RUSYA ABD’YE ÖFKE KUSTU! ’ACI VERİCİ BİR KARŞILIK...

RUSYA ABD'YE ÖFKE KUSTU! 'ACI VERİCİ BİR KARŞILIK HAZIRLANMALI...'

RUSYA ABD'YE ÖFKE KUSTU! 'ACI VERİCİ BİR KARŞILIK HAZIRLANMALI...'

26 Temmuz 2017 - 12:10 - Güncelleme: 26 Temmuz 2017 - 12:17

Washington'ın yeni yaptırım kararı karşısında Moskova köpürdü, peş peşe açıklamalar geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı "Artık nefesimizi boşa tüketmeyeceğiz. Washington bir tehlike kaynağı" dedi. Dış İlişkiler Konsey Başkanı ise "ABD için acı verici bir karşılığa hazırlanılmalı" ifadesini kullandı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), aralarında Rusya'nın da bulunduğu üç ülkeye yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Başkan Donald Trump'ın muhalefetine rağmen Temsilciler Meclisi'nden ezici çoğunlukla geçen tasarıya, Rusya beklendiği gibi sert yanıt verdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, artık nefeslerini boşa tüketmeyeceklerini söyledi. Ryabkov, "Daha önce onlarca kez yaptırımların karşılıksız kalmayacağını söyledik. Tüm isteksizliklerine rağmen, Washington'da birilerinin bu sinyali duyduğunu umuyoruz. Washington, bir tehlike kaynağı" dedi.

Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ise, yaptırım kararının ilişkilerin normalleşme ihtimalini baltaladığını söyledi. Slutsky, "Diplomatik manevra fırsatları artık çok az" ifadesini kullandı.

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Konstantin Kosaçev de, tepkisini Facebook'tan gösterdi. Kosaçev, sosyal medya hesabında "Son umutlar tükeniyor. Yaptırımların oylanmasından sonra ikili ilişkilerin daha da bozulması kaçınılmaz. Moskova, bir tepki vermeye hazırlanmalı, çünkü bu gerekli. Simetrik değil, ABD için acı verici bir karşılığa hazırlanılmalı" diye yazdı.

Trump şiddetle karşı çıkıyor

Seçildiği günden bu yana Rusya'nın gölgesinden kurtulamayan ABD lideri Trump, Rusya'ya yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor. Ancak Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada yalnızca üç 'hayır' oyu kullanıldı, 419 evet oyu verildi.

Tasarıda dikkat çeken bir madde var. Başkan Trump'ın Moskova'ya yönelik herhangi bir yaptırımı hafifletme ya da kaldırma yetkisi sınırlandırılacak.

Tasarının hedefinde, Rusya'nın ABD'de geçen yıl başkanlık seçimlerine parmağını sokmasıyla ilişkilendirilen bazı üst düzey Rus yetkililer var. Ayrıca Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhakına tepki olarak, Kuzey Akım-2 petrol ve doğalgaz boru hattı projesinin finansmanına yönelik bazı sınırlamalar da getiriyor.

İran ve Kuzey Kore de listede

Yaptırım getirilecek diğer iki ülke ise, İran ve Kuzey Kore. Washington, halihazırda Pyongyang ve Tahran yönetimine füze denemeleri nedeniyle çeşitli yaptırımlar uyguluyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x