DOĞANIN FAY HATTI UYARISI

DOĞANIN FAY HATTI UYARISI

17 Ekim 2016 - 16:14

Çok kötü bir huyumuz var. Başımıza bir felaket gelmeden tedbir almayı, doğanın kurallarına göre hayatımızı düzenlemeyi bir türlü beceremiyoruz.
Özellikle de deprem konusunda.
Son bir ay içinde Ege’nin çeşitli illerinde meydana gelen çok sayıda depremden sonra İstanbul’da da hissedilen Sakarya merkezli sarsıntı doğanın yeni uyarısı olarak kayıtlara geçti.
Mesaj çok açık; “Siz birinci derece deprem kuşağında yaşıyorsunuz. Hesabınızı kitabınızı ona göre yapın.”
17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nde 20 bin canını kaybetmiş bir ülke olarak bu uyarıları ne kadar dikkate alıyoruz bir bakalım.

***
İzmir ve Manisa için Ankara’dan geçen yıl sonunda 1/100 binlik imar planları yapıldı.
Askıya çıkarılan bu planlar bu yılın başında yürürlüğe girdi.
Bakanlığın İzmir ve Manisa için hazırladığı 1/100 binlik temel planlarda jeolojik ve jeoteknik etütlerin yapılmadığı belirlendi.
Meslek odalarının açtığı davanın dilekçesinde bu durum şöyle ifade edildi:
“Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün ‘planlamaya esas jeolojik, jeoteknik ve mikro bölgeleme’ genelgesine göre ‘planlamaya esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporları’ mecburi olarak hazırlanmalıdır.
İlgili genelgede belirtildiği gibi Bölge Planlarından Uygulama İmar Planlarına kadar tüm imar planlarının, ölçekleri gereği belirlenmiş formatlarına göre farklı jeolojik, joteknik etüt raporları hazırlanması gerekmektedir.
Plan hükümlerinin ilgili maddelerinde belirtilen alt ölçekli planlar için hazırlanması
gereken jeoloji-jeoteknik etüt raporları, esasen hazırlanması gereken İzmir - Manisa Çevre Düzeni Planının jeolojik-jeoteknik raporlarının yerine kullanılamaz.

***
Ayrıca, 1. Derece Deprem Bölgesi olan İzmir ve Manisa’ya ilişkin hazırlanan
Çevre Düzeni planında, genelgede belirtilen ve zorunlu olarak yapılması gereken jeolojik-Jeoteknik etüt raporlarının hazırlanmaması ve dolayısıyla
genelgede belirtilen Yapısal Jeolojinin (Bölgede etkin jeodinamik süreçleri; kıvrımlar, fay ve kırık sistemleri, genel kütle hareketleri belirtir) planlar üzerinde de yer almaması dolayısı ile planda fay hatlarının gösterilmemesine neden olmuştur.
Zira, Çevre Düzeni Planı’nda birçok yerde meskun haricinde belirlenen "Gelişme Alanları, Sanayi Alanları"nın altında fay hattı bulunup bulunmadığı
bilinmemekte ve bu şekilde belirlenmiş yerleşmeye açılacak alanlarda
telafisi mümkün olmayacak sonuçlara gidilmesine olanak veren bir durum söz konusudur.”

***
Bu planlar şu anda yürürlükte. İzmir ve Manisa’da söz konusu planlara dayanarak imar ve yapılaşma izinleri veriliyor.
Ama yerleşim izni verilen yerlerde fay hattı var mı yok mu, o bile bilinmiyor.
Vahim bir durum ama fay hatları üzerinde imar verilme ihtimali yüksek.
Çok açık bir şekilde anlaşılıyor ki, hesaplar; birinci derece deprem kuşağında olduğumuz gerçeği göz önünde bulundurularak yapılmamış.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x