1. Ordu Komutanlığı’nda sıcak gelişme!

1. Ordu Komutanlığı’nda sıcak gelişme!

1. Ordu Komutanlığı’nda sıcak gelişme!

10 Mayıs 2017 - 14:21 - Güncelleme: 10 Mayıs 2017 - 14:27

1. Ordu Komutanlığı iddianamesi tamamlandı!

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Üsküdar Selimiye'deki 1. Ordu Komutanlığı Harekat Merkezi ile Üsküdar Çevikkuvvet Şube Müdürlüğü'nde yaşananlara ilişkin iddianame tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu  savcılarından Bülent Başar ve Hikmet Pak tarafından darbe girişiminde ilişkin  Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığında yaşananlar ile Çevik Kuvvet Şube  Müdürlüğünün Üsküdar yerleşkesinin ele geçilmeye çalışılmasına ilişkin yürütülen  soruşturma tamamlandı.

 

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında  1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar ve Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın  önüne yatarak onları durdurmaya çalışan Sabri Ünal'ın da aralarında bulunduğu 28  kişi, müşteki-mağdur sıfatıyla yer aldı.

Albay, yarbay ve yüzbaşı rütbelerindeki 55 subay, astsubaylar ve bir  sivil olmak üzere 54'ü tutuklu 128 kişinin şüpheli sıfatıyla yer aldığı  iddianamede, tüm şüpheli askerler hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye  Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine  başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye  teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan  kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen  yapmasını engellemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti  Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen  engellemeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez  ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası  talep edildi.

İddianamenin tek sivil şüphelisi olan ve terör örgütünün şifreli  haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirtilen öğretmen Feyzullah Şahan  hakkında da aynı suçlardan üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör  örgütüne üye olmak'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu şüpheliler Ali  Demirci, Mehmet Kanbur, Tuğrul Kekeç, Gökhan Arıkan, Servet Demir, Emre Ersan,  Bekir Karadayı, Semih Özdemir, Gökhan Türe, Gökhan Atavcı, Mithat Aydın,  Sergen Güçlü, Bilal Dursun, İsmail Küçükmadan, Gökhan Yıldız, Cüneyt Ölmez,  Ömer Faruk Kıcırlı, Kadir Güven, Fatih Cantürk, Arda Can Yarar, Yasin Ay, Ali  Güngör, Eyüp Akkaya ve Ertan Gümüştaş hakkında da ''kasten öldürmeye teşebbüs'',  ''kasten yaralama'', ''mala zarar verme'' ve ''kamu malına zarar verme''  suçlarından 6 yılla 141 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

 İddianamede 2 ana eylem

FETÖ'nün yapısı ve eylemlerinin sıralandığı iddianamede, 1. Ordu  Komutanlığında darbe faaliyetleri ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar'daki  yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin iki ana eylem anlatıldı.

Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığının tarihçesinin de yer aldığı  iddianamede, 1. Orduya bağlı birlikler ve komuta kademesine ilişkin bilgi  verildi.

1. Ordu Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine katıldığı belirtilen 23  şüpheli askeri personelin başka birliklerden geldiği, 30 şüpheli askeri  personelin de burada görevli olduğu anlatılan iddianamede, şüphelilere ait kamera  görüntüleri, ifadeleri ve elde edilen deliller de yer buldu.

İddianamede, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar yerleşkesine giden  74 darbe şüphelisi askerin 2. Zırhlı Tugay Komutanlığından çıkış yaptıkları ve  çevik kuvvete geldikleri sırada yaptıkları eylemler aktarıldı.

İstanbul'da darbe girişimine ilişkin hazırlanan 24. iddianame,  İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanarak, İstanbul  22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içerisinde  iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar verecek. İddianamenin kabulü halinde  şüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x