HAVALİMANLARINDA YENİ DÖNEM! HEPSİ TEK TEK...

HAVALİMANLARINDA YENİ DÖNEM! HEPSİ TEK TEK...

HAVALİMANLARINDA YENİ DÖNEM! HEPSİ TEK TEK...

16 Ekim 2017 - 15:17 - Güncelleme: 16 Ekim 2017 - 15:22


Mecliste görüşülen "torba yasa" tasarında yer alan düzenlemeyle, havalimanlarında bulunan ve yer işgal eden kullanılamaz durumdaki 25 uçak, bulundukları yerden kaldırılacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nda yer alan düzenleme, havalimanlarında bulunan ve yer işgal eden kullanılamaz durumdaki 25 uçağın, bulundukları yerden kaldırılmasına olanak sağlıyor.

Maddeyle ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, o¨zellikle sirku¨lasyon olan havalimanlarındaki park yerlerinin çok değerli olduğunu söyledi.

Buralarda sahipsiz ya da kaldırılmayan hacizli uc¸akların bulunmasının havalimanı operasyonunu ciddi anlamda etkilediğini belirten Birdal, geçen yılın verilerine göre, Atatu¨rk Havalimanı'nın yılda yaklas¸ık 466 bin uc¸ağa hizmet verdiğini kaydetti.
Bugu¨n itibarıyla havalimanlarında uçma kabiliyeti kaybetmiş 25 uçak bulunduğunu; bunların 20'sinin Atatu¨rk Havalimanı'nda, 4'ünün Esenbogˆa Havalimanı'nda, birinin de Erzurum’da olduğunu bildirdi. Birdal, şu bilgileri verdi:

"Bunların hurdaya ayrılmaktan bas¸ka bir s¸ekilde meydan dıs¸ına c¸ıkarılması mu¨mku¨n degˆil. Bu yasa du¨zenlemesiyle bunların kaldırılması için belli bir su¨re verilecek. Egˆer zamanında kaldırılmazsa ve u¨zerinde uc¸ma kabiliyetini kaybettigˆine dair rapor varsa sicilden terkin edilerek hurdaya ayrılıp hurdası satılacak. Haciz mu¨du¨rlu¨klerinin sıralamasına go¨re ilgililere bedeli o¨denecek.

Egˆer yabancı tescilliyse sicilden terkin yetkimiz yok ama ancak yine bunlar da uc¸ma kabiliyetini kaybettigˆi ic¸in hurda olarak satılıp bedeli ac¸ılacak bir hesapta bloke edilecek. Buradaki asıl murat edilen husus havalimanlarımızdaki park yerlerinin uc¸amayan uc¸aklar tarafından is¸gal edilmemesi."

Genelde, bir uçağın havalimanına indigˆi zaman, hacizli olup olmadıgˆını bilemediklerini, bunun daha sonradan gelen bildirimlerle ortaya çıktığını belirten Birdal, "Ancak uc¸agˆın asıl sahibi bunu bildigˆi ic¸in para eden parc¸alarını, o¨rnegˆin motorunu hemen satıyor. Sonrasında mu¨zekkereleri gelmeye bas¸ladıktan sonra biz bu uc¸agˆın hacizli oldugˆunu anlıyoruz ama asıl para eden kısmı da elden c¸ıkmış oluyor. Dolayısıyla havalimanını bir uc¸ak mezarlıgˆı olarak kullanmak istiyorlar. Yani uçak alınıp götürülürse biz herhangi bir s¸ey talep etmiyoruz ama sahip c¸ıkılmazsa, uc¸agˆı orada tutmaya devam ederse de park yerini bos¸altmak adına bo¨yle bir uygulamaya ihtiyacımız var." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x