GÜNEŞ IŞINLARI İLE KİLO VEREBİLİRSİNİZ!

GÜNEŞ IŞINLARI İLE KİLO VEREBİLİRSİNİZ!

GÜNEŞ IŞINLARI İLE KİLO VEREBİLİRSİNİZ!

02 Temmuz 2017 - 21:50

D vitamininin faydaları hakkında açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Şahin Soykan, güneş ışınlarının kilo verme üzerindekini etkisini anlattı.
Evet, güneşlenmek formunuzu korumanıza yardımcı olabilir. Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, güneş ışığı kilo alımını ve Tip 2 Diyabetin ortaya çıkmasını yavaşlatabilir.

Ultraviyole ışınlarına maruz kalan farelerde, aynı zamanda anormal glikoz seviyeleri ve insülin direnci gibi tip 2 diyabetin uyarıcı işaretlerine daha az rastlandığı belirtildi.

Bir başka çalışmada, bolca D vitamini tüketenlerin bel çevrelerinin az tüketenlere göre daha düşük olduklarını ortaya koydu. 

Günümüzde pandemi şeklinde D vitamini eksikliği önü alınmaz bir salgın olarak etkisini sürdürmektedir. Bu salgın birçok hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.

Vitamin D eksikliğinin ana nedeni, güneşe maruziyetin yeterli olmamasıdır.

Vücudumuzda deride bulunan D vitamininin ön maddeleri ile güneşin ultraviyole ışınları maruz kalındığında D vitamini vücutta üretilebilmektedir.

D vitamini yağda eriyen bir prohormondur; ya diyetten gelir (Vitamin D2 olarak) ya da deride D3 vitaminleri (kolekalsiferol) kullanılır.

Vücudumuza giren D vitamininin ancak yüzde 10’u yiyecekler (yumurta, sakatat, balık) ile alınır.
PEKİ, D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur.

Bir tane yumurta 20 IU, bir bardak süt 100 IU, bir tatlı kaşığı balık yağı 400 IU D vitamini içerir. Saat 10 ila 15 arasındaki bölümde 10 dakika kadar güneşlenmek ciltten 3000 IU civarında D vitamini sentezini sağlar.

D VİTAMİNİNİN FAYDALARI VE DÜŞÜKLÜĞÜNDE GÖRÜLEN SORUNLAR NELERDİR?

D vitamini insan iskelet sistemini ve kemiklerini güçlendirir. Yaşlı insanlarda kemik kırılmaları yeterli düzeyde D vitamini alınarak daha aza indirilebilir. Ayrıca yine yetişkin insanlarda kemik rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Çocuklarda ise raşitizm hastalığını önlemede etkilidir.

D vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun daha dirençli olmasını sağlar. Böylelikle insan enfeksiyonlara karşı daha korunaklı olur ve daha az hastalanır.
D vitamini aynı zamanda insandaki yüksek tansiyon üzerinde de etkilidir.

Yapılan araştırmalarda D vitaminini düzenli olarak alan insanlarda meme kanseri ve prostat kanseri görülme düzeyi daha az çıkmıştır. Eksiliğinde ise bu hastalıklar yönünden bir artış görülmüştür.

Yapılan araştırmalar, obez kişilerde D vitamini seviyelerinin düşük olduğunu göstermiştir. Hatta D vitamini eksikliği obezitenin ve metabolik sendromun kaynağı olabilir. 

Yapılan bir başka araştırmada ise, D vitamini eksikliği ile obezite ve karın bölgesinde yağlanma arasında bir bağlantı olabileceğini, D vitamini seviyeleri arttırıldığında kilo verme çabalarının kolaylaştığını gösteriyor. Başka bir araştırmanın sonucunda da bir önceki çalışmayı destekler nitelikte, kilo veren kişilerde D vitamini seviyelerinin arttığı görülmüştür. 

Bütün bu çalışmaları düşündüğümüzde, D vitamininin ne kadar önemli olduğunu ancak sentetik yolla alınan D vitamininin belli bir miktardan sonra toksik olabileceğini unutmamalıyız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x