İZMİR’DE 2016’DA 1400 HEKTAR İMARA AÇILDI

İZMİR’DE 2016’DA 1400 HEKTAR İMARA AÇILDI

İZMİR’DE 2016’DA 1400 HEKTAR İMARA AÇILDI

01 Ocak 2017 - 13:39

Bugün 2016’nın son günü. Koca bir yılı nasıl geçirdiğimizle ilgili muhasebe yapmak için iyi bir fırsat.
Geride bıraktığımız yıl içinde kentin kaderini etkileyecek çok önemli bir gelişme yaşandı.
Çevre ve Şehircillik Bakanlığı İzmir’in 1/100 binlik imar planlarını yaptı.
Söz konusu planlarda İzmir’de 1400 hektar alan imara açıldı.
Çeşme ve Alaçatı’nın da aralarında bulunduğu pek çok ilçede Birinci Derece Sit, yeşil alan, ağaçlandırılacak alan ya da tarım alanında yapılaşma izni verildi.

***
Yeni planlarla Çeşme’de getirilen Çevre Düzeni Planı kullanım kararları 09.08.2011 tarih ve 6216 sayılı koruma kurulu kararı ile tespit edilen Doğal Sit Alanı kararları ile tamamen çelişiyor. Çeşme’de Birinci Derece Doğal Sit kapsamında olan 62 hektar alan imara açılarak turizm tercihli konut alanı yapıldı.
Benzer şekilde Çeşme ve Alaçatı’da yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 168 hektar alan da imara açıldı.
Çeşme Musallah Mahallesi’nde “Ağaçlandırılacak Alan”, Reisdere Mahallesi’nde “Kentsel ve Bölgesel Yeşil Alan”, Ilıca Mahallesi’nde “Makilik – Fundalık Alan” olan 90 hektarlık bölge yapılaşmaya açıldı.
Alaçatı Mahallesi’nin Batısı’nda kalan 93 hektar alana da yine aynı şekilde imar izni verildi.

***
Çiğli’de Egekent Mahallesi’nin kuzeyinde “ Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan” olarak belirlenen alana “Kentsel Gelişme Alanı” yapılarak inşaat yapımına olanak sağlandı. Karşıyaka-Doğançay Rekreasyon alanının güneyinde ”Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” da betonlaşmaya açıldı.
Gaziemir merkezinin batısında yaklaşık 200 hektar büyüklüğündeki “ Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak alan” yapılaşmaya açıldı.
Menemen-Emiralem-Göktepe Mahallesi’nde “tarım alanı” olarak belirlenmiş olan aynı zamanda Gediz Nehri taşkın alanında da kalan bölgede yapılaşma izni verildi.
Kemalpaşa Yukarı Kızılca’nın batısında 270 hektarlık “Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan” yeni yapılaşmalara açıldı. Yine Kemalpaşa merkezinin kuzeyindeki 90 hektarlık alanda da imar izni verildi.
Kemlapaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin batısında “Orman alanı” ve “ Doğal ve ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” üstelik 1. Ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalan 110 hektarlık alan da yapılaşmaya açıldı.

***
Selçuk merkez yerleşim alanındaki Kentsel Gelişme Alanı lekesi doğu yönünde yaklaşık 160 hektar genişletildi. Yani Selçuk’da 160 hektar “Tarım Alanı” alanına imar verildi.
Güzelbahçe-Çelebi Mahallesi’nde bulunan konut yerleşiminin kuzeyi ile otoyol arasında kalan 1981 yılında İmar ve İskan Bakanlığı’nca onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarında “ Korunacak Tarım Alanı” olarak belirlenmiş ve bugüne kadar tarımsal yapısını ve ağaç dokusunu korumuş kentsel sınırlayıcı yeşil kuşak görevini üstlenen alan da yapılaşmaya açıldı.
Urla İçmeler’de de tarım alanlarının imarı “kentsel gelişim alanı” ile değiştirilerek yapılaşmanın önü açıldı.

***

Yine bu yıl içinde hepimizi ilgilendiren önemli karar daha alındı. İzmir 1 ve 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulları İzmir genelinde pek çok değişik yerde sit derecelerini değiştirdi.
Yani, daha önce imar planı değişikliği ile yapılaşma izni verilen 1400 hektar alanda inşaat yapılması için hiçbir engel kalmadı. 
Ayrıca söz konusu karar İzmir’in 500 hektarlık orman varlığını da tehlikeye soktu. 
Birinci derece sit kapsamındayken bile zar zor korunabilen orman alanlarını sit dereceleri düşürüldüğünde korumak çok daha zor hale geldi.

***
Ne yazık ki 2016 yılı yaşadığımız kentin güzelliklerinin korunması anlamında hiç de iyi bir zaman dilimi olmadı.
Umarım, 2017 yılı böyle olmaz ve hatta kaybedilen eşsiz değerlerimizi yeniden kazanırız.
Mutlu, umutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl dilerim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x