TATLI YERİNE DONDURMA YİYİN!

TATLI YERİNE DONDURMA YİYİN!

TATLI YERİNE DONDURMA YİYİN!

04 Temmuz 2017 - 23:30

Tatlı yerine dondurma yiyinSıcak yaz günlerini daha çekilir ve keyifli yapan dondurmayı yemek için pek çok neden var. Mineral ve vitamin zengini dondurma, tatlılara göre daha düşük kalorili.

Sıcak yaz günlerini daha çekilir ve keyifli yapan dondurmayı yemek için pek çok neden var. Mineral ve vitamin zengini dondurma, tatlılara göre daha düşük kalorili.Mesude ERŞAN19 Temmuz 2014 - 12:30:44Tatlı yerine dondurma yiyin
PAYLAŞ
Flip

A
Aslına bakarsanız dondurma her mevsimin gıdası. Ama şu bir gerçek ki yazla daha bir özdeşleşiyor. Düşüncesi bile ferahlık vermeye yetiyor.

Dondurma yemek için başka nedenlerimiz de var. Başta besleyici olması... Uzman diyetisyen Gamze Şanlı Ak dondurmanın yararlarını şöyle anlatıyor:

KALSİYUMU SÜTTEN FAZLA
Sütlü dondurmalar, güçlü ve sağlıklı kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumdan zengin. Biliyoruz ki kalsiyumdan zengin dondurma aynen süt ve süt ürünleri gibi osteoporoz riskini azaltıyor. Dondurmanın 100 gramında, sütten daha fazla kalsiyum var. Kalsiyum sadece kemikler ve dişler için önemli değil. Aynı zamanda kilo vermede de önemli bir rol oynuyor. Yapılan çalışmalar, kalsiyumun yeterli alımının kilo kaybını da desteklediğini gösteriyor. Kalsiyum açısından zengin beslenme karın bölgesinde yağ kaybına katkıda bulunuyor.

PROTEİNİ DONDURMADAN ALABİLİRSİNİZ
Dondurma, aynı zamanda bir protein kaynağı. Proteinler; kemikler, kaslar, kan, deri ve kıkırdak için önemli makro besin öğesi. Doku tamiri ve yapımında görev alır, saç ve tırnaklar için önemli. Proteinler vücutta depo halde bulunmazlar, dondurma protein almak için lezzetli bir alternatif olabilir.

KASLARINIZI TOPARLAR
Sıcak yaz günlerinde egzersiz sonrası dondurma tüketmek, kasların toparlanmasını kolaylaştırıyor. Meyve, yağlı tohumlar, hatta sebze ekleyerek karıştırıp tüketmeniz kaslarınız için çok iyi bir seçim.

VİTAMİN, MİNERAL BANKASI GİBİ
Dondurma A, B2 ve B12 vitamini içeriyor. A vitamini, sağlıklı cilt, kemik ve bağışıklık sistemi, ayrıca göz fonksiyonları için önem taşıyor. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev alıyor. Vücutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerin yeterli alınması gerekiyor. İçeriğinde ayrıca kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor. Örneğin 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niacin var.
Dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanması. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam. Kolay bozulup sağlık için tehlike yaratabiliyor. Uzmanlar güvenilen markaların paketli dondurmalarının daha sağlıklı olduğu görüşünde. Uzman diyetisyen Ak şu uyarılarda bulunuyor:

“Dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılması gerekiyor. Hijyenik koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalarda salmonella riski doğabiliyor. Ayrıca güvenilir olmayan yerler veya sokak satıcılarından alınan dondurmalara da dikkatli yaklaşılmalı. Paketli ve etiketlenmiş dondurmaların bulunduğu soğutucuların, yeterli soğuklukta ve çalışıyor olması da göz ardı edilmemeli. Üretim sırasında Gıda Kodeksi’ne uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, paketleme ve etiketlemelerin titizlikle yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımda da soğuk zincire uyulması büyük önem taşıyor.”
Dondurma kararında yendiği sürece kilo aldırmıyor. Ancak çok yüksek miktarlarda tüketimi, diğer gıdalar gibi kiloyu artırıcı etki gösteriyor. Eğer dondurmanızın üstüne karamel veya çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları eklettirirseniz, masum gözüken dondurmanız en az 75-100 kalori artıyor. Ak, “Günlük hayatınızda egzersize yeterli önemi veriyor ve beslenmenize dikkat ediyorsanız, haftada 2-3 kez dondurma yemenizin bir sakıncası yok” diyor.

Sütlü, bilhassa meyveli olanlar daha düşük yağlı, dolasıyla daha düşük kalorili. Bir hatırlatma daha, 2 top light dondurma= 1 porsiyon meyve. 3 top normal (sade) dondurma= 1 dilim ekmek+ 1 su bardağı süt+ 1 porsiyon meyve.

100GRAM DONDURMADA
148 mg kalsiyum
115 mg fosfor
63 mg sodyum
181 mg potasyum
0.1 mg demir
440 IU A vitamini
0.21 mg E vitamini
0.21 mg B2 vitamini
0.1 mg niacin var

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x