Lahmacun gerçekten faydalı mı?

Lahmacun gerçekten faydalı mı?

Lahmacun gerçekten faydalı mı?

24 Mart 2017 - 18:28

Lahmacun gerçekten faydalı mı?

Prof. Dr. Temel Yılmaz, Canan Karatay'ın yaptığı ekmek ve lahmacun açıklamasını değerlendirdi: "Lahmacunun yüzde 80'i beyaz ekmek. Beyaz ekmeği yerden yere vurup lahmacuna övgüler sıralayınca bu olmaz"
 Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Ekmek morfin gibidir, alışkanlık yapar" sözlerini Prof. Dr. Temel Yılmaz değerlendirdi.

Prof. Dr. Temel Yılmaz, aynı zamanda Karatay'ın yaptığı ekmek ve lahmacun açıklamasıyla ilgili de dikkat çekici açıklamalarda bulundu:
"Canan Hoca, geçen hafta televizyonlardaydı. Programın uzunluğu nedeniyle sonlarına doğru biraz monotonlaşıp aynı konuların tekrarı haline gelse de Canan Hoca yine renkli ve formundaydı. İki konuda önemli sözler söyledi ki ben bunlara katılmıyorum.
Birincisi, "Ekmek morfin gibidir, alışkanlık yapar. Şekere dönüşür, şeker hastası yapar. Yağa dönüşür, karaciğeri yağlandırır. Asla yememek lazım. Çok zararlı"; ikincisi, "Lahmacun çok yararlıdır. Kıymasıyla, etiyle, soğanıyla, maydanozuyla her şeyiyle çok faydalıdır" dedi.

EKMEK ALIŞKANLIK YAPAR MI?
Bu doğru bir benzetme değil. Eğer bu benzetmeyi alışkanlık oluşturmak için yaptıysa bu noktayı da tartışmak gerekir. Bunun için de önce "Hangi ekmek?" sorusunun cevabını vermek gerek.Eğer Canan Hoca, "işlem görmüş, rafinasyon sırasında içindeki besin önerilerini yitirmiş" beyaz ekmeği kastediyorsa buna katılıyorum. Glisemik indeksi ve yükü yüksek, bir nevi hızlı emilen beyaz ekmek zararlı.
Bu undan yapılan yiyecekler, yüksek glisemik indekse sahip olup kana hızlı karışırlar. Az miktarda tokluk hissettirir, kısa sürede tekrar acıktırırlar. Bu beyaz ekmekten uzak durulmalı.

Ama kastedilen tüm ekmeklerse buna katılmıyorum. "Tam buğday, çavdar, yulaf, çok tahıllı, nohut, mercimek" gibi onlarca farklı çeşit ekmek var.
"Bulguru yiyebilirsiniz" deyip tam tahıllı ekmeği yasaklamak, "Çavdar ve yulaf yararlıdır" deyip tam çavdar ya da yulaf ekmeğine zararlı demek, yine son zamanların yükselen trendleri nohut ya da mercimek üzerine övgüler düzüp ekmeğine zararlı demek olmaz.
iNSANLAR BİNLERCE YILDIR YİYOR
İnsanoğlu, binlerce yıldan bu yana bitkisel tohumlardan (buğday, çavdar, yulaf, arpa vb.) ekmek yapar ve yer.
Tahıllardan yapılan ekmekler vücudun temel ihtiyaçları olan karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerden zengindir.
Ayrıca liften zengin, antioksidan özellikleri olan, yoğun mineral içerikleri nedeniyle sağlığı korur.
Bugün dünya ülkelerinin % 87'sinde alınan kalorinin % 30'u, % 53'ünde ise toplam kalorinin % 50'si ekmekten alınmakta. Türkiye'de insanların günlük hayatta tükettiği enerjinin % 66'sı tahıllardan, % 56'sı ise bu tahıllardan yapılmış ekmekten gelmektedir.
Programda hocanın ikinci iddiası, lahmacunun kıymasıyla, etiyle, soğanıyla maydanozuyla her şeyiyle vücuda çok faydalı olduğuydu.
Lahmacunun % 80'i beyaz ekmek. Beyaz ekmeği yerden yere vurup lahmacuna övgüler sıralayınca bu olmaz. Bir adet orta boy lahmacun 180 kalori. Bir lahmacun yediğinizde, 2 dilim beyaz ekmek yemiş oluyorsunuz. Kıyması ve yağ içeriği de beraberinde geliyor.
Öğle yemeğinde bir lahmacun mönüsü, örneğin 2 orta boy lahmacun ve 1 kutu ayranla alacağınız kalori, bir porsiyon biftek ya da tavuk göğüs ile beraberindeki salatadan alacağınız mönünün yaklaşık iki katı. Her ikisini de insanlara faydalı diye önerip aynı kefeye koymak doğru olmaz.
Sonuçta arada bir canınız çok çekerse hocanın yaptığı gibi lahmacun yiyin, ben de severim. Ama sakın 'Lahmacun faydalıdır' diye gece gündüz yemeyin, kilo alırsınız. Lahmacun da bir fast- food." 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x