TOPLUM GÖZENEKLERİ

TOPLUM GÖZENEKLERİ

TOPLUM GÖZENEKLERİ

10 Mart 2017 - 08:55

İnsanları anlamanın artık zor olduğunu her gün dile getirmekteyiz. Tabi ki yalnız insanları değil de insanlar arasında olan interaktif ilişkilerin daha çelişkili ve dolambaçlı olduğunu vurgulamak isterim. Bunun yanı sıra mutlaka hepimizin arkamızda taşıdığımız bir terbiye, yetişme tarzı, aile şekli ve kültür bagajımız vardır, buna dayanarak hareket eder ve buna göre de değer yargılarımız olur.
Ailenin yaşamımızda olan büyük önemini yine belirtmek isterim ve hayatımızda yasadığımız ve karşılaştığımız her konuda, sorunlarımız, mutluluklarımız ve başarılarımızın nasıl büyük bir rol oynadığını, mutlaka bilmemiz gerekiyor.

Topluma çıkınca şöyle bir etrafa göz gezdirirken ve insanlara bir bakış attığımızda sadece onların yüzeysel olan görünüşüyle karşı karşıyayız ama her birimize tek tek ayrıntı ile bakarsak içimizde taşıdığımız ve kimselere göstermediğimiz yanlarımız ve gizlediğimiz sırların ve daha nice bilinmeyen yaşadıklarımız olduğunu elbette ki göstermiyoruz.

Öğrenim yaparken ilk stajımı suç işleyen vatandaşları denetleyen bir devlet kurumunda yaptım ve bu kurumu özellikle seçmiştim, çünkü suç işleyen kesim ile hiç bir zaman bir bağlantım olmadığından dolayı ve bu insanlarla ilerde çalışma zorunluğu olduğu için, bu insanları anlayabilme empatisini kazanmak ve tecrübe edinmek açısından ve onları daha iyi anlayabilmem için gerek duyuyordum. Elbette ki ayni zamanda  nelerle karşılaşabileceğimi bende bilmediğim için, o zaman henüz anlayamadığım ilgiyi de katarsak toplumun bu kesimiyle çalışmanın çok ayrı bir dünyası olduğunu itiraf etmeliyim. Tabi ki değişik suçlar işleyen insanlarla ilk karşılaşma çok korkutucu olabilir ve bu suçların neler olduğuna bakarsak değişik şiddet suçlarından tutun, hırsızlık, tecavüz ve  en çok nefret duyguları uyandıran ensest suçlarını da eklersek bu karşılaşma çok kolay olmayacaktı.

Staj boyunca ne çok şeyler öğrendiğimi hala unutamam ama bu deneyimler bana aynı zamanda ne çok acı da çektirmişti. Uyuşturucu bağımlısı genç bir annenin gözyaşlarını ve her ne kadar onunla ilgilenip bağımlılığından kurtulması için ne çok çaba sarfettiğim ve motive ettiğim halde, tekrar ne çabuk bağımlılığına geri döndüğünde, yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam. Onu artık görmek istememe duygularımı bildirdiğimde, iş arkadaşlarımın bu duygularımın normal olduğunu anlatmaları ve nice hayal kırıklıkları yaşayacağımı unutmamamı ve profesyonelce davranmam gerekip, genç kadını tekrar gördüğümde hiç bir şey olmamış gibi  bütün olanlara dışardan bakar gibi, yeniden açıklayıp, tekrar yeni metotlara yöneldiğimi, ve bununla beraber de profesyonel alanda yeni bir sayfa açtığımı asla unutmayacağım.

Gelgelelim acemiliğim elbette ki çok çabuk ortaya çıktı ve büyük dövmeleri olan iri yarı beyler ve yıpranmış görünümlü bayanlar bana, ilk başlarda epey korku dolu anlar yaşattı. Her birinin hayatları A4 sayfalarında birer dosyalara sığdırılmıştı. İnsanların hayatlarını ve yaşadıklarını, iyilerini ve kötülerini böylesi sayfalarda okumak bana çok garip gelmekle beraber epeyi hüzün vermişti.

Dışarı çıktığım her zaman, sokaklarda gördüğüm insanların arka sayfalarında neler olduğunu, hala düşünürüm ve hala ne gibi sırlar barındırdığına şaşırabilirim. Aile dediğimiz küçük birliğin her zaman toplumda ki norm ve ahlak kurallarına uygun hareket edenleri de var etmeyenleri de var, bu da o insanların ne kadar insanca davranıp çocuklarını uygun bir şekilde topluma yararlı birer fertler olarak yetiştirmesine bağlı. Genel olarak herkes evlenip çocuk sahibi olarak vazifelerini yerine getirdiklerini düşünürler, çünkü bunu genelde herkes yapıyor ama asıl mühim olan bilinçli bir şekilde aile sağlamak ve bakabileceği kadar çocuk sahibi olup, topluma sağlıklı fertler vermektir.

Son zamanlarda dikkatimi çeken devamlı çocukların evlerinden kaçıp aranmaları veya yaşlı erkekler tarafından taciz edilmeleri veya kendilerine değişik zararlar vermeleri oldu. Bunlar toplumumuzun kırık sayfaları olmakla beraber, toplumun ne halde olduğunu apaçık gözler önüne sermekte ve durumun ne kadar vahim olduğunu acaba hangimiz düşünmekteyiz. Bu ailelerin neden çocuklarına sahip olmayıp ve ilgilenmeyip onlara doğru yolu göstermekten aciz olduklarının çeşitli nedenleri bulunmakla beraber, en başta sırf eğitim eksikliğinin, bilinçsizliğin ve ekonomik zorlukların en önde olan unsurları olduğunu vurgulamak isterim.

Sıcak bir aile ortamı, sahte bir gösteriş ile ölçülmeden, az ile de yetinip mutlu olmayı bilmek ve birbirine bağlı olmanın yararlarını ne para ne şöhret ve ne de başka birşeyin dolduramayacağının farkında olmak demektir. Sağlıklı bir topluma sahip olmak için insanların eğitimli ve sağlıklı bir bilince sahip olmaları şart. Sağlıklı ve mutlu insanlar, sağlıklı bir toplum ise, bu da sağlıklı bir vatan demektir.

Sağlıcakla kalın 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x