BABASI VEFAT EDİNCE KALP İÇİN TEKNOLOJİ ÜRETTİ

BABASI VEFAT EDİNCE KALP İÇİN TEKNOLOJİ ÜRETTİ

Babasını kalp krizinden kaybetti, kalp için teknoloji üretti.

09 Kasım 2017 - 20:50

Babasının kalp krizi nedeniyle vefatı sonrası, İzmirli mühendis Silikon Vadisi’nde kalp sorunlarına karşı erken uyarı veren mobil tabanlı bir teknoloji geliştirdi.

İzmir'deki eğitiminin ardından Bilkent Üniversitesi Elektronik Mühendisliğinde lisans ve yüksek lisansını tamamlayıp ABD'deki ünlü teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde çalışmaya başlayan Armağan Ergün, yeni nesil ekran teknolojileri üzerine bir ortaklık kurdu. Çalışmalarını uydu teknolojileriyle genişleterek İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne taşıyan Ergün, 2015 yılında kalp krizi geçiren babasını kaybetmesi sonrası internet tabanlı sağlık teknolojileri üzerine eğildi. Dünyada henüz emekleme aşamasındaki Mobil Elektrokardiyografi (EKG) teknolojilerine odaklanan Ergün, kalp üzerine yapıştırılan 10 santimetre uzunluğundaki çiple kalp ritimlerini kaydeden ve telefondaki uygulamaya gönderen bir sistem tasarladı.

HABERİMİZ OLMADI
İnternet üzerinden doktora ulaşan veriler sayesinde kalpte oluşan ve oluşabilecek rahatsızlıkları önceden teşhis edilebilecek sistemin deneme uygulamalarına başlandı. Yaklaşık 20 yıldır Ar-Ge projeleri yürüttüğünü belirten Ergün, "Babamı kaybettikten sonra sonra sağlık teknolojilerine öncelik verdim. Babam vefat etmeden önce kalp rahatsızlığı olduğunu bilmiyorduk. Geliştirdiğimiz bu cihaz olsaydı, bugün büyük ihtimalle babam yaşıyor olacaktı. Mobil EKG cihazı ile kalp rahatsızlığını erken teşhis etmeyi hedefliyoruz. Tüm donanım ve yazılımları Türk mühendislerce geliştirildi. Bizim hedefimiz kalp rahatsızlıklarını mümkün olduğu kadar erken teşhis edebilmek ve doktorlarla bu dataları bulut (ortak alan) üzerinden paylaşmak. Nasıl mevcut teknolojilerle tansiyon ve kan şekeri evde ölçülebiliyorsa biz de bu teknolojiyle kalbi takibe almak istedik" dedi. Proje ortaklarından Elektronik Mühendisi Hakan Uysal ise, "Kardiyologlarla beraber ürünün incelemesini yaptık. Aldığımız ilk sonuçlar son derece pozitif. Bu sistemin yaygınlaşmasıyla tedavi oranlarında yükselme meydana gelecektir. Ürünle ilgili onay sürecinin 2 yılda tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x