ÜRETİMDE ’KAÇAK TOHUMA’ DİKKAT!

ÜRETİMDE 'KAÇAK TOHUMA' DİKKAT!

ÜRETİMDE 'KAÇAK TOHUMA' DİKKAT!

30 Temmuz 2017 - 13:49

TÜRKTOB Başkanı Yılmaz, "Tohumculuk sektörünün en önemli problemlerinden biri kayıt dışı tohumluk üretimi ve satışıdır. Çiftçinin tohumluk diye satın aldığı sahte ve kaçak ürünler çok büyük oranda çimlenmeyecek ve adaptasyon sorunu yaşayacak, daha ucuz olması nedeniyle başta kar ettiğini düşünen çiftçi hasat zamanı mağduriyete uğrayacaktır. Kayıt dışı, sahte ürünlerin fide, fidan ve yumruyla çoğaltılan bitki türleri başta olmak üzere topraklarımıza hastalık bulaştırma ihtimali de oldukça yüksek" dedi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)  Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, tohumculuk sektörünün en önemli  problemlerinden birinin kayıt dışı üretim ve satış olduğunu belirterek,  "Çiftçinin tohumluk diye satın aldığı sahte ve kaçak ürünler çok büyük oranda  çimlenmeyecek ve adaptasyon sorunu yaşayacak, daha ucuz olması nedeniyle başta  kar ettiğini düşünen çiftçi hasat zamanı mağduriyete uğrayacaktır." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıt dışı tohumluk üretimi  ve satışının, tohumculuk sektörünün en önemli problemlerinden biri olduğunu  söyledi.

Çiftçilerin kendi ürününden ayırdıkları tohumlukları kullanmalarının  yasal olduğunun altını çizen Yılmaz, buna karşın 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu'na  aykırı olarak bazı tohumlukların kaçak ticarete konu edildiği bildirdi.

Yılmaz, burada haksız kazanç ve haksız rekabetin söz konusu olduğuna  işaret ederek, kaçak ürünlerin maliyetleri daha düşük olduğundan sertifikalı  tohumluklara göre ucuza satılabildiğini ve haksız ticarete konu olan kaçak tohum,  fide ve fidanların kaliteli ve sertifikalı materyallerin satışını olumsuz  etkilediğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylı olmayan, hiçbir  kontrolü yapılmayan, genetik safiyeti, biyolojik özellikleri, çimlenmesinin  yeterliliği, hastalıklardan ari olup olmadığı bilinmeyen ürünlerin, "kaçak ürün"  olarak tanımlandığının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Dikkat ediniz 'ürün' diyorum çünkü bunlar tohumluk değildir.  Çiftçinin tohumluk diye satın aldığı sahte ve kaçak ürünler çok büyük oranda  çimlenmeyecek ve adaptasyon sorunu yaşayacak, daha ucuz olması nedeniyle başta  kar ettiğini düşünen çiftçi hasat zamanı mağduriyete uğrayacaktır. Bazen bu  ürünlerin paketlenerek satıldığını bile tespit ediyoruz. Çiftçimiz aldanmasın.  Ayrıca, hastalık ve zararlılarla mücadele için harcanan zaman, emek ve para da  cabası. Kayıt dışı, sahte ürünlerin fide, fidan ve yumruyla çoğaltılan bitki  türleri başta olmak üzere topraklarımıza hastalık bulaştırma ihtimali de oldukça  yüksek."

"TOPRAĞINI SEVEN SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANSIN"

Yılmaz, belediyelerin tarıma ve kırsal kalkınmaya hizmet adına  dağıttığı tohum eleme makinelerinin (selektör) kaçak tohumluk üretimi ve satışı  için de kullanıldığına dikkati çekerek, bu hizmetlerin kontrollü şekilde  verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'de ihtiyacı karşılayacak kapasitede, dünya standartlarında  gelişmiş bir tohum endüstrisinin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Yeterli  çeşidimiz var, bu çeşitlerin tohumluklarını üreten, sayıları 800'e yaklaşan  kuruluşumuz bulunuyor. Belediyeler hizmet etmek için selektör dağıtmak yerine  sertifikalı tohumluk dağıtabilir." diye konuştu.

Yılmaz, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanımı konusunda  eğitilmesinin ve farkındalık oluşturulmasının şart olduğunu belirterek, tohumluk  olarak satılan kaçak ürünlerle ilgili etkin piyasa denetimi yapılması gerektiğini  söyledi.

Çiftçinin sertifikalı tohumluk kullandığında birim alandan daha yüksek  verim ve kaliteli ürün elde ederek daha çok kazanacağını vurgulayan Yılmaz,  şunları kaydetti: "Toprağını seven, yüksek verim almak isteyen sertifikalı tohumluk  kullansın. Üretici, sertifikalı tohumluk kullandığında mahsulünde tohumdan  kaynaklı bir sorun çıkarsa hakkını arayabilir. Ayrıca, beşeri ilaçları nasıl  eczaneden almak zorundaysak, tohumlukları da yetkilendirilmiş bayilerden  almalıyız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x