ABD’DE YENİ DEMOKRAT PARTİ LİDERİNİ SEÇİYOR!

ABD'DE YENİ DEMOKRAT PARTİ LİDERİNİ SEÇİYOR!

ABD'DE YENİ DEMOKRAT PARTİ LİDERİNİ SEÇİYOR!

23 Şubat 2017 - 13:59

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilere karşı  yenilgiye uğrayan Demokrat Parti, 25 Şubat Cumartesi yapılacak kongreyle partinin başına geçecek yeni ismi belirleyecek. Parti  başkanlığı yarışında "yenilikçi kanadı" temsil eden Kongrenin ilk Müslüman üyesi Ellison ve "yerleşik düzenin" savunucularından eski Çalışma Bakanı Perez en güçlü adaylar olarak öne çıkıyor.
Kasım ayındaki ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilere karşı  yenilgiye uğrayan Demokrat Parti, hafta sonu Georgia eyaletinin Atlanta kentinde  25 Şubat Cumartesi yapılacak kongreyle partinin başına geçecek yeni ismi  belirleyecek.

Demokrat Partinin yapacağı kongre aynı zamanda, parti içinde  "yenilikçi kanadın" mı yoksa "yerleşik düzeninin" mi galip geleceği konusunda kritik bir eşik olarak görülüyor.

Keith Ellison ve Perez dışında Idaho eyaleti Demokrat Parti Başkanı Sally Boynton Brown, Indiana eyaleti South Bend Valisi Pete Buttigieg, Demokrat Parti  Güney Carolina Başkanı Jaime Harrison ve Jehmu Greene de Demokrat Partinin  başkanı olmak için yarışacak.

YERLEŞİK DÜZENİN SAVUNUCULARI

Başkanlık yarışında ön seçimlerde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın rakibi olan Vermond Senatörü Bernie Sanders, parti başkanlığı yarışında desteğini Ellison'dan yana kullandı.

Kendisini "sosyalist demokrat" olarak tanımlayan Sanders, partide  radikal bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini savunuyor. Ellison'ı  destekleyeceğini yazılı açıklamayla duyuran Sanders, "Soru çok basit: İflas etmiş statükocu mantıkla mı yola devam edeceğiz ya da parti içinde yeniden yapılanmaya  giderek, ileri doğru bir adım mı atmaya çalışacağız?" ifadesini kullandı.

Ellison, ABD'de kongre ve başkanlık seçimlerinin kaybedilmesini,  Demokrat Partinin ABD halkının tamamına hitap edememesine bağlıyor.

Demokrat Partinin "işçi sınıfla" ilişkisinin kesildiğini, "elit"  kesimin partisi haline geldiğini savunan Ellison, "Demokratlar bu partinin sadece  Demokrat Parti için var olmadığını anlaması gerekiyor. Bu parti tüm ABD halkının  partisi olmalı." açıklamasıyla parti başkanı seçilmesi halinde izleyeceği  politikanın işaretini veriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabında Ellison için "Kazanacağımı  önceden tahmin eden biriydi" yorumunu yapmıştı.

Ellison, Temmuz 2015'te ABD'de değişen dinamiklere vurgu yaparak,  düzen karşıtı söylemlerine atıfta bulunduğu Trump'ın "daha fazla ciddiye alınması  gerektiği" uyarısında bulunmuştu.

Perez'in Demokrat Partinin elit isimlerinin desteğini aldığı  belirtiliyor. Barack Obama, Joe Biden, Hillary Clinton'ın yanı sıra Senato'da çok  sayıda isimden destek bulan Perez, Obama döneminde çalışma bakanı olarak da görev  yaptı.

Seçim çalışmalarını Trump'ı hedef alarak yürüten Perez, NBC'de  yayınlanan yazısında Demokrat Partinin "tekrar birlik içinde" Trump'a karşı  mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kurucu değerlerimiz saldırı altında,  bir araya gelip mücadele etmeliyiz." mesajı verdi.

Obama döneminde başkan yardımcısı olan Joe Biden, Perez'i  desteklediğini yazılı açıklamayla bildirdi. Biden, Perez'in Demokrat Partinin  değerlerini temsil ettiğini belirterek, "Perez, bir Demokrat kimdir sorusunun  cevabıdır." değerlendirmesinde bulundu.

YENİLİKÇİ KANADIN SAVLARI

Demokrat Partide 2004'te sesini duyuran "yenilikçi kanat",  Demokratların yenilenme sürecine girmesi gerektiğini savunuyor.

Washington yönetiminin, çıkar gruplarının ve lobilerinin yaptığı büyük  bağışlardan sıyrılarak sadece halka hesap vermesi gerektiğini düşünen bu kanat,  savaş karşıtı söylemleriyle de öne çıkıyor.

Sanders'ın Demokratların ABD Başkanı adayı olabilmek için Clinton ile  rekabet ettiği dönemde adından sıkça söz ettiren yenilikçiler, özellikle sağlık  ve eğitim gibi konularda ABD'de sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğini  belirtiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x