MAHKEMEDE KRİZ ÇIKTI!

MAHKEMEDE KRİZ ÇIKTI!

MAHKEMEDE KRİZ ÇIKTI!

08 Mart 2017 - 17:30

Mersin Barosu Başkanı Ali Er'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve anayasa değişikliği paketine ilişkin açıklaması sırasında, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonunun (TÜBAKKOM) gönderdiği basın metninde oynama yapılmak istendiğini iddia edilen bazı kadın avukatların tepkisi üzerine, gerginlik yaşandı.baro başkanın bir kadın avukatı koluyla iteklemesi tepki çekti.
Mersin Barosu'nda  8 Mart  Dünya Kadınlar Günü ve Anayasa değişikliği paketi konularında düzenlenen basın  toplantısında gerginlik yaşandı. Er, Mersin Adliyesindeki baroda düzenlediği basın toplantısının ilk  bölümünde, 8 Mart'ın, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan  kaldırılması ve şiddete son verilmesi istemlerinin güçlü şekilde dile getirildiği  gün olduğunu söyledi.    Yaşanabilir bir dünya için kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi  gerektiğine dikkati çeken Er, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü  kutladı. Er, konuşmasının ikinci bölümünde ise anayasa değişiklik paketi için  16 Nisan'da yapılacak halk oylaması konusunda baronun sessiz kalmasına yönelik  eleştiriler olduğunu belirtti.Baronun bu konuda bir fikrinin olmadığını dile getiren Er, "Anayasa  değişiklikleriyle ilgili tüm üyelerimizi kapsayıcı bir 'evet' ya da 'hayır'  açıklamasının, baromuzun düşünsel yapısını yansıtmayacağını, farklı görüşte olan  avukat arkadaşlarımızı kapsamayacağını, bu konuda tavır göstermenin baromuzu  siyasi taraflara iteceğini ve bunun da tüm meslektaşlarımıza zarar vereceğini  düşünmekteyiz." ifadelerini kullandı.
 Bu kapsamda siyasi tavır alan bazı baroları da eleştiren Er, şunları  kaydetti: "Bazı baroların, referandum sürecinde baroların araçlarını, personeli  ve kaynaklarını kullanarak sahalarda çalışma yapmasını ve kampanya yürütmesini,  Türkiye Barolar Birliğinin de bu kampanyalara maddi destek sağlamasını doğru  bulmuyorum. Farklı görüşten üyelere sahip baroların, tüm üyelerin hakkı olan  kaynaklarla tek bir siyasi görüşün savunucusu olarak hareket etmesini tasvip  etmiyorum. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın zor durumda olduğu gerçeği söz  konusuyken, baroların bu konuda dikkatli ve duyarlı tutum sergilemesi  gerekmektedir."

 TARTIŞMA ÇIKTI

Er'in konuşması sırasında bir kadın avukat, "Açıklamanızda yönetim  kurulu adına diyorsunuz, ben yönetimdeyim, bu açıklamayı kabul etmiyorum" dedi. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Şilan Türk de bu sırada  kürsüye çıkarak, üyelerin istifa metnini okumak istediğini söyledi. Bu sırada  Türk'ün, Er tarafından itildiğini iddia eden bir grup kadın avukat, duruma tepki  gösterdi. 

Bir kadın avukat da tepki gösterenlere yönelik "Sizin gibi  meslektaşlarım olduğu için utanıyorum." ifadesini kullandı. Tartışmanın büyümesi üzerine tekrar kürsüye çıkıp istifa metnini  okumak istediğini dile getiren Türk, şöyle konuştu:   "TÜBAKKOM'un basın açıklaması metninde geçen 'son 10 yılda artan  şiddet', 'kararlı bir devlet politikasının uygulanmaması' ve 'şiddetin her  türlüsüne hayır ibareleri', siyasi olduğu ve mevcut iktidarı hedef gösterdiği  düşüncesiyle, ülkenin hassas bir dönemden geçtiği bahane edilerek, baro  başkanlığı tarafından metnin değiştirilmesi istenmiş, aksi halde okunmayacağı  beyan edilmiştir. Metni tamamen okumak istediğimi, metinde geçen ve büyük harfle  yazılan 'hayır' kelimesinin küçük harfle yazılmasında bir sakınca görmediğimizi,  hatta 'son 10 yılda' ibaresi yerine 'son yıllarda' ibaresini de  kullanabileceğimizi bildirmemize yönelik uzlaşma çabamıza rağmen, baro başkanının  bu tavrı devam etmiştir. Bunun yanında söz konusu etkinlikleri 'bu şekilde  müdahalelerle yapamayacağımızı' bildirdiğimizde aldığımız cevap, 'Yerinize  yapacak adam bulunur' şeklinde olmuştur."

  'KİMSE BAROYA BU ŞEYİ DAYATAMAZ' 

Er ise metnin, komisyon tarafından dayatılmaya çalışıldığını  savunarak, şunları kaydetti:  "TÜBAKKOM, her yıl kendi metnini oluşturarak, tüm barolara gönderiyor.  Bu metnin içeriğini okumak zorundaymışsınız. Metindeki 'hayır'ın büyütülerek  basına dağıtılması isteniyor. 'Gelin, küçültün' dedik. Gelmediniz, onu da  yapmadınız. Şu ortamda, gündemde 'hayır'ı niye büyütüyorsunuz? Niye barolara  baskı yaparak, bunu okutma gereği duyuyorsunuz. TÜBAKKOM, baroların üzerinde bir  kuruluş değil. Burada sıkıntı 'hayır' ifadesinin büyük olması, hassas ve  sıkıntılı bir konu. 'Evet' de olsa aynısını yapardım. Burada mesele 'hayır'ın  büyük yazılması. Kimse barolara bu şeyi dayatamaz." Tartışma, başka bir avukatın bildiriyi okumasıyla sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x