İŞTE TRUMP’IN EKONOMİ PLANI!

İŞTE TRUMP'IN EKONOMİ PLANI!

10 Kasım 2016 - 09:50

‘Amerikan rüyasını yeniden kuracağız’ ve ‘güçlü ABD’ sloganlarıyla seçimi kazanan Trump’ın ekonomi vaatleri korumacılık içeriyor. Serbest ticaret anlaşmalarına karşı olan Trump, Çin ve Meksika’ya ise yüksek gümrük vergileri koymayı planlıyor.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın ekonomi planı oldukça ‘agresif’ olarak değerlendirilebilir. Tüm Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşmalarını reddeden, Çin ve Meksika’ya yüklü gümrük vergileri koymayı hedefleyen Trump’ın, ‘güçlü ABD’ hedefi ‘zayıf dolar’a dönme riski taşıyor. Vergilerde indirim planı ise ABD bütçe açığını rekor seviyelere çıkarmaya aday. Analistler, Trump yönetiminde ABD’nin kredi notunun bile riskte olduğu görüşünde.

İşte Trump’ın ekonomi dosyası:
 
Gelecek 10 yılda 3 trilyon doları bulacak vergi indirimleri planlıyor.
 
Meksika ve Çin’den yapılacak ithalata sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 45 gümrük vergisi uygulayacak.
 
Gelir vergisi dilimlerinin ve vergi oranlarının yediden üçe indirilmesi teklif ediyor. Yeni vergi oranları olarak, yüzde 12, yüzde 25 ve yüzde 33 öneriyor.
Yüzde 35 olan kurumlar vergisinin ise yüzde 15’e çekilmesini öneren Trump veraset vergisinin tamamen kaldırılması ve çocuk bakımı için verilen vergi kredilerinin vergilendirilmesini planlıyor.
 
Tüm bu vergi indirimlerinin ABD bütçe açığına yılda 1 trilyon dolar eklemesi hesaplanıyor, ABD’nin kredi notunu kaybedebileceğinden korkuluyor.
Aşırı regülasyonların ülkeyi her yıl 2 trilyon doların üzerinde zarara uğratarak, ekonominin yüzde 25 daha küçük kalmasına neden olduğunu savunuyor.
 
Regülasyonları azaltacak.
 
Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) görüşmelerini durduracak. Hem de Avrupa Birliği ile müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) karşı çıkıyor.
 
Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması’nı (NAFTA) rafa kaldırma istiyor. Ki bu anlaşma 1994 yılından beri yürürlükte.
 
FED Başkanı Janet Yellen’in genel olarak güvercin olan tavrını ve FED’in politikalarını topa tutuyor. Trump, FED’i şartların uygun olmasına rağmen bilerek faiz oranlarını düşük tutmakla itham ediyor. Çok daha hızlı artırım olabilir.
 
Askeri harcamlarla altyapı harcamalarını artıracağını söyleyen Trump’ın kısa vadede yüksek bütçe açıklarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.
 
Sağlık ve emeklilik hariç diğer harcama kategorilerinin hepsinde yılda yüzde 1’lik kısıntı yapacağını da söylüyor.
 
Vaadi, 10 yılda 25 milyon Amerikalıya iş bulmak, ABD ekonomisi büyümesiyle şu anda yılda 2.5 milyon kişiye iş yaratıyor.
 
ABD içindeki kayagazı üreticileri destekleme ve Kanada ile petrol sevkıyatı konusunda yeni bir anlaşma yapma sözü vermişti.
 
Trump, iklim değişikliği üzerindeki insan etkisine inanmıyor. Başkan adayı olmadan önce iklim değişikliğinin Çinliler tarafından uydurulmuş durması gereken bir saçmalık olduğunu söylemişti.
 
Meksika sınırı boyunca duvar ördürecek. Duvarın maliyeti, Trump’ın hesaplamasına göre 8-12 milyar dolar arasında

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x