ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR!

ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Güney Marmara, Trakya ve Karadeniz'den toplanan ekonomik değeri olmayan çeltik sapı ile ağaç kökleri gibi tarımsal atıklar yakılarak enerji üretiliyor.

07 Kasım 2017 - 14:25

Balıkesir'in Gönen ilçesinde 60 milyon dolarlık yatırımla hizmete giren bir tesiste, Güney Marmara, Trakya ve Karadeniz'den toplanan ekonomik değeri olmayan çeltik sapı ile ağaç kökleri gibi tarımsal atıklar yakılarak enerji üretiliyor.
Tesis sahibi İbrahim Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gönen ve  Manyas ilçelerinde çeltik üretiminin yaygın olduğunu belirterek, söz konusu  bölgede hasadın ardından tarlada kalan çeltik saplarının yasak olmasına rağmen  yakıldığını söyledi.

Birkaç yıl önce İtalya ziyaretinde bir enerji tesisinde çeltik  saplarının yakılarak enerjiye dönüştürüldüğünü gördüğünü dile getiren Mutlu,  Türkiye'de tarlada, İtalya'da ise tesiste yakılan bu çeltik saplarına ilişkin  araştırma yaptığını kaydetti.

Benzer tesisleri incelemek üzere Çin'e gittiğini anlatan Mutlu, ön  çalışmalarının ardından hazırladığı proje çerçevesinde, Gönen'de 30 milyonu AB  hibesi olmak üzere 60 milyon dolarlık bir tesis kurduğunu ifade etti. Tesislerinin geçen yıl hizmete girdiğini, ham madde bulmanın zor  olduğunu belirten Mutlu, şöyle konuştu:

"Çeltik sapları üretici için başlı başına problem. Tarlada yakılması  yasak ama üreticinin tarlasını tekrar işlemesi için bunlardan kurtulması  gerekiyor. Biz bu çeltik saplarını nasıl değerlendirebiliriz veya nasıl bertaraf  ederiz noktasından yola çıktık ve bu noktaya geldik. Şu anda tesiste deneme  denilebilecek seviyede henüz üretime başladık. İşimiz zor hatta çok zor. Çünkü bu  ham maddeyi toplamak gerçekten çok meşakkatli. Yüzlerce kişiyle, traktörle,  kamyonla topluyoruz, bağlıyoruz, getiriyoruz. Vatandaşlar bu konuda çok bilinçli  de değil, kimisi yakıyor. Bu konuda işimiz çok, uğraşıyoruz."

ÇİFTÇİLERİ ATIKTAN KURTARDILAR İLAVE İSTİHDAM SAĞLADILAR

Tesisin kendi kendini kısa sürede amorti edeceğini ifade eden Mutlu,  bu sayede çiftçileri tarımsal atıklardan kurtardıklarını ve aynı zamanda yüzlerce kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

Daha önce tarlada yakılan çeltik sapı gibi atıkları ülke enerjisine,  ekonomisine katkıya dönüştürdüklerini dile getiren Mutlu, "Günlük bin ton malzemeyi enerji tesisinde yakarak 700 megavat elektrik üretiyoruz. Hiç ekonomik değeri olmayan çeltik, kanola, Mısır sapı ve ağaç köklerini yakarak ülkemiz ekonomisine yıllık en az 30 milyon dolarlık bir katkı sağlıyoruz." dedi.

Çeltik sapını, Güney Marmara, Trakya ve Karadeniz'den, diğer tarımsal atıkları ise mümkün olduğunca ulaşabildikleri ölçüde yine bu çevreden topladıklarını anlatan Mutlu, şunları kaydetti:

"Petrolümüz yok, doğalgazımız yok biz de burada tarımsal atıklarla 30  milyon dolar gibi ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Üstelik bu, tamamen iş gücü  odaklı bir katkı. En az 300 kişiye doğrudan iş imkanı sağlıyoruz. Tarımsal  atıkları ücretsiz topluyoruz. Tarla sahiplerine veya atıkları veren kişilere para  ödemiyoruz çünkü üretici tarlasını tekrar işleyebileceği temizliğe kavuşuyor.  Zaten para versek biz işin içinden çıkamayız. Bizim kapasite artırma hedefimiz  vardı ama çok zor bir iş. Çok insanla uğraşıyorsunuz ve çok emek istiyor. Bize  günlük bin ton atık lazım yani 365 gün için 365 bin ton atık."

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x