DIŞİŞLERİ’NİN AÇIKLAMASINA ABD’DEN JET YANIT!

DIŞİŞLERİ'NİN AÇIKLAMASINA ABD'DEN JET YANIT!

DIŞİŞLERİ'NİN AÇIKLAMASINA ABD'DEN JET YANIT!

10 Mayıs 2017 - 15:10

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'ye silah yardımıyla ilgili çok sert açıklamalarda bulundu. Ardından ABD Savunma Bakanı'ndan YGP'ye silah açıklaması geldi. Açıklamada, "Türkiye'nin endişesini çözmeye çalışacağız" ifadeleri kullanıldı. Başbakan Binali Yıldırım da İngiltere ziyareti öncesi konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Kürt unsurlarını teçhizatlandırmak üzere Savunma Bakanlığını yetkilendirmesine ilişkin, "YPG ve PKK ikisi de terör örgütüdür, hiçbir farkı yoktur. Sadece adı farklıdır ve bunların eline geçen her silah, Türkiye'ye yönelik bir tehdittir. Daha önce YPG'ye verilen silahların Türkiye'de PKK'nın elinde yakalandığını sizlerle de paylaşmıştık" dedi.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, mevkidaşı Srdjan Darmanovic ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, göreve geldiği günden bu yana Trump ve yönetimindeki kişilerin Türkiye'nin hassasiyetlerini çok iyi anladıklarını ve Türkiye'ye zarar verecek bir adım içinde olmayacaklarını söylediklerini ifade etti.
 
'ABD YPG KONUSUNDAKİ TUTUMUMUZU ÇOK İYİ BİLİYOR'


ABD'nin, Türkiye'nin YPG konusundaki tutumunu çok iyi bildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "YPG ve PKK aynıdır, terör örgütüdür. Suriye Demokratik Güçleri içinde YPG de var, Arap kuvvetler de var. En son Tillerson bana, yüzde 60'tan fazlasının Araplar olduğunu, ılımlı Araplar olduğunu söyledi. Bizim de kendilerine tavsiyelerimiz oldu. Özellikle Rakka operasyonunda, SDG içinde YPG'lilerin ve Arapların ayrılması gerekiyor. Rakka'ya da Arap güçlerin girmesinde fayda var" ifadelerini kullandı.
 
'BURADA YANLIŞ ADIMLAR ATMAMAMIZ LAZIM'


Buraya ılımlı muhalif güçlerin takviye yapılabileceğini söylediklerini aktaran Çavuşoğlu, "Operasyonun başarısı için de bu çok önemlidir. Çünkü Rakka, yüzde 99 küsür oranında Sünni Arap şehirdir. Dolayısıyla Suriye içindeki şehirlerin geleceğini de iyi planlamamız lazım. Yani DAEŞ sonrasını da planlamamız lazım. Eğer Suriye'nin sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü destekliyorsak ve Suriye'nin istikrarını önemsiyorsak, özellikle Irak'ta yaptığımız hatalardan da ders alarak burada yanlış adımlar atmamamız lazım." dedi.

'YPG VE PKK İKİSİ DE TERÖR ÖRGÜTÜDÜR'


Çavuşoğlu, "YPG ve PKK, ikisi de terör örgütüdür, hiçbir farkı yoktur. Sadece adı farklıdır ve bunların eline geçen her silah, Türkiye'ye yönelik bir tehdittir. Daha önce YPG'ye verilen silahların Türkiye'de PKK'nın elinde yakalandığını sizlerle de paylaşmıştık. Bizim bu konulardaki düşüncelerimizi Amerikan yönetimi çok iyi biliyor." diye konuştu.

Tüm bu konuları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın bizzat görüşeceğini ve değerlendireceğini söyleyen Çavuşoğlu, bugüne kadar paylaştıkları görüşlerin gerekçeleriyle beraber bizzat muhataplarına aktarılacağını sözlerine ekledi.

ABD SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA


Amerikan Savunma Bakanlığı YPG'ye silah verilmesiyle ilgili Trump'ın imzası sonrası Türkiye'nin tepkisine  "Türkiye'nin endişesini çözmeye çalışacağız" ifadelerle cevap verildi.
BİANLİ YILDIRIM'DAN YPG AÇIKLAMASI


Başbakan Binali Yıldırım İngiltere ziyareti öncesi havalimanında şunları söyledi:

Türkiye'nin bu konudaki düşüncesi çok nettir, herhangi bir kafa karışıklığı yoktur. Türkiye, bölgede PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu çok net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez. Sonra o terör örgütü de sizin başınıza bela olur. Bunu ABD çok iyi bir şekilde bilmektedir. PKK'ya doğrudan ya da dolaylı yardımı kabul edemeyiz. 

ABD ve Türkiye NATO'da iki önemli ortaktır. Dolayısıyla stratejik düzeydeki ilişkilerimiz ile terör örgütü arasında Amerika'nın bir tercih yapma cihetine gideceğini düşünmüyoruz. Kaldı ki, son karardaki açıklamalarda da esasen Türkiye'nin hassasiyetlerinin azami ölçüde dikkate alınacağının altı çizilmiştir. 

Zaten bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmeler yapacak. Bu konudaki durumumuz net bir şekilde en üst düzeyde tekrar gündeme getirilecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x