ŞEKİL DEĞİŞTİREBİLEN MAKARNA ÜRETİLDİ

ŞEKİL DEĞİŞTİREBİLEN MAKARNA ÜRETİLDİ

ŞEKİL DEĞİŞTİREBİLEN MAKARNA ÜRETİLDİ

30 Mayıs 2017 - 09:29

Bilim insanları, kısıtlı alanda daha çok gıda depolayabilmek için şekil değiştirebilen makarnalar geliştiriyor.
Bilim insanları, kısıtlı alanda daha çok gıda depolayabilmek için şekil değiştirebilen makarnalar geliştiriyor. Bu çalışma Star Wars'tan esinlenildi ve jelatin selüloz bileşeni kullanıldı.
MIT ve Syracuse Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, gıda masraflarının ve gerekli depolama alanlarının nasıl azaltılabileceği üzerine çalışıyor. Az miktarda alanda, çok fazla yiyeceği depolaması gereken astronotlar  için oldukça önemli olan bu soruna, şekil değiştirebilen makarnalar ile çözüm aranıyor.
Az alanda, daha çok depolama amacıyla çıkılan bu yolda standart makarnaların paketlenmesinde, paketin yüzde 67'si hava ile dolarak ekstra depolama alanı kaplıyor. Bilim adamları "az alanda, daha çok depolama" amacıyla yürüttükleri projede jelatin-selüloz kompozitinin iki boyutlu filmlerinin suda çeşitli 3D şekillerde dönüştüğünü keşfettiler. Bu dönüşümü makarna üzerinde uygulayarak şekil değiştirebilen makarna üretmeyi  de sonunda başardılar.

Makarnalar pişirildiğinde hacimsel olarak büyür. Makarnadaki karbonhidratlar, proteinler ve selülozun farklı bileşenleri farklı şekillerde şişebiliyor. İşte bu bileşenleri ayırmak için, ekran baskısı kullanıldı ve katmanlar halinde bir araya getirildi. Bu sayede farklı soğurma oranları, gıdanın farklı biçimde katlanmasına neden oldu. Yeni makarnaların üretiminde her zaman olduğu gibi önce dokunun, daha sonra lezzetin sağlanması gerekiyor. Bilim insanları, makarna dokusunu tasarlamaya başardıktan sonra, makarnanın lezzetinde geliştirme yapmaları gerekecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x