SÜRPRİZ TÜRKİYE KARARININ ARDINDAN

SÜRPRİZ TÜRKİYE KARARININ ARDINDAN

26 Eylül 2016 - 09:24

Moody’s’ten gelen sürpriz not indirimi piyasaları hareketlendirdi. Not indirim haberi kısa dönemde diğer ekonomik gündemin önüne geçecek. Ancak panik havası beklenmemeli, piyasalarda ilk fiyatlamalar sonrası yeni denge sağlanır.

 

CUMA akşamı olumlu bir havada kapanış yapan piyasalar, akşam saatlerinde Moody’s’ten gelen sürpriz not indirimi haberiyle karşılaştı. Sürpriz, çünkü, 21 Eylül Çarşamba günü ekonomi bültenlerine düşen Moody’s kaynaklı “Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi ile yaşadığı ekonomik olumsuzlukları atlattı, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerin 30 gün içinde tamamlanması bekleniyor” açıklamalardan iki gün sonra not indirimi kararı gerçekten şaşırtıcı. Diğer dikkat çekici nokta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD dönüşünden hemen sonra bu haberin geliyor olmasıydı. Çünkü Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2013’te ABD ziyaretleri sırasında artırmıştı. Önceki gün Erdoğan tam bir başka ABD ziyaretinden henüz dönmüşken bu kez not indirimine gitti.

OBJEKTİFLİK TARTIŞMASI

Not indirimi kredi derecelendirme kuruluşlarının objektiflik tartışmalarını tekrar gündeme getirecektir. Not indirim haberi kısa dönemde diğer ekonomik gündemin önüne geçecek ve fiyatlanacak. Bu sayfalarda geçtiğimiz aylarda birkaç defa yer verdiğimiz üzere, Türkiye 2013 Mayıs ayında “yatırım yapılabilir” ülke konumuna ulaştığı seviyeleri bir daha hiç görmedi. Gerek borsa endeksi, gerekse faiz ve dövizkurları, gerekse yabancı yatırımcı portföyü olarak. O zamanki değerlendirmelerin aksine not artırımını yabancı yatırımcılar Türkiye’de satış fırsatı olarak görmüşlerdi.

YENİ DENGE SAĞLANIR

Not indiriminin ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı “pas” geçtiği ve dış piyasaların olumlu seyrettiği bir döneme gelmesi negatif etkileri zayıflatacak bir durum. Ancak son günlerde borsanın prim, faiz ve dövizin de düşüş gösterdiği bir süreçte bu haberin gelmesi ilk etkileri biraz derinleştirecek bir gelişme olarak da görülebilir. Fakat panik havası beklenmemeli, piyasalarda ilk fiyatlamalar sonrası yeni denge sağlanır. Kısa dönemli olumsuz ancak geçici ve sınırlı bir etkiden söz etmek mümkün. Dış piyasalardaki iyimserlik bu aşamada önemli. FED faiz kararının yansımaları, dış piyasalar, Suriye, terör, siyaset diğer gündemin diğer önemli konu başlıkları. Dalgalı ve denge arayışının öne çıktığı bir piyasa bizi bekliyor.

FITCH’İN NOTU KORUNMALI

Türkiye’ye yatırım yapılabilir not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı. Bu notu korumak için özel bir çaba gösterilmeli özellikle de yapısal reformları hayata geçirmek için adım atılmalı. Eğer Fitch de indirime giderse yatırımları koruma veya yeni yatırım çekme konusunda işimiz çok daha zorlaşacak.

Panik yok denge sağlanır


Panik yok denge sağlanırBORSADA 80.000 ÖNEMLİ

BORSADA yükseliş hacim artışıyla birlikte sürüyor. Çıkışın devamı için 80.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 81.000 ve 82.800 olarak görülürken ilk destekler 78.300 ve 77.500-77.000 seviyelerinde 77.500-77.000 daha önemli. Bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Endeks bu seviyelerin üzerinde tutunabilir. Aksi takdirde 76.000-75.000 sonraki destek noktaları olarak gündeme gelebilir. Endekste kısa süreli kâr satışlarına bağlı düşüşler görülebilir. Ancak destek noktalarında tekrar tepki alımlarıyla karşılaşabilir.

2.98 TL DİRENÇ NOKTASI

DOLAR/TL kurunda, destek noktalarından tepki geldi. 2.94-2.935 seviyeleri destek olarak önemini koruyor. Bu seviyelere geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde satış baskısı artabilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde 2.98-2.99 ilk direnç seviyeleri. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. 2.99 seviyesinin üzerinde sonraki dirençler 3.03 ve 3.09 olarak görülüyor. Tepki yükselişinin devamı beklense de çıkış denemelerinin satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

Panik yok denge sağlanır

FED FAİZİ BORSALAR İÇİN ÖNEMLİ

AMERİKAN Merkez Bankası (Fed) piyasa gündeminin değişmez parçası. Belki bir çoğumuzun adını duymaktan bıkkınlık gelse de piyasa için en önemli parametlerden biri olmaya devam ediyor. Ekteki Fed faiz oranlarıyla BIST100 (Türkiye) ve Dow Jones (ABD) karşılaştırmalı grafikleri incelendiğinde bu yönde bir fikir verebilir. 2008’den bu yana düşük seyreden Fed faiz oranları borsalara olumlu yansımıştı. 2015 Aralık ayında Fed’den gelen yüzde 0.25 puandan 0.50 puana küçük sayılabilecek faiz artışı borsalara düşüş olarak etki etmiş durumda. Dow Jones Endeksi, 2015 faiz artışı öncesi seviyesini bir yıl sonra yakalamış. BIST100 Endeksi ise 2015 Aralık öncesi 90 binli seviyelerinden hayli uzakta. Fed faiz artışının portföy yatırımları (sıcak para) akışı açısından gelişen ülkeleri etkilediği biliniyor. Fed’in Çarşamba akşamı faiz artışına gitmemesi de piyasalarda olumlu algılandı. Fed takıntısı, piyasalarda  devam edecek gibi görünüyor.

Panik yok denge sağlanır

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x