GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

01 Kasım 2016 - 09:42

Küresel piyasada beklenen değişimler altın fiyatlarından anlık değişimlere neden olabiliyor. Analistler, bu hafta ABD'de başta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun veri akışı ile çarşamba günkü ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararının altın fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. Peki Çeyrek altın fiyatlarında son durum ne?

Son zamanlarda dalgalanmalar yaşayan altın fiyatları 31 Ekim haftasına yükselişle başladı. Yatırımcılarını sevindiren altın fiyatları hakkında uzmanlar görüşlerini paylaştı. Gram altın fiyatları 127 lirayı geçti, bugün için çeyrek ve gram altın fiyatlarının Kapalıçarşıda ne kadardan işlem gördüğü de belli oldu.

Yatırım yapacak veya hediye almayı düşünen vatandaşın yakından takip ettiği çeyrek altın bugün :

Bu dilim için rezerv opsiyon katsayısının da 1 olarak belirlenmesi bankaların hurda altın toplama projesine olan iştahını ve ilgisini arttıracak. 

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Altın Bankacılığı Müdürü Evren Yaşar, TCMB’nin yaptığı bu politika değişikliği ile TL yerine zorunlu karşılıklara verilecek altınlarda, fiziki altından kaydi altına dönmüş olan altına bir ayrıcalık tanıdığına dikkati çekti.

Bankaların yastık altından çıkarıp kazandırdığı toplam altın değeri kadar TL’sini boşa çıkarma imkanına sahip olduğuna işaret eden Yaşar, bu durumun bankaların yastık altındaki atıl altınların ekonomiye kazandırılması için daha fazla gayret sarf etmesine neden olacağını ve bunun da önümüzdeki dönemlerde etkisini göstereceğini söyledi.

 

5 BİN TON ALTIN YASTIK ALTINDA

Yastık altındaki fiziki altının ülke ekonomisi için çok ciddi bir kaynak olduğunu vurgulayan Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kaynak finansal sistemin dışında atıl bir şekilde saklanıyor. Ülkemizde yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarı 5000 tondur. İstanbul Altın Rafinerisi olarak sadece bunun 55 tonluk kısmını ekonomiye kazandırılmasına aracılık ettik. Daha emekleme aşamasında, olan bir proje ama bu katkı ivmeyi çok daha arttıracaktır. 


BORSA ÜZDÜ, ALTIN VE DÖVİZ GÜLDÜRDÜ

Haftalık bazda borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören hisse senetleri, ortalama yüzde 0,65 değer kaybetti, avro yüzde 1,52 değer kazandı.  BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 80.290,93, en düşük ise 78.217,88 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,65'lik azalışla 78.332,87 puandan tamamladı.   

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,19 artarak 127,20 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 1,19 değer kazanarak 851,00 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 207,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise 208,00 liraya çıktı.   

Bu hafta avro yüzde 1,52 değer kazanarak 3,4070 liraya, ABD doları ise yüzde 1,20'lik artışla 3,1220 liraya yükseldi.   

Bu hafta, Bireysel emeklilik fonları yüzde 0,08 değer kaybetti, yatırım fonları yüzde 0,14 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 1,19 ile kıymetli madenler fonları oldu.   Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası'nda, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0,15 ila yüzde 0,20 arasında gerçekleşti.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x