BİLEZİKLERİ İSTİYOR!

BİLEZİKLERİ İSTİYOR!

03 Eylül 2016 - 13:08

Merkez bankaların vatandaşlardan toplayacakları hurda altınları zorunlu karşılık olarak kullanabileceğini belirtti. 

Böylece piyasaya daha fazla kredi verilmesinin önü açılacak.

Hükümet vatandaşın tasarruflarını artırmak için bireysel emeklilikten (BES) konut hesabına kadar bir dizi tasarruf modelini hayata geçirirken Merkez Bankası'ndan da “altın takı” hamlesi geldi.
Merkez Bankası, vatandaşların evinde sakladığı ya da takı olarak kullandığı altınları bankalara çekecek yeni bir teşvik mekanizmasını devreye soktu. Merkez'in yeni kararıyla evlerdeki altın takıların bankalara götürülmesi, Merkez Bankası altın rezervlerinin yaklaşık 66 ton artırılması ve bankaların piyasaya yaklaşık 8.3 milyar lira daha fazla kredi vermesi hedefleniyor.


Merkez Bankası, altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması ve rezervlerin artırılması amacıyla bankaların zorunlu karşılıklarında değişikliğe gitti. Yeni karara göre bankalar, yüzde 30'luk standart altının yanı sıra, vatandaşlardan toplayacakları işlenmiş veya hurda altınları, yani altın takıları ‘zorunlu karşılık' adı altında yüzde 5 oranında Merkez Bankası'na yatırabilecekler. Böylece Merkez Bankası aldığı bu kararla, bankaları vatandaştan altın toplamaya teşvik etmiş oldu.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x