Çalışan emekliye ikinci tazminat ne zaman verilecek?

Çalışan emekliye ikinci tazminat ne zaman verilecek?

Çalışan emekliye ikinci tazminat ne zaman verilecek?

22 Şubat 2017 - 11:53

Günümüzde hem emekli olup hem de çalışan binlerce emekli bulunuyor. Bazı sebeplerden dolayı emekliyken çalışan vatandaşlar, işten ayrıldıklarında tazminat alıp alamayacağını merak ediyor. Peki emekli kıdem tazminatı ne zaman verilecek? İşte emekliye ödenecek tazminat hakkında detaylar...

EMEKLİLERE İKİ SEÇENEK SUNULUYOR

Emekliliğin ardından sigortalı olarak çalışmaya devam eden vatandaşlar hakkında önemli olan tek husus, emekliliğinden sonra çalışmaya devam eden kişinin ilk kez ne zaman sigorta girişi yapıldığıdır.

1 Ekim 2008 tarihinden önce çalışmaya başlayan veya bu tarihten önce emekli olan vatandaşlar, bazı sebeplerden dolayı çalışmaya sigortalı olarak devam etmek istediğinde iki seçenek sunuluyor.

İlk seçenek, emekli olan kişinin aylıklarının kesilmesi ve standart bir sigortalı işçi gibi çalışması. Bu durumda, emekli olmuş kişi aylık ücretini kestirir ve normal sigortalı çalışanlar gibi prim ödeyerek çalışmaya devam eder.

İkinci seçenek ise, sosyal güvenlik destek priminin ödenmesidir. Böyle durumlarda çalışmaya devam eden bir emekli, aylığında kesintiye uğramıyor ve her ay düzenli olarak aylığını ve işvereninden maaşını alıyor.

Ancak %32 oranında bir destek primi de ödemesi gerekiyor. Bu tarz çalışan emeklilerden yüksek miktarda prim alınıyor fakat emekli aylıklarında herhangi bir azalma olmyor. Aynı zamanda emekliye ödenecek kıdem tazminatı da çalışmaya başladığı ikinci dönem üzerinden hesaplanıyor ve ödeniyor.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve ilk seçenekte olduğu gibi emekli aylığını kestirerek çalışan kişilerin maaşında değişiklik olabiliyor. Bu dönemde hem aylık maaş almadkları, hem de yaşlılık sigortalarına prim öemek için bu süre sonunda yeniden aylık hesaplanır.

KİMLER TALEP EDEMEZ?

Emekliliğin ardından çalışmaya devam eden ve destek primi ödeyerek aylığını kestirmeyen kişiler çalışmasını sonlandırmak istediğinde kıdem tazminatı isteyemez.

Desek primi ödemek yerine aylığını kestirip çalışmaya devam edenler, istediği zaman çalışmasını sonlandırıp işverenden kıdem tazminatı talep edebilir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x