Mega Bank ortaya çıkmadan bölündü!

Mega Bank ortaya çıkmadan bölündü!

Mega Bank ortaya çıkmadan bölündü!

20 Mayıs 2017 - 23:01

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İslami finans hizmeti sunacak Mega Bank’a Türkiye ile Endonezya’nın talip olduğunu belirterek, “Asya ile Uzakdoğu’ya Cakarta’daki Mega Bank, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya’ya İstanbul’daki Mega Bank’ın hizmet vermesini önerdik” dedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı ile bir araya gelerek Mega Bank projesini görüştüklerini ve sürecin hızlandırılmasına karar verdiklerini açıkladı, Suudi Arabistan’da düzenlenen İslam Kalkınma Bankası (İKB) İcra Kurulu 42’nci Yıllık Toplantısı’na katılan Şimşek, bankanın üye ülkelere daha güçlü bir şekilde destek vermesi için ortaya konulan stratejilerin tartışıldığını ve oldukça verimli geçtiğini belirtti. .

Şimşek, Mega Bank’la ilgili gelişmeleri şöyle anlattı: “Hem Endonezya hem Türkiye bu Mega Bank’a ev sahipliği yapmak istiyor. İKB bu konuda ‘Siz kendi aranızda karar verin’ yaklaşımında. Biz daha önce farklı coğrafyalara hitap edeceğimizden dolayı yani Asya’ya Uzakdoğu’ya Cakarta’da kurulacak bir Mega Bank’ın hizmet vermesini, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Orta Asya’da Türkiye’de  İstanbul’da kurulacak bir Mega Bank’ın hizmet vermesini öngörecek bir çerçeve önermiştik. Endonezya Maliye Bakanı yakın dönemde değişti. Kendisi biraz bu konuları çalışmak için zaman istedi.”

 

Son söz İKB’de olacak

 

İKB Başkanı’nın da sürecin hızlandırılmasından yana olduğuna dikkati çeken Şimşek, 

“Mega Bank projesi önemli. İslami finans, faizsiz finans, faizsiz bankacılık ve faizsiz sermaye piyasalarının gelişmesinde likidite ile kaynak anlamında önemli bir katkı sağlayacak bir platform. Dolayısıyla biz bu ‘Mega Bank’ projesine başından beri talip olduk. Tüm mesele işte bir tane mi olacak yoksa iki tane ayrı bölgesel mi olacak. İKB de bu işin içinde olacak. Onlar da inanıyorum ki güçlü bir şekilde ikili veya tek yapıya destek verecekler” dedi. 

 

100 memurdan 75’iotomatik BES’lendi

 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, “Sistemdeki çalışan sayısı 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğü de 364 milyon liraya ulaştı” diye konuştu. 

 

67 milyarlık fon

 

Şimşek, 2003’ten 2013 yılına kadar 3 milyon kişinin katıldığı BES’in 2013’te hükümetin yürürlüğe koyduğu yüzde 25 devlet katkı payı uygulamasıyla süratle yükseliş trendine girdiğine işaret 

ederek, sistemin 5 Mayıs itibarıyla 6.8 milyon katılımcıya ulaştığını, biriken fonun 67 milyar lira olduğunu aktardı. Otomatik BES uygulamasının da hızla büyümeye devam ettiğini vurgulayan Şimşek, sistemdeki 2.9 milyon kişinin 1.4 milyonunu memurların oluşturduğuna işaret etti. Şimşek, şöyle devam etti: “15 Haziran’a kadar cayma süresi bulunan memurların yaklaşık yüzde 75’i sistemde kalmayı tercih etti. Çalışanların kademeli olarak Ocak 2019’a kadar otomatik katılımını öngören sistem, halen katılımcısına en yüksek getiriyi sağlayan sistem olarak görülüyor. ”

 

% 58’i faiz istemedi

 

Şimşek, sistemde faizsiz ve faizli fon seçeneklerinin bulunduğuna dikkati çekerek, “10 Mayıs itibarıyla çalışanların yüzde 58’i faizsiz fonları, yüzde 42’si faizli fonları tercih etti. Bu haliyle otomatik katılım sistemi faize duyarlı vatandaşlarımız için de ideal bir yatırım aracı oldu” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x