OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDEKİ ÇOCUKLARDA BESLENME!

OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDEKİ ÇOCUKLARDA BESLENME!

OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDEKİ ÇOCUKLARDA BESLENME!

25 Eylül 2017 - 20:30


Okul çocukluğu dönemi 6-12 yaş arası olarak kabul edilir. Bu dönemde büyüme ve gelişme daha önceki dönemlere göre yavaşlasa da devam etmektedir. Bu nedenle okul çocuğunun da düzenli olarak 3 ana öğünle ve çocuktan çocuğa değişmekle birlikte 2 ya da 3 ara öğünle beslenmesi uygundur. Bu dönemde çocukların beslenme alışkanlıkları bireysel, ailesel ve çevresel gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Çocuğun beslenme alışkanlığı bu dönemde kazanılacağından özelikle annelerin sağlıklı beslenme konusundaki tutumları bu konudaki en önemli belirleyici unsurdur.
Diyetisyen Hatice Bolat, Okul Çocuğunun Beslenme Özelliklerini Etkileyen Çevresel  ve Bireysel Faktörleri sıraladı:
1) Ailenin yanı sıra arkadaşlar öğretmenler ve televizyon çocukların beslenmelerini etkileyen başlıca faktörler haline gelir.
2) Bu dönemde çocuklar küçükken yiyemedikleri çok çeşitli yiyecekleri tatmak isterler.
3) Öğünlerde neler yiyeceğine karar verilirken kendi fikrinin de alınmasını isterler. 
Okul Çağındaki Çocuklar Ne yemeli ?
• Bütün çocukların damak tadı yetişkinler gibi gelişmiş olduğu iin tat ve koku yönünden anne ve babanın da yiyebileceği besinler çocuklara verilmelidir. 
• Vitaminli olsun diye tat, koku, görüntü birbirine karışmış yiyecekler çocuklara verilmemelidir. 
• Besinler yağda ya da kömür ateşinde kızartılarak değil, haşlanarak buharda ya da fırında pişirilerek hazırlanmalıdır.  
• Uzun süreli pişirmeler yiyeceklerin besin değerini azaltacağı için, gerektiği kadar yemeye dikkat edilmelidir.
 
 
Proteinler: 
Bu grup içerisinde yer alan besinler, et, tavuk, balık, yumurta, süt ve sütten üretilen gıdalardır (peynir, yoğurt, ayran). Okul çağındaki Çocuğun protein ihtiyacını karşılamak için, günde 1 yumurta, 2 bardak süt ya da yoğurt(veya 1 bardak süt+ 1 bardak yoğurt), bir-iki köfte kadar et veya bunu yerine 1 porsiyon kurubaklagil(mercimek, kurufasülye, nohut, barbunya gibi) alması yeterlidir. Bu yiyecekler gün içinde ana ve ara öğünlere bölüştürülerek tüketilmelidir. Çocuğun beslenme planında çeşitlilik de çok önemlidir. Örneğin bir gün köfte verdiyseniz diğer gün balık verebilirsiniz.  
Daha hızlı büyüme sağlanacağı düşünülerek çocuğu sadece proteinden engn gıdalarla beslemek yanlıştır. Bu durumda proteinler enerji kaynağı olarak kullanılacaktır ve bu durum kas kaybına yol açar. Bunu önlemek için günlük beslenme içeriğinde yeteri kadar karbonhidrat(tahıllı gıdalar) ve yağ bulunmalıdır.    
 
 
Karbonhidratlar: 
Enerji kaynağı olarak alınmaları gerekmektedir. Bu gruba özellikle tahıllar (buğday,yulaf,arpa,çavdar,mısır,pirinç vb.) ve patates gibi bazı sebzeler girer. Ayrıca şekerde bu grup içersinde yer almaktadır. 
Çocuklara şekerli gıdaların ve şeker içeren atıştırmalıkların sıklıkla verilmesi erken dönemde fazla kilolu olmalarına sebep olmaktadır ve bu durumda obezite ve kalp hastalıklarını beraberinde getirir. 
Sindirimi kolaylaştırdığı, kabızlığı önlediği, ve uygun miktarda tüketildiğinde kilo fazlalığına neden olmadığı için beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek tercih edilmelidir. 
Sabah kahvaltıda iki-üç dilim ekmek, öğle ve akşam bulgur pilavı, makarna, erişte veya tam buğday ekmeği tüketilebilir. Beslenmede tahıllı gıdaların çok fazla alınması obeziteye yol açar. Bu nedenle diğer gruptaki besinlerle birlikte dengeli tüketilmelidir.
Yağlar:  Yağlar hem büyüme için gerkeli enerjiyi sağlar hem de yağda eriyen vitaminlerin emilimi için gereklidir. Yemekleri 1 tatlı kaşığı kadar zeytin yağı ile pişirebilir sağlatalara aynı miktar da zeytin yağı ekleyebilirsiniz.
Meyve ve sebzeler: Sağlıklı büyüme ve gelişme için çocuklaraın düzenli olarak sebze ve meyve tüketmesi gereklidir. Yeterli sebze ve meyve tüketmesi durmunda çocuk yeteri kadar lif alabilecek kabızlık sorunu yaşamayacaktır. Aynı zamanda bağırsak mikrobiyotasını düzenlediği, mikrobesinleri içermesi, yağ, tuz içeriğinin olmaması nedeniyle obezite ve hipertansiyonu önlediği için tercih edilmelidir.
Günde toplam 4-5 porsiyon sebze meyve tüketilmelidr. Sebzeler ana öğünlerde yemek olarak ya da sebze şeklinde çiğ olarak tüketilebilir. Meyveler ise ara öğünlerde tüketilebilirler.
 
Kahvaltı:  
Kahvaltı her yaş çocuk için önemli olmakla beraber okul çocukluğu döneminde özellikle atlanmaması gereken günün en önemli öğünüdür. Okula gitmeden önce kahvaltı edilmesinin okul performansını, mental durumu ve sınav başarısını olumlu yönde etkilediği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Kahvaltıda tüketilen besinlerin içeriği de hafıza ve okul performansını etkilemektedir. 
Kahvaltıda peynir, yumurta, tam buğday ekmeği, domates, salatalık, zeytin, ceviz gibi yiyecekler ile süt, ıhlamur ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerin verilmesi uygundur.
 
Öğle ve akşam:
Bu öğünlerin saatleri her gün aynı olmalıdır. Kahvaltıdan sonraki en önemli ana öğünlerdir. Bu öğünlerde çocuğa, çorba, yoğurt veya cacık, sebze yemekleri ve salatadan oluşan dengeli bir besin örüntüsü sunulmalıdır. Çorbalara süt, yumurta ya da yoğurt katılması çorbaların besin değerini arttırır.
Öğle yemeğini okulda yiyen çocuklar kantinden yemek yerine okulun çıkardığı öğle yemeklerini yemelidirler. Çocuklar sürekli hamburger, pizza yemek yerine peynirli domatesli tost tercih etmesi; kola yerien süt, ayran ya da taze sıkılmış meyve suyu ve su içmeleri konusunda bilgilendirilmelidirler. Ayrıca meyve suları yerine meyvenin kendisini tercih etmek sağlık açısından daha yararlı olacaktır.
 
Ara öğünler: 
Ara öğünlerde(sabah öğle arası, öğle akşam arası kalorisi yüksek besinleri tüketmek yerine sağlıklı yiyecekleri yemeleri çocukların fazla kilo almasını engeller  
Bu öğünlerde 1 bardak süt veya yoğurt, 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 meyve, 1 bardak meyve suyu ile bir dilim ev yapımı kek gibi yiyecekler yenilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x