YORGUN,BİTKİN VE HUYSUZ HİSSETMEYE BAŞLADIYSANIZ DİKKAT !

YORGUN,BİTKİN VE HUYSUZ HİSSETMEYE BAŞLADIYSANIZ DİKKAT !

YORGUN,BİTKİN VE HUYSUZ HİSSETMEYE BAŞLADIYSANIZ DİKKAT !

26 Eylül 2016 - 23:30 - Güncelleme: 26 Eylül 2017 - 16:57


Kışın gelmesiyle birlikte herkesi saran depresif hal; ruhsal durumu, uyku, iştah ve enerji düzeyini direkt olarak etkiliyor. Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu veya Mevsimsel Depresyon (Seasonal Affective Disorder-SAD) aslında düşündüğünüz kadar basit bir ruh hali değişikliği değil, hepimizin korunması gereken bir hastalık. Özellikle kışın güneş ışığı eksikliğinin tetiklediği Mevsimsel Depresyon, melatonin ve serotonin gibi hormonları etkilemesinin yanı sıra, günlük yaşamda da sıkça karşılaşacağımız sorunların kaynağını oluşturuyor. Daha yorgun, bitkin ve biraz daha huysuz hissetmeye başladıysanız belki sizde SAD hastalığıyla karşı karşıyasınız demektir.

Sezon değişiminin psikolojimi etkilediğini nasıl anlarım?

Mevsimsel depresyonu normal depresyondan ayırmak işin altın kuralı. Özellikle kış ayının gelmesi ve günlerin kısalmasına bağlı olarak ortaya çıkan, mevsimsel depresyon, genellikle uykusuzluk ve iştah kesilmesiyle başlar. Bu süreçte genellikle karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler ve tatlı yeme isteği ortaya çıkar. Kuzey yarım kürede eylül ve kasım arasında başlayıp marta yada nisana kadar devam eder. SAD ile ilgili klinik tanılar ardarda geçirilen iki yada üç kış mevsimi sonrası konulabilir.

Mevsimsel depresyon (SAD) semptomları:

– Çabuk öfkelenme, alınganlık ve asabiyet

– Konsantrasyon sorunu

– Sürekli yorgunluk ve enerji açığı

– Diğer insanlarla anlaşma sorunları

– Ani ruh hali değişiklikleri

– Kol ve bacaklarda ağırlık hissetme

– Aşırı uyku

– İştahın değişmesi, özellikle karbonhidrat açısından zengin gıdalara yönelme

– Kilo almak

– Libidonun düşmesi

 

SAD’den etkilenmemek için neler yapılmalı?

Egzersiz:

Tabii ki egzersiz yapmak depresyonla savaşta da önemli bir yer tutuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve ruh halini düzenlemeye yardımcı olan egzersizin haftada 3 seans ve en az 30 dakika yapılması öneriliyor. Bir de bu aktiviteyi dışarıda yaparsanız etkisini daha rahat göreceğinizi şimdiden müjdeleyelim.

Güneş ışığı:

Mevsimsel depresyonun en önemli nedenleri arasında güneş ışığı eksikliği yatıyor. Uzmanlar, güneş ışığı etkisi yaratan doğal lambaların satışta olduğuna dikkat çekerek en azından bunların kullanılması konusunda uyarıyor.

D vitamini ve Omega 3 zengini besinler tüketmek

Uzmanlar, mevsimsel depresyon belirtilerini ortadan kaldırmak özellikle Omega 3 ve D vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesini öneriyor. Ruh halini düzenlemeye yardımcı yiyecekler arasında, meyve, sebze, bitter çikolata ve balık yer alıyor. Stres ve yorgunlukla savaşan yiyecekler aynı zamanda kış aylarında enerji seviyesini yükseltmeyi hedefliyor.

Melatonin: Beyindeki epifiz bezi melatonin hormonu üretir. Hormon üretimi karanlık ortamlarda artmaktadır. Melatonin hormonu, insanın fiziki hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve bitkin yapan doğal bir sakinleştiricidir. Günlerin kısalması ve güneş ışığının azalması melatonin üretimin arttırarak kişiyi daha az enerjik, yorgun ve isteksiz yapar. Bu da Mevsimsel Depresyona yol açabilir.

Seratonin: Kış ayları ile birlikte vücuttaki seratonin üretiminin azalmasının mevsimsel depresyona sebep olabileceği öne sürülmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x