Çiftçi borsasında yeni gelişme!

Çiftçi borsasında yeni gelişme!

Çiftçi borsasında yeni gelişme!

02 Mart 2017 - 10:55

Ankara merkezli Ürün İhtisas Borsası işleme açılıyor. Buğday, fındık, kayısı, üzüm, zeytin ve pamuk diğer tarımsal ürünler yatırım araçları gibi borsada işlem görecek, alınıp satılacak.

Örneğin, buğdayın ilerleyen aylarda prim yapacağını düşünen yatırımcılar, buğday seneti alabilecek.
Milliyet'in haberine göre kuruluşun adı Ürün İhtisas borsası olarak belirlendi. Borsanın merkezi Ankara’da olacak. Üreticiler, elektronik senetler aracılığıyla ürünlerini borsada işleme açacak. Türkiye’de yetişen ürünler, uluslararası alana taşınacak. Yabancı alıcılar da borsadan ürün alabilecek.

Borsanın faaliyete geçmesiyle Türkiye, bazı ürünlerde fiyat belirleyen ülke konumuna gelecek. Hem üreticinin emeği heba olmayacak hem de ürün gerçek değerinde satılacak.

KARABORSA KALKACAK, FİYATLAR DENGELENECEK

Karaborsa ortadan kaldırılacak, tefecilerin bu piyasada rol almasının önüne geçilecek. Ürünün bol olduğu zaman, aracılar tarafından sağlıksız şekilde depolanıp sonra tüketiciye yüksek fiyattan satılması önlenecek. Tüketiciler yüksek fiyattan buğday veya baklagiller yememiş olacak. Üretici, emeğinin karşılığını almış olacak.
Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Türkiye Ürün İhtisas Borsası ile lisanslı depoculuk hakkında Meclis’te konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şunları kaydetti:

Lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek Ürün İhtisas Borsası kuruluşu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Merkezi Ankara’da olmak üzere 100 milyon lira sermayeyle anonim şirket statüsünde kurulacak Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ’ye, TOBB, Ticaret Borsaları, TMO, Borsa İstanbul, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası ortak oldu. Böylece, ülkemizin tarım ürünleri piyasalarının ve sermaye piyasalarının önde gelen kurum ve kuruluşları ile bankaları borsa için güçlerini birleştirdi.

LİSANSLI DEPOLAR GELİŞECEK

Borsanın faaliyete geçmesiyle birlikte elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı tamamen elektronik ortamda hızlı ve güvenilir biçimde tek platformda yapılacak. Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu gelişmiş tarım ürünleri piyasası oluşacak.

Borsanın ve yeni teşvik mekanizmalarının hayata geçmesiyle 2017’de lisanslı depoculuk sisteminin gelişimi, hızla devam edecek. Hububat baklagil, kuru kayısı, kuru incir, zeytin, fıstık, fındık, pamuk şimdi kuru üzümde de tebliğ çalışmasını tamamlıyoruz. Bu ürünleri veren üreticilerin senetlerinin borsalarda işlem görmesi anlamına geliyor.

Bu piyasalara derinlik kazandıracak, üreticilerimizin ürünlerini değerinden ve üzerinden alınmasını sağlayacak. Yabancı alıcıların da buradan ürün alması sağlanacak.”


FİYAT BELİRLEYİCİ OLACAK

Fındık, kayısı, incirde dünyada sayılı ülkelerden birisiyiz. Fındık ve kayısıda bir numarayız. Fındıkta borsa Almanya’da kuruluyor. Ürün İhtisas Borsası’nın kurulması ile bölgenin hatta bazı ürünlerde fiyatların belirlendiği ülke konumuna geçmek istiyoruz. Hem bölgenin tarım ürünlerinde fiyatı belirleyen merkez konumuna geliyor, hem de bazı ürünlerde dünyada fiyat belirleyen merkez haline getirmiş olacağız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x