EGE’NİN OTLARI ÖMRÜ UZATIYOR

EGE'NİN OTLARI ÖMRÜ UZATIYOR

EGE'NİN OTLARI ÖMRÜ UZATIYOR

31 Mayıs 2017 - 20:10

 Ege mutfağı otlarıyla meşhurdur. Hem yemek olarak hem de salatalarda bolca kullanılan bu bitkiler adeta şifa kaynağıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan bu doğal bitkiler hem ömrü uzatıyor, hem de metabolizmayı düzene sokuyor.  Arapsaçı, şevketi bostan, radika, ısırgan, turp otu, cibez, kuzukulağı bölgede en çok tüketilen bitkiler arasında yer alıyor.

 
Ege bölgesinde yetişen ve yenilen birçok ot çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan her biri vücuda farklı yararlar sağlar ve uzmanlarca tüketilmesi önerilir. Medicalpark İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, ilkbahar aylarının bu otların en bol, en taze ve en lezzetli olduğu dönem olduğunu belirterek, “Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, hindiba, şevketi bostan, gelincik, labada, kuş otu, sinirotu, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, turp otu, hardal otu , yabani kuşkonmaz gibi bir çok ot türü Ege bölgesinde dağlardan ve tarlalardan toplanıyor. Genel olarak baktığımızda Ege otlarında C vitamini, magnezyum, çinko gibi vitamin ve minerallerin zengin, antioksidan içeriklerinin yüksek, idrar söktürücü ve sindirime yardımcı özelliklerinin güçlü olduğunu görüyoruz. Hemen yanı başımızda kendiliğinden ve hiçbir uğraş gerektirmeden yetişen bu otlar, doğallığıyla ve özellikleri kesinlikle tavsiye edilmektedir” diye konuştu. 
 
Ömrü uzatıyor
 
Diyetisyen Fatma Baysal, “Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam, tıbbi bilimlerin üzerinde çalıştığı belki de en önemli konulardan biri. Hücre yaşlanmasını belirleyen etmenin,  kromozomlarımızın telomer adı verilen kuyruklarının uzunluğu olduğu düşünülüyor. Yani bu telomerler uzadıkça hücrelerimiz daha geç yaşlanıyor. Yapılan çalışmalarda ise telomer uzunluğunun beslenme ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Özellikle Akdeniz Diyeti ile beslenen bireylerde bu telomerlerin daha uzun olduğu görülmüştür” dedi.
 
Ege bölgesinde bolca tüketilen ve lezzetleriyle öne çıkan bazı bitkiler ve özellikleri şöyle;


 
Radika
Besleyici değeri yüksek bir ot olan radika vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği bulunur.


 
Şevket-i bostan
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür. Safra salınımını arttırıcı ve iştah açıcı etkisi vardır.
 


Deniz börülcesi
Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve bakır minerallerini bol miktarda içerir. Kalorisi düşüktür fakat doyurucu özelliği yüksektir. Bu yüzden zayıflama diyeti yapan bireylere tüketmesi önerilir.
 


Isırgan otu
Folik asit, A ve C vitamini, lutein, karetenoid içerir.  Antioksidan açısından güçlü olması ve ödem atıcı etkisi nedeniyle zayıflama diyetlerinde kullanılır. Obeziteyi azaltıcı etkisi bulunmuştur.


 


Ebegümeci
Hem anti mikrobiyal etkisi hem de C vitamini sayesinde enfeksiyon durumlarında bağışıklık arttırıcıdır. Diş çürüklerinin oluşmasını engellediği bilinmektedir.  Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

Sarmaşık Otu
Afrodizyak etkisi ile bilinir. Aynı zamanda kalp damar hastalıklarını önleyici, damar yapısını koruyucu ve damarda plaklaşma oluşumu engelleyici etkileri bulunmuştur. Kalp damar hastalıklarına iyi gelir

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x