30 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK...

30 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK...

30 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK...

23 Şubat 2017 - 10:30

2025’te Türkiye milli gelirinin yüzde 4.9’u kadar ekonomiye katkı sağlayacak. Yani 40 milyar dolar. Dile kolay muazzam rakam. Türkiye’de 40 milyar dolar piyasa değeri olan bir tek şirket ya da cirosu bu tutarda holding yok. Peki hali hazırda Atatürk Havalimanı’nın GSMH’ye katkısı ne kadar? 60 milyonluk AHL için bu oran yüzde 1.9 hesaplanıyor. 2025’te 120 milyonu ağırlamayı hedefleyen İYH’de katkı da eskisine oranla 2 katın biraz üzerine çıkacak. Sıfırdan şirketlerin kurulacağı, konutların yükseleceği, çevresine teknokentlerin inşa edilmesi planlanan bir proje için bu etki oranı bana kalırsa hayli düşük. Bu konuyu Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kasım Han ile tartıştığımızda belli ki rakamların havalarda uçmasından endişelenmiş ve ayağı yere bassın istemiş. Ama bu da ‘hava’ alanı, prestij projesi hedefler biraz uçsa kimseyi rahatsız etmez.

Ağır kış şartlarında 19 gün işe ara verilen İstanbul’un yeni havalimanında inşaat çalışmalarının yüzde 42’si tamamlandı.
Havalimanında havaların ısınmasıyla 7 bin kişilik ek istihdam sağlanacak çalışan sayısı, toplamda 30 bin kişi olacak.
İstanbul’un yeni havalimanı (İYH) inşaatında yolun yarısına gelindi. 23 bin kişinin inşaatında 3 vardiya halinde çalıştığı İYH’nin yüzde 42’si tamamlandı. Bu yıl ağır kış şartlarında 19 gün tamamen kapatılan ve çalışanlarına izin verilen inşaatta arayı kapatmak için çalışmalar da hız kazandı. Mart ayından itibaren inşaatta çalışan sayısının artırılacağı açıklanan havalimanında haziran ayında 30 bin kişi çalışacak. Bu da 7 bin kişilik ek istihdam anlamına geliyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde birinci fazı hizmete sunulması planlanan havalimanının tüm yatırımlarıyla 2025 yılında tamamlanması öngörülüyor. Havalimanındaki son gelişmeleri ve İYH’nin Türkiye ekonomisine yapacağı katkıları analiz eden raporu açıklamak için bir toplantı düzenleyen İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, şu anda havalimanında inşaatın tam gaz devam ettiğini belirterek, yoğun kar yağışı nedeniyle 19 gün ara verdiklerini, fakat bunu telafi edeceklerini söyledi.

Keskin, “Havalar ısındıkça ek kapasite alacağız. Havalar ısındıkça 7 bin kişi ilave istihdam ile 30 bine çıkacağız. Kaynakları ful basacağız” diye konuştu. Yerli ve yabancı birçok şirketin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını dile getiren Keskin, havalimanının sadece inşaatıyla değil, tüm yapısıyla doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye önemli katkıları olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x