ORİGAMİ ORGAN YARALARI İYİLEŞTİRECEK!

ORİGAMİ ORGAN YARALARI İYİLEŞTİRECEK!

ORİGAMİ ORGAN YARALARI İYİLEŞTİRECEK!

09 Ağustos 2017 - 21:10

Northwestern Üniversitesi'ndeki laboratuvarda deney yapan bir bilim adamı, yanlışlıkla 'origami organl' olarak adlandırılan biyolojik materyali keşfetti.
Northwestern Üniversitesi"ndeki laboratuvarda deney yapan bir bilim adamı, yanlışlıkla "origami organl" olarak adlandırılan biyolojik materyali keşfetti. Bu origami organları veya diğer adıyla biyolojik doku kağıtları, kemoterapi gören genç kanser hastalarının tedavisinde yararlı olabilecek doğal hormonlar üretme potansiyeline sahip.

Kazara keşfedildi

Northwestern Üniversitesi"nden bilim adamları ve mühendisler, yaraları tedavi etmek ve kanserli genç hastalarda doğal hormonların üretimini desteklemek için kullanılabilecek benzersiz biyolojik "doku kağıtları" geliştirdi. Bu çalışmada bir polimer maddesi esnek bir malzeme üretmek için proteinlerle karıştırılmış.

Doku kağıtlarının ve sonunda origami organlarının üretim süreci, doğal organların veya dokuların hücrelerinin çıkarılmasıyla başlar. Hücre dışı yapısal proteinler elde edildiğinde, bir toz kıvamına gelinceye kadar kurutulur ve daha sonra doku kağıtlarına işlenirler. Sonuçta elde edilen origami organlar, asıl organların kalıntı biyokimyasallarını ve protein mimarisini içerir. Bu biyolojik özellikler daha sonra kendilerini uyararak hücreleri manipüle etmek için kullanılabilir.
Yeni keşfedilen biyolojik origami organlar, tıpta birçok uygulamada kullanılabilme potansiyeline sahip. Bu yeni biyomalzeme sınıfı, doku mühendisliği ve rejeneratif tıpın yanı sıra ilaç keşfi ve terapötik olarak kullanılabilir. Dokular yeniden oluşturulabilir ve yara izleri iyileştirilebilir.

Origami organ hakkındaki detayları aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x