Gastrite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Gastrite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Gastrite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

21 Nisan 2017 - 12:35 - Güncelleme: 21 Nisan 2017 - 12:40

Mide zarında iltihap oluşması sonucu meydana gelen gastrit, Helicobacter pylori adı verilen ve mide üzerinde zararlı etkiler gösteren bakteri nedeni ile gelişmektedir.
Mide dokusunun çeşitli alanlarına yerleşen Helicobacter pylori bakterisi, yerleştiği yerde iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Fakat bazen de, Helicobacter pylori bakterisinden bağımsız olarak diğer bazı faktörlere bağlı olarak da gelişebilen gastrit, steroid olmayan anti-iltihap ilaçlar veya aspirin, kronik kusma durumu, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, stres ve üzüntü gibi psikolojik koşullar, aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı ve birtakım gıda alerjileri nedeni ile gelişebilmektedir.
Gastritin tipik belirtileri ise, hazımsızlık, mide ekşimesi, karın ağrısı, hıçkırık, iştahsızlık, bulantı, kanlı kusma ve koyu renkli dışkı şeklindedir. İhmal edilen ve uzun süre boyunca tedavi edilmeyen gastrit, mide iç yüzeyinde yaraların oluşmasına neden olan ve peptik ülser olarak adlandırılan diğer bir mide hastalığına sebep olmaktadır.
Bazı besinlerin sürekli olarak tüketilmesi ya da daha az miktarda tüketilmesi şeklinde, ilaçlara ek olarak gastrit tedavisi desteklenmektedir. Alkollü ve kafeinli içecekler, beyaz ekmek, makarna, çikolata, kakao, şeker ve çay gibi rafine gıdalar, kızartma, cips, çerez ve hamur işleri gibi trans yağ içeren gıdalar, baharatlı yiyecekler, domates, acı pul biber, kırmızı acı toz biber, turşu, çok tuzlu besinler ile, limon, portakal ve mandalina gibi asit içeriği yüksek besinler ise, gastritli midenin sağlığı için faydalı değil aksine oldukça zararlıdır.
Gastrite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Bazı yiyecekler gastritin tetiklenmesine neden olurken bazı besinler ise, tedavisine ve iyileşme sürecine katkı sağlamaktadır. Buna göre, gastrite iyi gelen bazı yiyecekler şu şekildedir;
1. Az Yağlı Proteinler
Amino asitlerin birbirine bağlanması sonucu meydana gelen protein, büyük organik bileşiklerdir. Vücuttaki çoğu metabolik faaliyete katılan protein, vücut için yaşamsal öneme sahip olan bir bileşen olmasının yanı sıra, vücuda enerji sağlamasına ve hücre yenilenmesine de yardımcı olmaktadır.
Fakat gastrit hastaları için uygun protein tüketimi, az yağlı besinlerden gelen proteindir. Çünkü çok yağlı proteinler, mide asidinin üretimini artırmakta ve mide zarındaki iltihaplanmanın yara oluşumuna (ülsere) dönüşmesine neden olmaktadır.
Bundan dolayı, yağlı et ürünleri yerine yağsız et, balık, tavuk ya da soya fasulyesi, baklagiller ile az yağlı süt ürünleri gibi yağ oranı daha düşük olan proteinleri tercih etmek, gastrit için faydalı olacaktır.
2. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, A vitamini, C vitamini, K vitamini ve folat (B-9 vitamini) bakımından zengin olmasının yanı sıra, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından da zengindir.
Tüm bu vitaminler ve mineraller ise midenin kendi kendini tedavi edebilmesine destek oldukları için, gastrite de iyi gelmektedirler. Hatta koyu yeşil yapraklı sebzeler, gastrit tedavisi boyunca tüketilmekle sınırlı kalmayıp, sonrasında da hastalığın yeniden tekrarlamaması için düzenli olarak tüketilmelidir.
Brokoli, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve bezelye gibi sebzeler ise, gastrite iyi gelen koyu yeşil yapraklı sebzelerden bazılarıdır.
3. Flavonoid İçeren Besinler
Flavonoid bileşeni, parlak renge sahip olan meyve ve sebzelerin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.
Bundan dolayı da, flavonoid bakımından zengin besinler olan bu gibi meyve ve sebzeleri tüketmek, gastritin tedavi edilmesine yardımcı olacaktır ve mideyi de koruyacaktır.
4. Karambol Tohumu
Doğal bir anti-asit olan karambol tohumu, bu özelliğinden dolayı gastrit için faydalı etkiler göstermektedir. Karambol tohumu, midedeki fazla asidin giderilmesine yardımcı olmakta ve mide mukozasını korumaktadır.
Hatta karambol tohumu, hazımsızlık, mide ekşimesi ve şişkinlik gibi diğer bazı mide sorunlarına da iyi gelmektedir.
5. Zencefil
Anti-iltihap ve anti-bakteriyel özelliklere sahip olan zencefil bu sayede gastrit tedavisine yardımcı olmaktadır. Ayrıca zencefil, iltihaplanmayı azalttığı için, enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olmakta ve hazımsızlığın ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Bundan dolayı, sıcak su içerisinde demlenmiş halde hazırlanmış zencefil çayı ya da zencefil bal karışımı gastriti olan hastaların tüketimine uygun besin kaynaklarıdır. Fakat, zencefilin kan seyreltici ve inceltici özelliği olduğu için, yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişiler için uygun değildir.
6. Papatya
Sindirim sistemi sağlığı açısından faydalı bileşenler içeren papatya, birtakım uçucu yağlar bakımından zengin olduğu için, çay şeklinde demlenip içildiğinde, gastrit tedavisine yardımcı olabilmektedir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x