK'nın mali yapılanmasında yer alan bazı sanıkların, terör örgütü  PKK'ya aktarılmak ve yapılanma tarafından örgütsel faaliyetlerde kullanılmak  üzere bölgede bulunan iş adamlarından para topladıkları belirlenmiştir." ifadesi  kullanıldı.

Seçimlere katılacak parti adayları hakkında istihbarat

Sanıklar hakkında ayrı ayrı değerlendirmelerin yapıldığı kararda, 21  yıl hapis cezası verilen Yüksek'e ilişkin şu değerlendirmeler paylaşıldı:

"Yüksek, KCK/TM yapılanması içerisinde üst düzey olarak  görevlendirilmiştir. Yüksek, Diyarbakır'a genellikle KCK/TM gençlik ve mali  alanda görevli sanık Mazlum Tekdağ ile PKK/KONGRA-GEL terör örgütü adına yapılan  çalışmaları denetlemek amacıyla gelmiştir. Merkez Kayapınar ilçesinde Yüksek ile  Tekdağ'ın kaldığı evde ele geçirilen bilgisayarda yapılan inceleme 2009 yerel  seçimleri ile ilgili ülke genelinde KCK/TM seçim komitelerince yürütülen  çalışmalar ile kendileri dışındaki diğer partilerin adayları hakkında  topladıkları istihbari bilgilerin kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. KCK/TM Yerel  Yönetimler Komitesince hazırlanan raporlar bulunmuş, bu raporlarda aday belirleme  faaliyetleri detaylı belirtilmiştir. Bu aday belirlemelerde dava dosyası ayrılan  KCK/TM yapılanmasının Türkiye sorumlusu olan ve Avrupa'da bulunan, hakkında  yakalama kararı çıkarılan Sabri Ok ile irtibat halinde olduklarının yazılı  şekilde kayıtlı olduğu anlaşılmıştır."

Yüksek'in, KCK/TM Türkiye yürütmesi arasındaki bağlantıyı sağlamak  için sürekli Ok ile irtibat halinde bulunduğu kaydedilen kararda, sanığın Ok'tan  aldığı emir ve talimatları KCK/TM yönetici ve üyelerine ilettiği, bunlar  doğrultusunda da eylem, miting, basın açıklaması, imza kampanyası, terörist  cenazelerinin sahiplenilmesi gibi eylemleri organize ettiği vurgulandı.

- "Terör örgütünü yönetme"

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Yüksek, bazı eylem ve etkinliklere bizzat katılmış, organize edilen  bu eylemlere katılacak milletvekillerinin görevlendirilmesini yapmıştır.  Metropollerde örgütün eylemlerini organize edip, örgütsel çalışma yürütmek için  eleman temin ederek metropollere göndermiştir. Yüksek, nevruz kutlamalarını  organize eden örgüt mensuplarına talimat vererek kitlesel sokak eylemlerinin  başlamasını ve güvenlik güçlerine karşı saldırıda bulunulmasını organize  etmiştir. Seçim döneminde aldığı talimatlarla örgütün kriterleri doğrultusunda  aday belirleme çalışmalarında bulunmuş, seçimlerde kendi istedikleri kişileri  istedikleri yere aday göstererek bu adayın kazanması yönünde zemin hazırlanmasını  organize etmiştir. Bu nedenle Yüksek'in 'terör örgütünü yönetme' suçunu işlediği  ve cezalandırılması gerektiği kanaatine varılmıştır."

- "Örgütsel faaliyetlere iştirak etmiştir"

Kararda, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl hapis  cezasına çarptırılan eski milletvekili Hatip Dicle'nin KCK/TM yönetici ve  üyeleriyle örgütsel ilişki ve irtibat içerisinde olduğuna işaret edildi.

Dicle'nin terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın, "Dört  Ayaklı Paradigması" içinde bulunan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK)  oluşturulmasında görev aldığı bildirilen kararda, örgüt ideolojisine inanan ve  inanmayan tüm Kürtçü grup temsilcilerinin kanaat önderlerinin, yazarların bu çatı  altında çalışabilmesi ve Öcalan'ın etkisi altında bir kongre yapısının  oluşturulmasında görev aldığına yer verildi.

