18 KERE HAYIR!.. -4-

18 KERE HAYIR!.. -4-

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -4

21 Mart 2017 - 10:20 - Güncelleme: 21 Mart 2017 - 10:55

77.Madde: Türkiye Büyük millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır.

Bu maddedeki değişiklikle “Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı” seçiminin beş yılda bir ve aynı günde yapılması öngörülüyor.

Burada kritik ve önemli nokta; Cumhurbaşkanı ve Genel Seçimin aynı gün yapılması.

 “Aynı günde ve doğal olarak benzer siyasi iklimin hakim olduğu bir ortamda yapılacak seçimlerde, Cumhurbaşkanı ile Yasama Organındaki çoğunluğun aynı veya benzer siyasi çizgiyi temsil eden kişiler arasından seçileceği kuvvetle muhtemel olup; bu durumda anayasa değişikliği ile Yürütmeyi hukuken denetleme yetkisi kaldırılan Meclis’in, Yürütme üzerindeki siyasi kontrol işlevi de büyük ölçüde zedelenmiş olacaktır.”                           (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

İki seçimin aynı günde yapılaması büyük olasılıkla aynı siyasi çizgide Cumhurbaşkanı ve Meclisin seçilmesine neden olacak. 

Diğer maddelerde yapılan değişikliklerle birlikte ele alındığında; Cumhurbaşkanı partili olacak ve muhtemelen parti başkanı olacak. Bu şahıs aynı zamanda Cumhurbaşkanı seçilecek. Yürütmenin başı ve yürütmenin bağlı olduğu kişi aynı olacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanının tarafsız olması gereği üzerine dizayn edilen yapısı tamamen bozulacak.

Bu konuda ısrarla söylenen gerekçe ise, “çift başlılığı” kaldırmak !..

Peki; aynı gün yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı ile Meclis çoğunluğunun farklı siyasi partilerden kişiler arasından seçilmesi durumunda ne olacak?

Halkoyuyla seçilen Cumhurbaşkanı ile farklı siyasi görüşteki Yasama (meclis) çoğunluğu arasında siyasi krizlerin doğması, nasıl önlenecek?

Asıl çift başlılık bu değil de nedir?

Düşünün;

2019 Cumhurbaşkanlığı Seçimini Tayyip Erdoğan kazandı diyelim. 2019 Genel Seçiminde 1.Partinin CHP çıktığını, Meclis çoğunluğunu CHP‘nin aldığını varsayalım. Başbakan olmayacak, zira Cumhurbaşkanı her şeyin  başı olacak ve AKP’nin başkanı olarak, farklı siyasi görüşün çoğunlukta olduğu bir meclisin başına Tayyip Erdoğan gelecek!... Düşünmesi bile abes hatta komik.

Tabi akıllarında bu karmaşayı yok etmenin ya da buna hiç meydan vermemenin formülleri de muhtemelen hazırdır. Daha nelerle karşılaşacağımızı bilemiyoruz…?

Türkiye Cumhuriyeti rejimini koruyan Anayasa bu nedenle son derece önemli. Hukuk Devletinden uzaklaşmamak bu nedenle şart.

Elbet yasalar revize edilmelidir ve sistemler güçlendirilmelidir. Ancak bu çalışmalar; Ortak akıldan uzaklaşmadan, toplumsal mutabakatı esas alarak, önemli ve kritik noktaları özenle koruyarak ve sistemi ayakta tutan temel değerlerden uzaklaşmamak kaydıyla yapılmalıdır.

Önerilen Anayasa neresinden bakarsanız bakın, aklın, mantığın dışında.

BU NASIL BİR ÇELİŞKİYSE; ANAYASA, HUKUKUN MANTIĞINA TERS!..

Hedef; Rejimi yıpratmak ve son kertede yıkmak olunca her türlü yol deneniyor bazıları tarafından..

İktidar için yer yolu deneyenlere HAYIR !..

Türkiye Büyük Millet Meclisini değersizleştirmek isteyen uygulamalara HAYIR !..

Kişisel gelecekleri için, ülkemizin geleceğini HİÇE SAYAN anlayışa HAYIR !..

18 KERE HAYIR !..

(devam edecek..)
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x