BAŞBAKAN YILDIRIM SİCİL AFFI İÇİN TARİH VERDİ...

BAŞBAKAN YILDIRIM SİCİL AFFI İÇİN TARİH VERDİ...

BAŞBAKAN YILDIRIM SİCİL AFFI İÇİN TARİH VERDİ...

05 Ocak 2017 - 21:30

Başbakan Binali Yıldırım, "Sicil affı düzenlemesi bu hafta Meclis'te görüşülecek ve yürürlüğe girecek" dedi. KOBİ'lere verilecek 50 bin liralık kredi için de konuşan Yıldırım, "Başvuran ve şartları uygun olan herkes bu krediyi alacak" dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile  Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez  Birliği (TESKOMB) heyetini, Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin her yöresindeki esnaf ve  sanatkarların 2017 yılını tebrik eden Yıldırım, "İnşallah bu yıl, ülkemiz,  milletimiz ve esnafımız için güzel bir yıl olur, acıların sona erdiği,  güzelliklerin daha da arttığı bir yılı beraber idrak ederiz." diye konuştu.  
Yılbaşının henüz ilk saatlerinde terörün kanlı yüzünü bir kez daha  gösterdiğini, savunmasız ve sivil insanların katledildiğini belirten Yıldırım,  "Terör şu mesajı vermeye çalışıyor, 'Biz sizi rahatsız edeceğiz. Biz, Türkiye'nin  istikrarına karşı aldığımız emirler doğrultusunda kurşun atacağız, istikrarı yok  etmek için her türlü alçaklığı yapacağız.' Biz de diyoruz ki, 'bu millet büyük  millet, bu ülke büyük ülke.' Biz bin yıldır bu topraklardayız, farklılıklarımızı  zenginlik olarak gördük, birlikte yaşadık. Hiçbir şekilde bizi birbirimize  düşürmeye hiç kimsenin gücü yetmez. Bunu, tarihimize bakanlar görebilirler. Uzağa  gitmeye lüzum yok, bunu 15 Temmuz'a bakanlar çok iyi görebilirler." ifadelerini  kullandı.


  'YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
 Türkiye'yi yönetme sorumluluğunun taşındığı her dakikanın, her anın  hakkını verme gayreti içerisinde olduklarına dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye  esnafının, sanatkarının, sanayicisinin, çiftçisinin, ihracatçısının yolunu daima  açık tuttuk, önündeki engelleri kaldırmanın gayreti içine olduk. Her zaman  yanınızda olduk, sizlere destek olmaya gayret ettik. Bundan sonra da yanınızda,  birlikte olmaya devam edeceğiz. Bu bilinçle hareket ettiğimiz için, ekonominin  çarkları döndü, ticaret kendi seyrinde emin bir şekilde ilerledi. 14 yıl boyunca  esnaf ve sanatkarımızı doğrudan ilgilendiren bir çok adımlar attık." dedi.
 Esnaf ve sanatkarlar ile ekonomiye yönelik çalışmalara değinen  Yıldırım, emekli olup iş yeri açanın yüzde 15 prim ödemesine ilişkin uygulamayı  kaldırdıklarını anımsattı. Başbakan Yıldırım, kredi kullanabilen kooperatif sayısını 402'den  894'e yükselttiklerini, kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısının da 63 binden  430 bine çıktığını aktardı."Kadın Kooperatifleri Projesi"ni başlattıklarını, esnaf ve  sanatkarları destek sistemini hayata geçirdiklerini dile getiren Yıldırım, 1  milyonun üzerinde esnafa 60 milyar lira kredi kullandırıldığını bildirdi. Bu  rakamın eskiden 2 milyarı dahi bulmadığını aktaran Yıldırım, bunun da yarı  faizinin devlet tarafından karşılandığını ifade etti.

