FETÖ’NÜN TROL ÇETESİNİN İSİMLERİ TESPİT EDİLDİ!

FETÖ’NÜN TROL ÇETESİNİN İSİMLERİ TESPİT EDİLDİ!

FETÖ’NÜN TROL ÇETESİNİN İSİMLERİ TESPİT EDİLDİ!

03 Temmuz 2017 - 14:02

Türkiye’yi sosyal medya üzerinden dizayn etmeye çalışan FETÖ’nün trol hesapları deşifre oldu. Savcılık psikolojik harekatta kullanılan trol hesapların arkasındaki hainleri tek tek tespit etti.
Devletin mahrem bilgileri, siyasetçi ve kamu yöneticilerinin özel hayatlarına kadar her türlü bilgi ve illegal görüntüleri paylaşan FETÖ’nün psikolojik harekât hesaplarının yöneticileri tek tek belirlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörle Mücadele Bürosu’nun yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan çalışmalar sonucu Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi, ülkenin birlik ve beraberliğini bozmak amacıyla trol hesaplar üzerinden yapılan paylaşımların ardındaki gerçek isimleri tek tek belirledi. FETÖ’nün trol ordusunun gerçek kullanıcılarından oluşan 30 kişilik listede baş trol ‘Fuat Avni’den, 17 Aralık’tan yargı darbesi girişiminden sonra ilk kez montajlı ses kayıtlarını yayınlayan ‘Başçalan’a, FETÖ ile mücadele eden emniyet mensuplarını tehdit edip iftira atan ‘Yıldız Kulis’ hesabına kadar örgütün karanlık sanal timin bilgilerine ulaşıldı. 

KARA PROPAGANDA MİLİTANLARI

Fetullahçı Terör Örgütü sosyal medya kanallarında algı operasyonu için binlerce trol hesabı yönetti. Özellikle ‘Fuat Avni’ isimli sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar, örgüte ait yayın organları ve internet sitelerin tarafından haberleştirilerek geniş kitlelere ulaştırıldı. Hatta bu hesap üzerinden paylaşılan bazı devlet sırları FETÖ’nün arkasında duran yabancı ülkelerin istihbarat teşkilatları ve medyası tarafından da Türkiye aleyhinde kullanıldı. Peki bu trol hesapların ardındaki kullanıcılar kimdi ve neler yapmışlardı. İşte tespit edilen o isimler ve yaptıkları karanlık operasyonlar....

TERÖRLE MÜCADELEYİ ENGELLEDİLER

Gerek kamu kurumlarına sızdırdığı üyelerinden topladığı istihbarat, gerekse yazışma ve gizli mahiyetteki dokümanı trol ekibi aracılığıyla yayımlayan FETÖ, devlet faaliyetlerinin gizliliğini ifşa ederek terörle mücadeleye engel olmaya çalıştı. Örgüt yayınladığı belge ve bilgilerle bir yandan da hükümeti düşürmeyi planladı. 

ÖNCE ONLAR PAYLAŞIYORDU

Devletin kritik kurumlarına çöreklenen örgüt, buralardan topladığı sır niteliğindeki bilgiler ile ülke güvenliği ve dış politikaya yönelik toplantı ve görüşmeleri illegal olarak dinleyerek servis etti. Servis edilen bu bilgiler, önce sosyal medyadaki trol ekipler tarafından paylaşılarak kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı, ardından da FETÖ medyasında geniş haberler olarak yayımlandı.

GÜLEN OLUŞTURDU

17/25 Aralık yargı darbe girişimlerinin ardından bütün algı operasyonunu sosyal medyaya taşıyan, evlerde ve yurtlarda kalan öğrencilerin her birine birkaç tane Twitter hesabı açma zorunluluğu getiren FETÖ, aylarca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına, ailesine, hükümete, bakanlara ve hükümete yakın gördükleri gazetecilere hakaret ve iftiralarla saldırdı. Kendilerini ülkücü, sağcı, solcu, Atatürkçü, Kemalist göstererek saldırıda bulunan sosyal medyadaki FETÖ’cülere talimat ise bizzat örgütün elebaşı Fetullah Gülen’den geliyordu. Gülen’in “Tweetleri ikiye katlayın,” talimatını harfiyen yerine getiren örgüt üyeleri, kendilerini yönlendiren operasyonel hesaplara da destek çıkarak sosyal medyada Gündem oluşturdu. 

OPERASYON TİMLERİ

FETÖ’nün ‘hastag’lerini ise Pensilvanya’dan gelen talimatla, ‘Sosyal pencere’ adlı hesap yönetiyordu.  Binlerce trol hesap ve örgüt üyesi ‘Sosyal pencere’nin her gün belli bir saatte, belirlenmiş bir konuda açtığı etiket üzerinden paylaşımlar yaparak kısa sürede Türkiye gündemine giriyordu. ‘Sosyal pencere’ nin arkasındaki isimlerse FETÖ’nün yayın organı Zaman Gazetesi’nin eski internet editörü Kaçak Kerim Gün ile aksiyon yazarı kaçak Yasin Kesen’di.  FETÖ yine ‘Sosyal Anadolu ve ‘Turkceder’ gibi bir çok sosyal medya hesabıyla algı ağını genişleterek kara propaganda yürüttü.

