BARZANİ YETKİLERİNİ DEVREDİYOR!

BARZANİ YETKİLERİNİ DEVREDİYOR!

BARZANİ YETKİLERİNİ DEVREDİYOR!

29 Ekim 2017 - 18:01

BARZANİ YETKİLERİNİ DEVREDİYOR!
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ GELDİ...
Tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından baskı altına alınan IKBY Başkanı Barzani, bugün yetkilerini devrediyor. Türkiye'den ilk tepki geldi.
1 Kasım'da görev süresi dolan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin yetkilerinin diğer mercilere devredilmesi gündemiyle toplanan bölgesel parlamentoda kapalı oturum gerçekleştiriliyor. Kapalı oturumda Barzani’nin mektubu okundu. Yetkileri Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilecek.

Barzani, mektubunda 'başkan' olarak çekildiğini, ancak "Mesud Barzani olarak, ülkemizin ve sevgili Peşmergemizin ulusumuzun haklarını alması ve kazanımlarını koruması için çalışmaya devam edeceğini" ifade etti.

Mektupta Barzani'nin şu ifadeleri yer aldı:

"1 Kasım itibarıyla süresi dolan başkanlık görevime devam etmek  istemiyorum. Aynı zamanda başkanlık yasasının değiştirilmesi veya süresinin de uzatılmasını kabul etmiyorum. Başkanın yetki ve görevinden kaynaklı yasal boşluğun yaşanmaması için en kısa zamanda tarafların toplanması gerekiyor."

"KDP Genel Başkanı olarak devam edecek"

Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili  Aydın Maruf, Barzani'nin meclise gönderdiği mektupta "başkanlık görevine devam etmeyeceğini ve süresinin de uzatılmasını istemediğini" ifade ettiğini kaydetti. Maruf, Barzani'nin bundan sonra görevine KDP Genel Başkanı olarak devam etmek istediğini aktardı.

IKBY Meclisi KDP Başkanvekili Omed Hoşnav, düzenlediği basın  toplantısında bugünkü oturumda 1 Kasım itibarıyla görev süresi olan Barzani'nin yetkilerinin geçici süreliğine devredilmesinin görüşüleceğini ifade etti. Hoşnav, devralınan yetkilerin yeni başkan seçilene kadar sürdürülebileceğini söyledi.

Türkiye'den ilk tepki

Barzani'nin görev süresini uzatmama kararıyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Görev süresini uzatmak için yanlış yaptı. Kendi geleceği ile ilgili kararı kendisi verir" dedi.

Muhalifler 2 yıl sonra mecliste

KDP ile 2015 yılında başkanlık yasasının değiştirilmesiyle başlayıp  siyasi çekişmeye dönüşen krizden ötürü yaklaşık 2 yıldır meclise gelmeyen  muhalefet cephesi Goran (Değişim) Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) de  ilk defa oturuma katılma kararı aldı.

Barzani'nin, 7 Haziran tarihinde bazı siyasi partilerle bir araya geldiği toplantı sonrası hem milletvekili, hem de başkanlık seçimlerinin 1 Kasım tarihinde yapılmasına karar verilmiş, ancak IKBY Parlamentosu, geçen hafta yaptığı oturumda oy çokluğuyla her iki seçimi de 8 ay erteleme kararı almıştı.

Dün Barzani'nin 1 Kasım'da sona erecek olan başkanlık süresinin uzatılmasını kabul etmediği duyurulmuştu.    

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x