EMİNE ERDOĞAN: BUGÜN TARİHİN MİLLİ TARIM DİRİLİŞİ!

EMİNE ERDOĞAN: BUGÜN TARİHİN MİLLİ TARIM DİRİLİŞİ!

EMİNE ERDOĞAN: BUGÜN TARİHİN MİLLİ TARIM DİRİLİŞİ!

31 Mart 2017 - 14:05

Türkiye’de ilk defa İzmir Kemalpaşa'da düzenlenen ‘Yerel Tohum Buluşmaları’ etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Tarım Projesine vurgu yaparken, "Bugün tarihe milli tarım dirilişi olarak geçecektir" dedi.Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Yerel Tohum Buluşmaları’ etkinliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın katılımı ile Park Orman Kemalpaşa’da gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca, Ege Bölgesi illeri arasında yöresel yemek yarışması düzenlenecek, illere ait stantlarda yerel tohumlar ve tarımsal ürünler sergilenecek. Şenlik tadında geçen etkinlikte, tıbbi-aromatik bitki dikimi ve hatıra fidan dikimi de gerçekleştirilecek.

"Her şey sunileşmektedir"
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan sözlerine, “Toprağımızın emektarı çiftçi kardeşlerim” diyerek başladı. Erdoğan, “Güzel İzmir’in bereketli toprakları bizi kendine mıknatıs gibi çekti ve burada buluştuk. Toprak bizim en değerli sermayemizdir. Farklı özellikleri ile ülkemizin dört bir tarafı bize değişik nimetler sunuyor. Ne yazık ki köyden kente göç ve hızlı sanayileşme tarımsal faaliyetlerimizi olumsuz etkilemiştir. Dünyada tarımsal faaliyetler doğallıktan uzaklaşmakta hemen her şey sunileşmektedir. Doğal ve temiz gıda arayışı hat safhalardadır. Gıda konusu küresel kapitalizmin eklinde silaha dönüşmüştür. Dünyada nüfusun çoğaldığını, tarımsal verimliliğin ancak kimyasallarla mümkün olduğunu söylüyorlar. Oysa dünyada gıda kıtlığından çok gıdaya erişimde sıkıntılar vardır. Vicdanların buna bir dur demesi lazım. Tarım emperyalizminin önüne geçilmesi, kendi kendine yeter tarım politikaları geliştirilmeleri gerekiyor. Milli Tarım Projesi ülkemizi adına önemli bir uyanıştır” diye konuştu.

"Tohumu kontrol eden, gıdayı kontrol eder"
Ata tohumun Türkiye’ye birçok açıdan avantaj sağladığını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Milli tarım hareketi tam da buradan başlamalıdır. Tohumu kontrol eden, gıdayı kontrol eder. Yerel tohum geleceğimizin teminatıdır. Tarım konusunda kendi kendine yeten bir ülke haline gelebiliriz. Gelecek nesillere ambarları dolu bir Türkiye bırakabiliriz. Ata tohumlarının gen bankalarında saklanması çok önemlidir fakat yeterli değildir. Tohumların doğal ortamında kendi mevsiminde düzenli olarak her yıl canlı ekimler yapılarak yaşatılması en iyi yöntemdir. İnşallah bu girişim, bu doğallaşmayı da sağlayacaktır. Böylece Anadolu'muzun eşi benzeri bulunmayan lezzetlerinin korumuş ve çoğaltmış olacağız. İzmir gen kaynakları bakımında zengin bir tabiat harikasıdır. Buradan yayılan dalga zamanla Türkiye’nin bütün bölgelerine inşallah yayılacaktır. Eğer toprağı bilinçle eker, bilinçle sürersen geleceğimizi sağlam temellere oturtmuş oluruz.”Emine Erdoğan'a bitki dolu sandık hediye edildi
Avrupa’nın tamamında 13 bin çeşit bitki türü varken sadece ülkemizde birçoğu endemik olan 12 bin çeşit bitki olduğunu ifade eden Erdoğan, “Toprak bize aynı zamanda şifa da dağıtır. Bitkilerle tedavi tüm dünyada etkin ve yaygın şekilde uygulanmaktadır. Türkiye’de de bilinçlenme süreci yaşıyoruz. Bugün Ege’nin maharetli kadınları ile de tanışacağız. Yerel lezzetleri nesillere aktarmak noktasında böyle girişimler takdire şayandır” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Erdoğan’a içinde 21 çeşit bitki numunesi bulunan sandık hediye etti. Ardından protokol mensuplar stantları ziyaret etmek üzere alandan ayrıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x