O ŞEHRİN GÜNEŞİ ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜ!

O ŞEHRİN GÜNEŞİ ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜ!

O ŞEHRİN GÜNEŞİ ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜ!

23 Temmuz 2017 - 20:30

Türkiye'nin en fazla yıllık  güneşlenme oranlarına sahip kentlerinden Gaziantep'te, Büyükşehir Belediyesi  tarafından 20 dönüm arazi üzerine kurulan güneş enerjisi santrali, kentin  elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey ilçesine bağlı Bağlarbaşı  mevkisindeki 59 dönümlük arazisinin 20 dönümü üzerinde 1 megavat kapasiteli güneş  enerjisi santralinin kurulumunu tamamlayarak elektrik üretimine başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, dünyanın ve Türkiye'nin geleceği için yenilenebilir enerji  kaynaklarının kullanımının önemine dikkati çekerek, bu kapsamda belediye olarak  güneş enerjisinden yıllık 1 milyon 700 bin kilovatsaat elektrik üretimi yapmayı  planladıklarını söyledi.

Türkiye'nin, yenilenebilir enerji potansiyeli bakımından oldukça iyi  bir coğrafi konumda olmasına rağmen yenilenebilir kaynaklı enerji üretim  seviyesinin düşük olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin güneşlenme süreleri sene içerisinde değişiklik gösterse  de yıllık olarak yaklaşık 2 bin 738 saattir. Ortalama olarak günlük 7,5 saat  güneşlenme süresine sahip olan ülkemizin Almanya’dan yüzde 60 daha fazla güneş  ışınlarından yararlanma olanağı vardır. Ancak 2015 yılı kurulu güç kapasite  artışı bakımından Almanya'nın binde 6'sı kadar bir ilerleme kaydedilmiştir.  Gaziantep'in ise yıllık ortalama güneşlenme süresi 2 bin 978 saattir. Bu da  ortalama yaklaşık 8,19 saat demektir. Gaziantep'te yılın her döneminde aylık  ortalama güneşlenme süresi 4 saatin üzerindedir.

Yüce mevlam bu gücü, bu kaynağı buraya vermiş. Bundan daha fazla  istifade etmemiz gerekiyor. Özel sektör elbette işin içine girecek ama belediye  olarak bizim de bu işe yatırım yapmamız gerekiyordu. 1, 3 ve 15 megavatlık  projeler hazırladık. 1 megavatlık tesisimiz hizmete girdi. 15 megavatlık kısmın  bürokratik işlemleri devam ediyor. 3 megavatlık tesisin de fizibilitesini yaptık.  Damlaya damlaya göl olur. Biri yapan üçü de on beşi de yapar. Önemli olan bunu  yapabilecek teknik güce ulaşmak. Tesisimizden elde edilen elektrik öncelikle  kentin aydınlatılmasında kullanılacak."

Şahin, güneş enerjisi santralinin, çok hızlı büyüyen ve enerji  ihtiyacı her geçen gün artan Gaziantep için önemine dikkati çekerek "TEDAŞ  bütçesini 1 yılda 3 kat artırdı. Biz de bir taraftan enerji santrallerimizle  onların üretim kaynaklarını güçlendireceğiz. Gaziantep'in iyi bir şekilde  elektrik altyapısını güçlendireceğiz." dedi.

- Proje

Projede 30 kilovat gücünde 33 inverter ve 265 vat gücünde 4 bin 356  polikristalin panel kullanıldı.

Projede uzaktan veri izleme sistemi kurularak invertörlerin sunmuş  olduğu portal üzerinden anlık güç, toplam güç, bölgedeki ışınım miktarı, modül ve  hava sıcaklığı, rüzgar hızı ve yönü kayıt altına alınarak izlenebiliyor.

Meteorolojik ölçüm istasyonun da yer aldığı projede iklim koşullarına  bağlı olarak üretim değerleri performans analizleri yapılarak anlık ve günlük  üretim miktarları değerlendirilip, olası arıza ve bakım durumları göz önünde  bulundurularak sistem performansının yüksek seviyede tutulması planlandı.

1 megavatlık güneş enerjisi santralinde yılda yaklaşık 1 milyon 700  bin kilovatsaat elektrik üretiminin gerçekleşmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x