İZMİR BAĞIŞA KARŞI MI?

İZMİR BAĞIŞA KARŞI MI?

30 Ekim 2016 - 12:44

“BAĞIŞLAMAM, BAĞIŞLATMAM! ”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, ‘Ulusal Anatomi Haftası’ çerçevesinde tıp fakültelerindeki kadavra açığının kapatılmasını hedefleyen kadavra bağışı kampanyası için çağrıda bulundu. Vatandaşların gönüllülük esasına göre bedenini kadavra olarak bağışlamasının önemine değinen Dekan Prof.Dr.Malas, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi” bakımından en büyük sıkıntısının kadavra eksikliği  olduğunu dile getirdi. Malas,“Organların nerede olduğunu sadece maket ve resimlerden görmüş bir hekim yeterli hizmeti verebilir mi? sorusunu yöneltti.

İZMİR’DE ANKET SONUÇLARI ŞAŞIRTTI

 

İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Malas, İzmir genelinde yaptırdıkları -Beden Bağışı (Kadavra)  Farkındalığı- anketinin çarpıcı  sonuçlarını da kamuoyuyla paylaştı.

Farklı yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, medeni hali ve mesleklerden oluşan kişilere bağış ile ilgili sorular yönelttiklerini aktaran Prof.Dr.Malas,  Diyanet İşleri Başkanlığının, ‘Kadavra bağışı dinen caizdir, hiçbir sakıncası yoktur.’ fetvasına karşı; yüzde 11’lik kesimin dini açıdan uygun görmediğini, yüzde 45’inin ise bağış konusunda kararsız kaldığını vurguladı.

 

“BAĞIŞLAMAM, BAĞIŞLATMAM! ”

 

Ankete katılatnların hiçbirisinin bağışta bulunmadığını,  öldükten sonra da bedenini kadavra olarak bağışlamak istemeyenlerin oranının yüzde 54 olduğunu söyleyen Prof.Dr.Malas, ‘Ailenizden birisi kadavra bağışfı yapsa tepkiniz ne olurdu? Sorusuna; yüzde 33 oranında ‘Karşı çıkarım’ cevabını aldıklarını belirtti.

 

“İTHAL KADAVRAYA MİLYONLARCA LİRA AKTARACAK PARAMIZ YOK”

 

Kadavrasız tıp eğitiminin mümkün olabildiğini düşünüyor musunuz? sorusuna, yüzde 70 ‘Hayır, mümkün değil’ denmesine rağmen;  bu tespitin bağış noktasında çeliştiğini kaydeden Prof.Dr.Malas, “Bu yüzden maalesef ithal kadavraya muhtacız. Organların nerede olduğunu sadece maket ve resimlerden görmüş bir hekim yeterli hizmeti verebilir mi? 10 öğrenciye bir kadavra düşmesi gerekirken; ülkemizdeki tıp fakültelerinin dörtte üçünün kadavrası yok. Kadavra bağışlanmadığı için kadavra fazlası olan ABD'den ve Avrupa ülkelerinden ithal edilmektedir. Bir kadavranın transfer ve ilaçlama masrafının 20 bin doları bulduğu düşünülürse,  milyonlarca doların ithal kadavraya gitmesi gerek. Fakültelerimizin bütçesi de kısıtlı. Bu yüzden kimsesiz ve sahipsiz ölülerin bedenlerinin fakültelere gönderilmesiyle eğitimlere devam ediyoruz. Bu gelenler de iki elin parmağını geçmiyor.” diye konuştu.

 

Prof.Dr.Malas, kadavranın eğitimde en fazla bir yıl kullanıldığını, bir yılın sonunda bağışçının dini tercihine göre veya vasiyetine göre gömülme işleminin fakültenin sorumluluğunda tamamlandığı bilgisini de verdi.

 




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x