KARADENİZ’DE BULUNAN OSMANLI GEMİSİ DENİZCİLİK TARİHİNİ...

KARADENİZ'DE BULUNAN OSMANLI GEMİSİ DENİZCİLİK TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK

14 Kasım 2016 - 17:11

Karadeniz’in dibinde geçtiğimiz haftalarda bulunan Osmanlı ve Bizans İmparatorlukları’na ait 44 geminin, denizcilik tarihini değiştirebilecek kadar önemli buluşlar olduğu belirtildi.

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’ne bağlı ‘Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi’ isimli grup Ekim ayının sonunda, Karadeniz’in bin ila bin 800 metre derinliklerinde battıkları gün kadar sağlam korunmuş 44 geminin bulunduğunu duyurmuştu.

‘Ölü bölge’ olarak tanımlanan oksijen ve ışığın olmadığı bölgelerde keşfedilen gemilerin, 800 ila 400 senelik olduğu ve söz konusu bölgelerde oksijen olmaması nedeniyle bozulmadığı belirtilmişti.
Amerikan New York Times gazetesine konuşan araştırma ekibinin başındaki Profesör Jon Adams, tarihi değiştirebilecek bir buluşa imza attıklarının altını çizerek şunları söyledi:
“Gemileri bulduğumuzda gözlerimize inanamadık. Bütün gemiler muhteşem şekilde korunmuştu. Güverte, dümen hatta gemilerin ipleri bile tamamen ilk günkü gibiydi. Deniz ticareti tarihi yeniden yazılabilir”
17-18’inci yüzyıldan kaldığı tahmin edilen bir Osmanlı gemisine ‘Karadeniz’in Çiçeği’ adını verdiklerini söyleyen Profesör Adams şöyle devam etti:
“Bu gemi keşfimizin yıldızı olabilir. İstanbul’dan Karadeniz’e açıldığını düşünüyoruz. Güverte süslemelerindeki çiçekler çok net belli oluyor. İlk günkü gibi hiç bozulmamış” ifadelerini kullandı.
Araştırma ekibinden Doktor P. Foley ise, Karadeniz’de on bine yakın batık gemiolduğunu tahmin ettiklerini belirterek, “Bu gemilerin hepsi oralarda bir yerlerde. Bir yere gittikleri yok, bulmamızı bekliyorlar” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x