Son dakika... Hollanda’da oyların yüzde 90’ı sayıldı

Son dakika... Hollanda'da oyların yüzde 90'ı sayıldı

16 Mart 2017 - 08:40 - Güncelleme: 16 Mart 2017 - 08:58

Son dakika... Hollanda'da oyların yüzde 90'ı sayıldı, seçim sonucu belli oldu! Wilders çöktü, Avrupa bayram ediyor
Bütün dünyanın soluğunu tutarak izlediği seçimlerde Hollanda'dan son dakika haberleri arka arkaya geldi, Başbakan Rutte'nin partisi 33 sandalye çıkardı. Sandıktan birinci çıkmasına rağmen oy kaybeden Rutte, koalisyon için en az üç partinin kapısını çalmak zorunda. 

Seçimden önceki anketlerde 25 sandalyeyi bulan aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi ise, 20 milletvekilinde kaldı. Hayal kırıklığı yaşayan göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, yenilgiyi kabul etti, 'Biz yarı-Nazi değiliz' dedi. 

Sonuçların duyulmasıyla Avrupa bayram etti, Merkel'in sağ kolu coşkusunu gizleyemeyip "Hollanda, ey Hollanda, siz şampiyonsunuz! Harika sonuç için tebrikler" diye tweet attı. Fransa Dışişleri Bakanı ise, Avrupa'da aşırı sağın yükselişini durduran Hollandalıları tebrik etti.
Türkiye'yi hedef alan akıl almaz skandalların gölgesinde tarihi bir seçimi geride bırakan Hollanda'da, 150 milletvekilini belirleyecek oyların yüzde 90'ı sayıldı. Seçimi kazanan liberal ve merkez sağın temsilcisi Başbakan Mark Rutte'nin Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi, 33 milletvekili çıkardı. Rutte seçimden birinci çıksa da 2012'ye göre 8 milletvekili kaybetmiş durumda. İlk açıklamasında "Hollandalılar bu akşam yanlış bir tür popülizme hayır dediler" diyen Rutte, hükümet kurmak için en az üç parti ile koalisyon kurmak zorunda kalacak.

Irkçı Wilders darmaduman!

ABD'de Donald Trump'ın başa geçmesiyle sesini yükselten aşırı sağcı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ise, 20 sandalyede kaldı. Wilders, 2012 sonuçlarına göre beş milletvekili daha kazansa da hayal kırıklığı büyük. Zira, seçimden önceki anketlerde bir dönem 25 sandalyeyi görmüştü. Göçmen karşıtı ve İslam düşmanı Wilders, ilk değerlendirmesini Twitter üzerinden yaptı ve "Seçmenlerime teşekkür ediyorum. Sandalyeler kazandık. İlk zafer. Başbakan Rutte henüz benim sonumu görmedi" dedi. 

Geert Wilders, daha sonra yaptığı açıklamada seçimin galibinin Rutte olduğunu kabul etti ve koalisyon görüşmelerine hazır olduğunu söyledi. PVV lideri, "Onun yerinde olmak ve seçimin kazananı olmak isterdim" ifadesini kullandı, Rutte'den gelen eleştirilere ise "Biz yarı-Nazi değiliz" diyerek yanıt verdi.

CNN International, seçim sonuçlarını 'Popülizm darbe aldı' manşetiyle okuyucularına duyurdu.
Yüzde 81'le son 30 yılın en yüksek katılımına ulaşılan seçim sonuçlarına göre, Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokrat Parti (CDA) 19'ar milletvekiliyle parlamentoda temsil edilecek.

Karizmatik lideri Jesse Klaver ile ses getiren YeşilSol Parti, 16 sandalye aldı ve koalisyon pazarlıklarında kritik bir role erişti.  Kutlama yapan taraftarlarına seslenen Klaver, kendisi ve partisi için tarihi bir gün yaşandığını söyledi. YeşilSol Parti lideri, popülizme karşı en iyi yanıtın verildiğini de vurguladı.

Büyük çöküş yaşayan İşçi Partisi (PvdA) ise, 38 milletvekilinden 9'a düştü.

Türklerin kurduğu parti üç milletvekili kazandı

İktidardaki İşçi Partisi'nin (PvdA) entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için partiden ihraç edilen Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi de seçimde yarıştı. DENK, sandık çıkış anketlerine göre üç milletvekiliyle parlamentoya girmiş görünüyor.

Almanya'dan görülmemiş tepki! 'Hollanda, ey Hollanda...'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sağ kolu Peter Altmaier, sonuçların belli olmasıyla sevincini gizleyemedi ve "Hollanda, ey Hollanda, siz şampiyonsunuz! Harika sonuç için tebrikler" diye tweet attı.

Almanya'dan sonra sırada Fransa vardı. Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Twitter mesajında Avrupa'da aşırı sağın yükselişini durduran Hollandalıları tebrik etti.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u göçmen olan Hollanda'da, 1114 milletvekili adayı arasında 27 Türk kökenli isim vardı.
Uluslararası haber ajansları, kilise, bar ve yeldeğirmenlerine kurulan sandıkların yanında Amsterdam'ın doğusundaki Eyüp Sultan Camii'de oy kullanan Türk seçmenlerin fotoğraflarını servis etti. Fotoğraflarda arkadaki Türk bayrakları dikkat çekti.

Muhtemel koalisyonlar

Bu seçimlerde hiçbir partinin tek başına yüzde 50'yi bulması beklenmiyor, en az üç veya dört partili bir koalisyon hükümeti kurulabilir.

Hollanda'da yeni hükümeti kurmak günler, haftalar hatta aylar sürebilir. Euronews, 1977'deki seçimin ardından hükümetin 208 günde kurulduğunu, 2012'de ise sonuca 54 günde ulaşıldığını hatırlatıyor.

Başta Başbakan Rutte olmak üzere hiçbir parti Wilders'in Özgürlük Partisi ile koalisyon kurmayacağını önceden ilan etti.

Mark Rutte, hükümet kurmak için Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokratların (CDA) kapısını çalabilir. İki parti de göçmenlere karşı sert politikalar savunuyor. Türkiye'ye karşı büyük bir skandala imza atan Rutte'nin seçim vaatleri arasında, göçmenlere karşı uygulanan cezaların artırılması ve devlet dairelerinde peçenin yasaklanması var.

Seçime giren 31 partinin yaklaşık yarısının en az bir milletvekiliyle parlamentoya girmesi bekleniyor.
Hollanda'da kayıtlı 12,7 milyon seçmen, yalnızca ülkelerinin değil Avrupa'nın kaderini de oyladı. Aşırı sağ için ilk gerçek testin yapıldığı seçimlerde, Geert Wilders'in oy oranı beklentileri karşılayamadı. Irkçı liderin Fransa ve Almanya'daki müttefikleri de hayal kırıklığı yaşamış oldu.

Wilders, göçmenleri ülkelerine geri göndermeyi, camileri kapatmayı, Kuran'ı yasaklamayı savunan bir faşist olarak tanımlanıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x