"Krediyi verdik, veriyoruz, vereceğiz"

"Krediyi verdik, veriyoruz, vereceğiz"

"Krediyi verdik, veriyoruz, vereceğiz"

02 Mart 2017 - 11:44

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi 12 bankanın genel müdürleri, önceki akşam ekonomi basınıyla bir araya gelerek Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2016 yılının her türlü badireye rağmen olumlu şekilde atlatıldığı vurgulanan ve 2017 için Türkiye ekonomisine yönelik iyimser öngörülerini sunan bankacıların, toplantıda verdiği ortak mesajı “Ekonomiye her zaman kredi verdik, veriyoruz, vereceğiz” şeklinde özetlemek mümkün.

TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Olumsuz gelişmeler büyüme hızımızı biraz yavaşlattı. Potansiyelimizin altında büyüyoruz. Daha iyisini yapabileceğimize inanıyor ve sektör olarak büyümeye daha fazla destek olmaya çaba sarf ediyoruz. Tek tek hatalarımız olabilir. Ancak sektör olarak ülkemiz ve ekonomimiz için en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘PARANIN ÜZERİNE OTURMAMAK LAZIM’

Aydın, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankalara ‘parayı kasada tutmayın, paranın üzerinde oturmayın’ eleştirisi var.

Bankaların kredi mevduat oranı yüzde 120 civarında. Acaba bir iletişim eksikliği mi söz konusu?” sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuya ilişkin eleştirisinin genel uygulamaya yönelik olduğunu söyledi.

Aydın, “Topladığı mevduatı tamamen krediye dönüştürememiş kesimler varsa onların parayı boşta tutmaması ve onu ekonomiye kazandırması gerekmektedir. Paranın üstüne oturmamak lazım. Biz Sayın Cumhurbaşkanı’mız ile aynı görüşteyiz” dedi.

‘YAPILANDIRMA 52 MİLYARI AŞTI’

Hüseyin Aydın, kredi ve kredi kartı borcu yapılandırmasına ilişkin soru üzerine, geçen yılın eylül ayı itibarıyla 52 milyar liranın üzerinde kredi ve kredi kartı borcuna yeniden yapılandırma yapıldığını, bunu zimmet kararı öncesinde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Aydın, inandıkları ve doğru bildikleri yapılandırmayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

'2017'DE KREDİLER YÜZDE 15 BÜYÜR'

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, 2017 yılı için kredi, toplam aktif, mevduat ve özkaynak büyüme beklentilerini sırasıyla, yüzde 15, yüzde 13, yüzde 13 ve yüzde 12 olarak açıkladı. Kaynak maliyetinin düşürülmesinin kredi faizlerinin düşmesi için önemli olduğunu Vurgulayan Keskin, tek başına mevduat ya da likidite faizindeki düşmenin yeterli olmadığına işaret etti. Keskin, krediler için aracılık maliyetinin ticaride yüzde 15.8, bireyselde ise yüzde 18.2 olduğuna dikkat çekti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x