ÇOCUKLARDA ATEŞ SINIRI NE OLMALI?

ÇOCUKLARDA ATEŞ SINIRI NE OLMALI?

ÇOCUKLARDA ATEŞ SINIRI NE OLMALI?

20 Eylül 2017 - 23:30

Çocuğunuza dokunduğunuzda sıcaklık gelmesi ateşinin yükseldiği anlamına gelmez. Ancak çocukların ateş sınırını bilmeniz gerekir. Çocuğunuzun ateşli olup olmadığını anlamak için vücut ısısını ölçülmeniz ve genel olarak çocuklardaki ateş sınırını bilmeniz gerekir. İşte çocuklarda ateş sınırı ne olmalı, çocuklarda yükselen ateş nasıl düşer sorusunun cevapları…

Çocuklarda ateş sınırı çok önemlidir. Ateşli hatalıklar enfeksiyon kapması sonucu ve salgın hastalıklarının bulaşmasıyla meydana gelmektedir.  Ateş yükselmesi durumunda gerekli tedbirler ve önlemler alınmalıdır.

Önlem alınmadığı takdirde ateş yükselmesi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir. Normalden daha fazla yüksek olan ateşi düşürebilmek için ilk olarak çocuklardaki ateş sınırını bilmek gerekir.

Çocuklarda ateş sınırı ne olmalı?
Çocukların vücut ısılarının normal değerleri 35 ve 36 derecedir. 38 derece ve üzerine çıkmış vücut ısısı çocuğunuzun ateşinin çıktığı anlamana gelebilmektedir.

Çocuklarda 38 derece ve üzeri genellikle ateşli kabuk edeceğimiz değerler 38 ve 39 derecedir. Yüksek ateş havaleye yakın olarak gösterilebilen ateş sınırı da 40 ve üzeri ateş sınırıdır. Ateş 40 derecenin üzerine çıkmaya başladıysa muhakkak tedbir alınmalıdır. 

Çocuklarda neden ateş ölçümü yapılmalı?
Çocuklar ateşlendiğini bilemezler ve bilseler bile bunu size gelip anlatamazlar. Bu nedenle çocuğunuzda ateş yükselmesini anlamak için onun vücudundaki bir takım belirtilere dikkat etmeniz gerekir. Ateş beraberinde yorgunluk ve halsizlik hissini getirir. Bu nedenle çocuğunuz sürekli uyuma başladıysa ve halsizlik kendini göstermeye başladıysa ateş ölçümünü evde kendinizde yapabilirsiniz.

Çocuklarda ateş ölçümü hangi bölgelerden yapılmalıdır?
Çocuklarda ateş ölçümü koltuk altı, ağız bölgelerinden yapılabilir.  Bebeklerde genellikle ağız yoluyla ateş ölçülür. 2 yaş üzeri çocuklarda ise ateş ölçümü koltuk altından yapılmaktadır.

Aynı zamanda bebeklerde ateş ölçümü kulaktan da yapılabilir. Kulaktan ateş ölçmek genellikle doktorların kullanmış olduğu gayette güvenilir bir yöntemdir. 
Ateş vücudun savunma mekanizmaları arasında yer alır.

Ateş çok yüksek ve çok düşük olduğu zamanlarda bağışıklık siteminde çöküşler meydana gelir. Çocuklarda ateşli hastalıklar tedavi edilmez ve önlem alınmazsa ilk olarak beyine hasar verir daha sonrasında ölümcül sonuçlara bile sebebiyet verebilir.

Çocuklarda ateş düşürücü ilaçlar ne zaman kullanılmalıdır?
Çocuklarda ateş sınırının ne olduğunu bilmek, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Bu sınırı bildiğiniz takdirde gerekli önlemleri alarak tedaviyi başlatmak işinizi daha kolay hale getirir. Çocuklardaki ateş sınırı normalin biraz üzerindeyken direk ateş düşürücü ilaç verilmesi doğru değildir. Bunun yerine evde uygulanacak olan ateş düşürücü yöntemleri uygulayabilirsiniz.

İşte çocuklarda ateşi düşürmek için ne yapmak gerekir, sorusunun cavapları…

Kıyafetlerini çıkarmak 
Çocuğunuzun ateşi normalin üzerine çıkmaya başladığını anladığınız anda üzerini çıkartmanız gerekir. Ancak en fazla yarım saat beklediğiniz halde çocuğunuzun ateşi düşmüyorsa vereceğimiz diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.

Ilık duş yöntemi 
Çocuğunuzun üzerindeki kıyafetlerini çıkarttığınız halde hala ateşi düşmüyorsa ılık duş en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Üzerindeki kıyafetleri çıkartıp bir müddet ılık suda dul aldırmak ateşinin düşmesini sağlayabilir.

Sirkeli su yöntemi 
Verdiğimiz yöntemlere ek olarak duştan sonra ateşin yüksek olduğu bölgeler alın kısmı ve koltukaltına sürekli su yöntemi de etkili olabilir. Eğer tüm bu yöntemleri 2 saat içinde denemenize rağmen çocuğunuzda sürekli olarak ateş artışı gözlemliyorsanız acilen bir uzmana danışmalısınız.

Yeni doğan bebeklerde ateşlenme 
Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi çok fazla gelişmediğinden ateşlenme onlarda ciddi enfeksiyonel hastalıklara neden olabilir. eğer yani doğan bebeğinizin ateşi 38 derecenin üzerine çıkmaya başladıysa ılık bir duş veya hiçbir müdahalede bulunmadan bile direk hastaneye götürmeniz gerekecektir.

Çocukları hangi durumlarda hastaneye götürmeniz gerekir?
Ateşi hızlı bir şekilde 40 derecenin üzerine çıkmaya başladıysa
Yeni doğan bebeklerde 38 derecenin üzerinde olan ateş yükselmesi durumunda 
Ateş sınırını aşmış olan çocuğunuzun iştahı kesildiyse ve su bile içmek istemiyorsa 
İshal ve beraberinde ateşli bir hastalık geçiriyorsa 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x