2014’TE DEŞİFRE EDİLDİ

Tespit edilen diğer trol hesaplar ile arkasındaki gerçek isimler ise şöyle:@fuatavnifuat, @fuatavni_fuat: Said Sefa-Aydoğan Vatandaş, @yildiz_kulis: HASAN Yıldız, @BASCALAN: İbrahim Cihan Şahin- Aylin Aktürk, @kozmikbilgiler, @kriptobilgiler: Mehmet Şahin, @numnNUh, @LkmnErdo: Lokman Erdoğan, @87MilyarEuro: Hayri Özdağ,  @Sosyalkirpi: Aydın horasan, @Fedakar_kisi: Onur Kala, @LazepeM: Tunay Şentürk, @mekanizeler, @S1secret: Murat Murathanoğlu, @istcakir: İsmail Turan Çakır, (@alkorsuha: Eren Demirarslan, @Mehmetceliklv: Mehmet Çelik, @kemohack: Tuncay Beşikçi, @Emmoglu35: Yusuf Ünal, @kamera_arkasi: İnan Kazan, @Gizlikurul: Öztürk Erdoğan, @murtecibasgan: Ali Osman Aydın, @reportturk: Cem Ersoy, @HICTNCL: Abdurrahman Tuncel, @anatoliahack: Ahmet Davran, @bumerang_1725: Recep Köroğlu, @TwitAnkara: Onur Kulakoğlu. 

EN BİLİNENLERİ SEFA VE VATANDAŞ

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 17/25 Aralık 2013 yargı darbe girişimlerinden sonra aktif bir şekilde devletin mahrem bilgilerini paylaştığı en ünlü trolü ‘Fuat Avni’ mahlaslı Twitter hesabıydı. Hesabın ilk kurucusunun ‘Haberdar’ sitesinin Yayın Yönetmeni Said Sefa olduğu tespit edildi. Hesabın 14 Şubat 2014’te ‘fuatavni’ye dönüştürüldüğü anlaşıldı. Said Sefa, ilk ‘fuatavni’ haberini yapan ‘merkürhaber’ sitesinde de yazarlık yapıyordu.  Böylece, hesabın sitede tanıtılmasını sağladı. Soruşturmanın yürütüldüğü dönem FETÖ’nün yargı, emniyet ve istihbarat birimlerinde en güçlü olduğu dönemlerdi. Operasyona kısa bir süre kala Said Sefa takip edildiğini haber aldı. Deşifre olduğunu anlayan Sefa, telefonunu imha ederek hesabı devretti. FETÖ o günden sonra Fuat Avni hesabını yurt dışındaki bir isme zimmetledi.

YIPRATMA HAREKATI 

Algı ve kara propaganda mühendisliğinde sınır tanımayan FETÖ, sözde mizahla yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Ak Parti’li siyasetçi, sanatçı, iş adamı ve gazetecileri yıpratmaya çalışıyordu. @TayyipAga, @Gofrettin_Hoca, @ekolhoca gibi kimliği belirsiz hesaplar yanında popüler site Zaytung’un resmî hesap dışındaki bütün isimleri de örgüt tarafından kontrol ediliyordu. @Zaytunq, @zaytung_gundem, @zaytungbey, @zaytungtr, @ResmiZAYTUNG, @zaytungmizah, @Zaytungpost, @zaytunghoca, @ZaytungAga, @ParalelZaytung, @zaytungmanset, @zaytungwap ve @zaytungrt gibi hesapların tamamı hale FETÖ trollerinin elinde. 

ÜNLÜ İSİMLERİ KULLANDILAR 

FETÖ trollerinin bir başka algı oluşturma yöntemi de ünlülerin adını alarak sahte hesap açmalarıydı. Pelin Batu adına açılmış @BatuPeli, @DrSteveneu1, @pelin_batu06 gibi hesaplardan örgüt propagandası ve karalama kampanyası yapan troller, aynı zamanda Tarihçi-Profesör İlber Ortaylı’nın adını kullanarak @ilbering, @ilberortayli_, @ilberonline, @ilber_hocaniz, @ilberortayli_TC, @llberortayli, @ilberhocamiz, @ilberortayIi, @ilberortayliTR, @ilberhocaniz gibi hesaplardan hükûmet aleyhine yazılar yazıyordu. 

15 Temmuz’DA SUSTURULDU

Gerçek kimlikleri tespit edilmelerine rağmen trol çetesinin yayın yapmaya devam etmesinin sebebi ise, o dönem emniyet ve istihbarat birimlerinin FETÖ’nün kontrolünde olmasıydı. FETÖ trolleri, kendilerine operasyon yapılacağı bilgisi sızdırılınca anında tüm delileri karartarak hesabı ya başkasına devretti ya da Aydoğan Vatandaş gibi soluğu yurt dışında alarak kara propaganda yapmayı sürdürdü. Ancak 15 Temmuz darbe girişimiyle kamu kurumlarında FETÖ’nün tasfiyesi hızlanınca trollerin de bilgi akışı tamamen kesildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x