MANZARASI GÜZEL AMA ZEHİR DAĞITIYOR!

MANZARASI GÜZEL AMA ZEHİR DAĞITIYOR!

MANZARASI GÜZEL AMA ZEHİR DAĞITIYOR!

01 Mart 2017 - 14:43

Muğla'nın Yatağan ilçesinde, termik  santralde kullanılan kömür atıklarından oluşan kül dağının kıyısındaki sağlık  açısından sakıncalı olduğu belirtilen gölet, mavi ve turkuaz rengiyle doğa  fotoğrafçıları ve piknikçilerin çekim merkezi haline geldi.

 

    Yatağan'da 35 yıldır faaliyet gösteren termik santralde elektrik  üretmek için kullanılan kömürlerin kül halindeki atıkları, santrale yaklaşık bir  kilometre uzaktaki Kapubağ Mahallesi'nin kırsalına dökülüyor.

    Yöre halkının kül dağı olarak nitelediği atık dökülen sahada yıllardır  yağmur sularının birikmesiyle büyük bir gölet oluştu.

    Sağlık açısından tehlike oluşturması nedeniyle belediyenin etrafına  uyarı levhaları diktiği gölet, gün ışığına göre farklı saatlerde büründüğü mavi,  yeşil ve turkuaz renkleriyle doğa fotoğrafçıları, piknikçiler ve çevredekilerin  ilgisini çekiyor.

   - "İçeriğinde ağır metaller var"

    Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, görüntüsüyle herkesi kendine çeken Kapubağ Mahallesi'ndeki kül  göletinde ağır metaller bulunduğunu, bu nedenle çevresine uyarıcı tabelalar  koyduklarını söyledi.

    Göletin suyunun son olarak TÜBİTAK'a yaptırdıkları analizlerde zararlı  olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Oğuz, "İçilmesi ve suya girilmesi sağlık  açısından tehlikeli. Bu yüzden santral yetkilileriyle de çalışma yapıyoruz ve  burası koruma altına alınacak. Burada su kanalları yapılması doğrultusunda  çalışmalarımız olacak." dedi.

    - Etrafı tel örgüyle çevrilecek

    Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ Santral Direktörü Serdar Toprak da  göletin kendiliğinden oluştuğunu ve çevreye zarar vermemesi için gerekli  önlemleri aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

    “Kül depolama sahası, kömürün yanması sonucu oluşan kül ve cürufun  depolanması amacıyla 1993 yılında işletmeye alınmış. Santral sahasına yakınlığı  coğrafi özellikleri ve zemininin geçirimsiz olması, kül depolama alanı olarak  seçilmesinde etkili olmuş. Kül depo sahasında su ile kül serme işlemi  yapıldığından zamanla sahanın güney kısmında bir gölet oluşmuş.”

       Toprak, 2018'de planladıkları yatırımla kül depolama sahasının  etrafının tel örgüyle çevireceklerini ve kuşaklama kanalı yapılarak yağmur  sularının alana girişini önleyeceklerini ifade etti.

    Santral sahasına yapılacak atık su geri kazanım tesisiyle gölette  biriken suyun santralde kullanılması ve oluşan göletin kurutulmasının  planlandığını da aktaran Toprak, kül depolama sahası çevresinde yer alan  kuyulardan düzenli olarak numune aldıklarını bildirdi.

    Toprak, bu sahanın yer altı sularına etkisini takip ederek izleme  raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdiklerini de anlattı.

    - Ağaçlar ve otsu bitkiler kuruyor

    Muğla Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Çevre Mühendisi  Murat Türköz ise insanların kül göletinin manzarasına aldanmaması gerektiğini vurguladı.

    Kömürün, organik içerikli bir madde olmasına rağmen oluşum  aşamalarında içeriğine metal ve ağır metalleri de dahil edebildiğine işaret eden  Türköz, şunları söyledi:

    “İçerik olarak bakıldığında ağır metal ihtiva eden küller, su ile  temas ettirildiğinde su bünyesine geçebilmektedir. Kül barajının tehlikesi de bu  noktada başlamaktadır. Yatağan linyit kömürü içeriğinde radyoaktif veya ağır  metal içeriği olduğu bazı bilimsel kaynaklarda geçmektedir. Bu nedenle kül  göletini oluşturan su içeriğinde canlıları olumsuz etkileyecek maddeler bulunur.”

       Türköz, yaptıkları incelemelerde, gölet içerisindeki ağaçların ve otsu  bitkilerin kuruduğunu gözlemlediklerini de sözlerine ekledi.

    - "Yeşil, mavi ve bulutlar harika bir kompozisyon"

    Kül göletine gelerek fotoğraf çeken Marmaris Fotoğraf Dostları Derneği  (MARFOD) Yönetim Kurulu Başkanı Koray Ürkmez, fotoğrafçı arkadaşlarının  tavsiyeleriyle gölete geldiklerini, burada muhteşem bir manzarayla  karşılaştıklarını dile getirdi.

    Değişken renkteki su, ağaçlar ve bulutların kül göletinde bir arada  olduğunu kaydeden Ürkmez, şunları kaydetti:

    "Burada doğal güzellikler var. Yeşil, mavi ve bulutlar harika bir  kompozisyon oluşturuyor. Tabii suyun sağlık açısından tehlikeli oluşu riskli bir  durum ancak doğada yürürken önümüze zehirli mantarlar da çıkabiliyor. Fotoğraf  çekiyoruz sadece, mantara dokunmadığımız sürece zararı yok. Göletin manzarası  hayranlık verici. Muhteşem fotoğraflar çektim."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x