BAŞBAKAN YILDIRIM: ZİYARETİMİZ İLİŞKİLERİMİZDE ÇIĞIR...

BAŞBAKAN YILDIRIM: ZİYARETİMİZ İLİŞKİLERİMİZDE ÇIĞIR AÇACAK

BAŞBAKAN YILDIRIM: ZİYARETİMİZ İLİŞKİLERİMİZDE ÇIĞIR AÇACAK

23 Ağustos 2017 - 17:25


Vietnam'da konuşan Başbakan Binali Yıldırım Vietnam'da yaptığı açıklamada "Siyasi işbirliğini güçlendirmek ortaklığı geliştirir" dedi. Yıldırım Vietnam Başbakanı'nı da Türkiye'ye davet etti.
Singapur ziyaretinin ardından Vietnam’a geçen Başbakan Binali Yıldırım, başkent Hanoi’de temaslarına devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım, Vietnamlı mevkidaşı Nguyen Xuan Phuc ile görüştü. İkili olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Başbakan Yıldırım ile Vietnamlı mevkidaşı Phuc heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Görüşmede iki ülke ilişkileri ele alındı.Başbakan Binali Yıldırım Vietnam'da Başbakan Nguyen Xuan Phuc ile ortak basın toplantısında konuştu. Başbakan Binali Yıldırım burada yaptığı  konuşmada  Nguyen Xuan Phuc'yu, "Türkiye'yi ziyaret eden ilk başbakan olmanızı isteriz" diyerek  Türkiye'ye davet etti

Ziyaretin Türkiye- Vietnam ilişkilerinde çığır açacağını vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: Derinlik ve çeşitlilikten duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Siyasi işbirliğimizin daha da gelişmesi iki ülke arasındaki ortaklığın temellerini de güçlendirecek ve bu arada her iki ülke halkının refahının gelişmesine de katkıda bulunacaktır. Önemli bir stratejik ortak ve ticari ortak olarak gördüğümüz Vietnam'la ticari, ekonomi, turizm ve kültür alanında ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Gelecek yıl diplomatik ilişkilerimizin 40. yıldönümünü kutlayacağız. 40. yılda Vietnam - Türkiye arasında kültürel faaliyetlerin daha da yoğunlaştırılmasını ve 2018'in Kültür Yılı olmasını teklif ediyorum. Vietnam'a yaptığımız bu ziyaretin ikili ilişkilere çığır açacağını belirtmek isterim.Sayın Başbakan, sizin de Türkiye'yi ziyaret eden ilk Başbakan olmanızı isterim, Sizi de bu vesileyle Türkiye'ye davet ettiğimi belirtmek isterim." 

3 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Vietnam arasında ekonomi, gümrük ve standartlar alanında 3 anlaşma imzalandı.Vietnam Başbakanlık Binası'ndaki ortak basın toplantısı öncesinde, Başbakan Binali Yıldırım ve Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc'un eşliğinde, iki ülke arasındaki anlaşmalar imza altına alındı. Ekonomi Bakanlığı ile Vietnam Planlama ve Yatırım Bakanlığı arasındaki serbest bölgeler, ihraç işleme bölgeleri, ekonomik bölgeler ve özel ekonomik bölgeler alanındaki işbirliğine dair mutabakat zaptını, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Planlama ve Yatırım Bakanı Nguyen Chi Dung imzaladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Vietnam Maliye Bakanlığı arasındaki gümrük alanında işbirliği ve karşılıklı idari yardım anlaşması, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ile Vietnam Maliye Bakan Yardımcısı Vu Thi Mai tarafından imzalandı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Vietnam Standartlar, Meteoroloji ve Kalite Departmanı (STAMEQ) arasındaki eylem planını ise TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ile STAMEQ Genel Müdürü Tran Van Vinh imzaladı.


MECLİS BAŞKANI NGAN'LA GÖRÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam Meclis Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan ile görüştü. Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam'daki temasları kapsamında Meclis Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan ile  de bir  araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki sosyal, siyasal ve ekonomik ilişkiler ele alındı. Yıldırım, görüşme sırasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1978'den bu yanda Başbakan düzeyinde ziyaretlerin yapılmamış olmasının şaşırtıcı olduğunu dile getirerek, "Geç kalmış olmakla beraber bu ziyaretin önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Vietnam ve Türkiye birbirlerine benzeyen ülkeler" ifadelerini kullandı.

VİETNAM ŞEHİTLER ANITINI ZİYARET ETTİ

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam'da Milli Kahramanlar ve Şehitler Anıtı'na çelenk bıraktı. Ardından da ülkenin ilk başkanı Ho Chi Minh'in mozolesini ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, Singapur'un ardından geldiği Vietnam'da temaslarına devam ediyor. Yıldırım, Vietnam'da ilk olarak Milli Kahramanlar ve Şehitler Anıtı'na çelenk bıraktı. Yıldırım daha sonra ülkenin ilk başkanı Ho Chi Minh'in mozolesini ziyaret etti. Saygı duruşunda bulunan Yıldırım'a törende Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Recep Akdağ, bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci eşlik etti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x