Kıdem Tazminatında Yan Ödeme Dopingi!

Kıdem Tazminatında Yan Ödeme Dopingi!

Kıdem tazminatını artırmanın yolları var. Eğer yol, yemek ve yakacak gibi yardımlar düzenli olarak yapılıyorsa, tazminat hesabına eklenir. Hatta yılda bir yapılan ‘Ramazan kolisi’ yardımı bile kıdem tazminatını yükseltir

12 Kasım 2017 - 14:27

Kıdem tazminatı, en az bir yıl aynı işyerinde çalışan işçinin o işyerindeki yıpranmasının karşılığı olarak ödenir. İşçi, işine son verildiğinde geçmiş hizmetlerine karşılık olarak ödenen kıdem tazminatı bir haktır. Tazminatın hangi hallerde ödeneceği ve hesabı konusunda genellikle işçi-işveren anlaşamaz ve konu yargıya taşınır.

BİR YIL KURALI VAR

Kıdem tazminatı, aynı işverene bağlı en az 1 yıl çalışma sonunda elde edilir. Kendi isteğiyle işten ayrılan kıdem tazminatı alamaz. Hak eden işçiye kıdem tazminatı brüt ücretten ödenir. Yani her yıl için bir brüt maaş tazminat olarak verilir. Ancak işçinin ücreti dışında bazı yan ödemeleri de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

EKLENEN ÖDEMELER

Her yıl verilen Ramazan kolisi, düzenli ödenen primler, teşvik primleri, yılda veya ayda bir kez ödenen telifler. Yemek parası, yol parası, servis için verilen ücret, giyim yardımı, aile yardımı, yakacak yardımı, çocuk zammı ve sağlık yardımı gibi ödemeler, kıdem tazminatına esas kazanca eklenir.
 
TAVANI AŞAMAZ

Ancak tüm yan ödemeler dahil edilse bile kıdem tazminatı tavanı aşamaz. Yan ödemelerle birlikte bu rakam her yıla karşılık 4 bin 426 TL’dir. Yani yan ödemelerle birlikte alınabilecek her yıla denk gelen tazminat miktarı söz konusu rakamı geçemez. Ancak maaş genellikle bu miktarın altında olduğu için yan ödemeler çok önemlidir

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x