ŞARTLARI TAŞIYAN HER ESNAFA KREDİ 


Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca esnafa 1 yıl  ödemesiz 3 yıllık destek verildiğine değinerek, 2016 için 15 bin esnafın bu  imkandan yararlanacağını belirtti. Destek için başvuranların sayısının 250 bine dayandığına işaret eden  Yıldırım, "Şartları sağlayan kim olursa olsun bunu vereceğiz. Böyle bir sınırlama  olmaz. Şartlara bakacağız, tutturan kim varsa vereceğiz. Yani 15 bin kişinin  üzerine bu kaynak çıkacak. Gerekirse başka taraflardan alacağız, buraya  aktaracağız ve burada vatandaşlarımızın, esnafımızın mağdur olmaması için gereken  neyse yapacağız." dedi.Genç girişimci ve kadınlara da destek verdiklerini belirten Yıldırım,  sıfır faizli kredi uygulaması kapsamında bugüne kadar 48 bin 355 esnafa 1,5  milyar lira dağıttıklarına dikkati çekti. Yıldırım, esnaf ve sanatkarın, kamu kurumlarına, meslek kuruluşlarına  olan borçlarında ödeme kolaylığı getirdiklerini, emekli olduktan sonra esnaflık  yapmaya devam edenlerin aylığından kesilen sosyal güvenlik destek primini  kaldırdıklarını, yüzde 50 hazine destekli kredilerden kooperatifler adına yapılan  kesintileri de yüzde 9'den yüzde 3'e indirdiklerini vurguladı. Terör olayları nedeniyle iş yeri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve  sanatkarların banka borçlarını da 1 yıl süreyle faizsiz ertelediklerini bildiren  Yıldırım, KOBİ'lere ilk yıl ödemesiz, 3 yıl vadeli 50 bin liralık faizsiz kredi  uygulamasını sürdüreceklerini dile getirdi.

  SİCİL AFFI BU HAFTA MECLİS'TE 

İki yeni uygulamayı daha hayata geçirdiklerini belirten Yıldırım,  esnaf ve sanatkarların kredi faizlerinin yapılandırıldığını, 253 milyon liralık  borcu kapsayan yapılandırmadan 24 binin üzerinde esnafın yararlandığını  vurguladı. Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör olayları  nedeniyle zarar gören esnafa, TESKOMB aracılığıyla 50 bin liralık sıfır faizli  kredi verildiğini belirtti. Yıldırım, şunları kaydetti: "Hem bankaların vereceği krediler, hem devletin vereceği destekler,  krediler, düşük faizli destekler, bütün bunların sağlıklı çalışması için ne  lazım? Esnafın sicilinin düzgün olması lazım. O veya bu nedenle sicili bozulmuş  esnafa sicil affı getiriyoruz. Çeki yahut senedi dönen, sicili bozulmuş, bu  nedenle verdiğimiz kredilere erişime imkanı zorlaşanlar için bir kolaylık. Bu  hafta bu sicil affı düzenlemesi Meclis'te görüşülecek, en kısa zamanda da  yürürlüğe girmiş olacak. Hayırlı olsun."

Esnaf ve sanatkarlar için yeni bir imkan getirdiklerini ve toplantının  asıl konusunun bu olduğunu belirten Yıldırım, "Ahilik Fonu... Esnafta ahilik  geleneği var. Ahilik demek yardımlaşma demek, ahilik demek birlikte çalışma demek  ahilik demek 'ben değil biz' demek bir olmak beraber olmak. Şimdi bu işi sizler  adına yapıyoruz. Ahilik ve Esnaf Fonu kuruyoruz." diye konuştu. Başbakan Yıldırım, kurulacak fon ile ilgili şu bilgileri aktardı: "Ne olacak, bunun amacı ne? Olur ya her zaman işler iyi gitmez iyi  günler de var, zor günler de var. Günün birinde işsiz kaldınız, dükkanı yandı,  kapatıldı, dara düştünüz, 'ne yapacağım?' diye düşünüyorsunuz. Elde yok, avuçta  yok. İşte orada sizin yardımınıza koşacak bir mekanizma var Esnaf ve Ahilik Fonu.  Esnafı bu fonla güvence altına alıyoruz. Bu fon devletle milletin birlikte elini  taşın altına koymasıyla oluşuyor. Sorumluluğu birlikte üstleniyoruz. Yani diyoruz  ki, 'siz iki koyun bir de bizden.' Böylece bu paralar biriksin ve imdada  yetişsin."

 TESK ve TESKOMB bünyesindeki esnaf temsilcisinin yer aldığı oda,  birlik ve kuruluşlara teşekkür eden Yıldırım, fon kurulması talebinin esnaf  temsilcilerinden geldiğini, kendilerinin de doğru bulduklarını ve kısa bir sürede  yasal çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Ahilik ve Esnaf Fonu ile ilgili düzenlemeyi anayasa çalışmalarının  ardından Meclis Genel Kurulunun gündemine getireceklerine dikkati çeken Yıldırım,  fonun esnafa hayırlı olmasını diledi. Fona ayda, devletin 18 lira, esnafın 35 lira vereceğini ve toplanan  paranın işletilerek değerlendirileceğini dile getiren Yıldırım, 720 gün  ödeyenlerin 180 günlük, bin 80 gün ödeyenlerin ise 300 günlük primden  yararlanacağını aktardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x