Kararda, Dicle'nin toplantılara gelecek kişilerin tespiti, davet  edilmesi, ulaşım ve diğer masraflarının karşılanması ile DTK altında oluşturulan  komisyonların işleyişinin tespitinde çalışmalar yürüttüğüne dikkati çekilerek,  şunlar kaydedildi:

"Öcalan'ın talimatları doğrultusunda KCK/TM yöneticilerince organize  edilmeye çalışılan, DTK'ya katılmasını düşündükleri akademisyen, yazar, sivil  toplum kuruluşları temsilcileri, milletvekilleri, avukatlar, belediye başkanları,  siyasetçilerin isimlerinin yazılı olduğu, sanığın da bu bağlamda bazı kişileri  davet edeceği kongre faaliyetleri kapsamında, görüşülen kişilerin görüşlerinde  terör örgütü ve elebaşısını övücü içeriklerin bulunduğu tespit edilmiştir.  Dicle'nin DTK ismi altında illegal faaliyetler yapılması ve Öcalan'ın talimatları  doğrultusunda gerçekleştirilen daimi meclisi üyeleri arasında yer alarak,  örgütsel faaliyetlere iştirak ettiği ve bu kongrenin eş başkanlığını yürüttüğü  tespit edilmiştir."

- Örgüt mensuplarına para aktarımı

"Silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme" suçundan hapis cezasına  çarptırılan HDP'nin saymanı Hüseyin Yılmaz'ın, KCK'nın "Ekonomik Alan Merkezi"  içerisinde, "mali komite sorumlusu" olarak örgütsel faaliyetlerde bulunduğu  aktarıldı.

Yılmaz'ın belediyelerin açtığı tüm ihalelerle ilgili çalışmalarda  bulunduğu belirtilen kararda, Yılmaz'ın bu ihalelerden terör örgütü PKK adına  gayri resmi yollardan para aldığı, KCK/TM sözcülerinin aldıkları karar  doğrultusunda oluşturulan vergilendirme komisyonu içerisinde bulunduğu  bildirildi.

Kararda, Yılmaz'ın belediye başkan yardımcıları, üst düzey belediye  yöneticileri ve belediye çalışanlarının tespiti, işe alınması, işten çıkarılması,  denetlenmesi gibi görevleri üstlendiği vurgulanarak, şu değerlendirmelerde  bulunuldu:

"Sanık, PKK'ya aktarılmak ve yapılanma tarafından örgütsel  faaliyetlerde kullanılmak üzere belediye yöneticileri ve personelinden para  alınması hususunda örgütsel faaliyetlerde bulunmuştur. Sanığın bankalardaki  hesaplarına DTP'li belediye başkanlarınca örgüt talimatları doğrultusunda  örgütsel çalışmaların devamı için alınan aidatlarının yatırıldığı, değişik  illerde örgütsel çalışmalar yapan örgüt üyelerinin topladıkları paraları sanığın  hesabına gönderdikleri, paraların sanığın değişik banka hesaplarına değişik  isimler adı altında gönderildiği, gönderilen paraların KCK sözleşmesinde yer alan  merkezlerinde faaliyet yürüten örgüt mensuplarına yapacakları 'örgütleme' adı  altında kültür faaliyetleri şenlik ve örgüt üyelerinin değişik illerde çalışma  yapmaları için verildiği anlaşılmaktadır."

Kararda sanıklardan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet  Türk'ün, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan 1 yıl 3  ay hapis cezasına çarptırıldığı anımsatılarak, "Türk, terör örgütü PKK/KCK'nın  2012 yılındaki nevruz kutlamaları sırasında kendisinin amaçları doğrultusunda  suçlar işlenmesi ve örgütün propagandasının yapılması için eylem çağrısına  iştirak ederek, etkinliğe katılıp konuşma yaptığı tespit edildi." şeklindeki  tespite yer verildi.

Sanıklardan Fırat Anlı'ya ilişkin ise kararda, "Diyarbakır Büyükşehir  Belediyesi Meclis Üyesi Anlı'nın çalıştığı Yenişehir Belediyesinde görevi  süresince örgüte müzahir kişileri işçi olarak aldığı, örgüte maddi destek  sağlamak amacıyla çalışmalar yaptığı tespit edildi." ifadesi yer aldı.

- Karar

Mahkemece sanıklardan 16'sı "silahlı terör örgütü yöneticiliği"  suçundan 21 yıl, 95'i de "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü  propagandası yapmak" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet"  suçlarından 1 yıl 2 aydan 18 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasına  çarptırılmıştı. 43 kişi hakkında ise beraat kararı verilmişti.

Sanıklardan Yüksek "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 21  yıl, eski milletvekili Dicle "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl,  eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Anlı ve eski Mardin  Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na  muhalefet" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yaklaşık 7 yıl süren ve 850 klasörden oluşan dosya kapsamında  yargılanan 191 sanıktan 8'i HDP'li milletvekili olmak üzere 37'sinin dosyası daha  önce ayrılmıştı.

"KCK Ana Davası"nda dosyaları ayrılan HDP milletvekilleri Osman  Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime  Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım'ın yargılamaları Diyarbakır 2. Ağır Ceza  Mahkemesinde devam ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x