15 TEMMUZ İÇİN BİR HAFTALIK ANMA

15 TEMMUZ İÇİN BİR HAFTALIK ANMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 15 Temmuz İçin Bir Haftalık Anma Planlanıyor

14 Haziran 2017 - 23:10

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "15 Temmuz ile ilgili bir takım anma faaliyetleri planlanmaktadır. 10-16 Temmuz tarihleri arasında, bir hafta boyunca yapılması planlanıyor " dedi.


Türkiye'nin yakın tarihine geçen 15 Temmuz kanlı darbesinin yıl dönümü yaklaşırken o hafta yapılacaklarla ilgili kararlar netleşiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 15 Temmuz'un yıldönümünün yaklaştığını hatırlatarak, bir haftalık bir anma programının planlandığını bunun ise 10-16 Temmuz tarihleri arasında olacağını açıkladı.

"15 TEMMUZ YURT DIŞINDA DA ANILACAK"
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın, bir hafta boyunca yurt içinde düzenlenecek anma programlarının yanı sıra yurt dışında da çalışmalar yapılacağını belirtti. "İstanbul ve Ankara'da anıtlar yapılıyor, açılış da Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile gerçekleştirilecek" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki önemli konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Katar krizi konusunda Türkiye'nin temaslarının süreceğinin altını çizen Kalın, Irak'taki referandum kararı için de henüz bir yaptırımın söz konusu olmayacağını belirtti.

"KATAR KRİZİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRECEK"
"Yoğun telefon diplomasisi bu hafta da devam edecek. Bizim hem Katar hem Suudi Arabistan ile yaptığımız temaslar çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu sorunun çözülmesi. Burada Suudi Arabistan'ın da önemli bir aktör olduğunu söylemeliyim. Bu çerçevede bu krizin bir an önce çözülmesi için biz de imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bu çerçevede Katar'da özellikle insanların günlük hayatını etkileyen bir takım tedbirler alınması için bizde de STK'lar, çeşitli kurumlarımız harekete geçti. Katar'da Türk askeri üssünün kurulması için bir süreç de onaylandı. Bu üssün amacı güvenlik sağlamaktır. Askeri faaliyet içerisinde bulunmak değildir. İlk anlaşma nisan 2016'da imzalanmıştı."

"REFERANDUM KARARI, IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE AYKIRI BİR GİRİŞİM"
Kalın, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin referandum kararını "Irak'ın toprak bütünlüğüne aykırı bir girişim" olarak değerlendirdi ve "Referandumun aynı zamanda Kerkük'te yapılacak olması bizim için ayrıca soru işareti. Bir diğer önemli konu da, referandum kararının bir an önce iptal edilmesi" diye konuştu. Irak'a yaptırım iddialarına da "Şu anda gündemimizde böyle şeyler yok. Biz Bağdat'taki yetkililerle de bu konuyu görüşüyoruz. Onlarla konuşmadan yaptırım, sınır kapısını kapatma gibi tavrımız söz konusu değil" diye cevap verdi.

"MUSUL'UN YENİDEN İNŞASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, DEAŞ sonrası Musul'un yeniden inşası konusunda "Türkiye elinden geleni yapmaya hazırdır. Operasyonlar sonrası yıkıma uğrayan şehirlerde yeniden inşa sürecinde biz de hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz" dedi.

"SURİYE'DEKİ ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ ÖNEMLİ BİR ADIM"
Suriye'deki son durumu da değerlendiren Kalın, "Suriye'de ateşkes süreci yeni bir döneme girdi. Bir mutabakat sağlandı. Bunun askeri modeliteleri çalışılıyor. Çatışmasızlık bölgeleri önemli bir adımdır. Rejimin sahada çıkarttığı zorlukların farkındayız. Bu noktada özellikle Rusya ve İran'a da rejim yönünde daha fazla baskı yapmaları gerektiği konusunda çağrılarımız da devam ediyor" diye konuştu.

"ULUSAL ÇIKARLARIMIZI TEHDİT EDEN BİR DURUM OLURSA GEREĞİNİ YAPARIZ"
Kalın, Rakka operasyonu ile ilgili şöyle konuştu: "Biz de sayın Cumhurbaşkanımızın güzel formülasyonu ile "hayırlı olsun" dedik. Onları Rakka'da kendi başlarına bıraktık. Daha önce bize ifade edilen YPG-PYD unsularının gittikleri yerlerden çekileceği açıklamalarının doğru olmadığını gördük. Benzer durumların başka yerlerde de yaşandığını biliyoruz. İkinci konu da, YPG-PYD unsurlarına verilen silahların bize karşı kullanılmayacağına dair güvenceler. Türkiye'nin ulusal çıkarlarını tehdit eden bir durum söz konusu olduğunda Türkiye gerekli adımları atar. Türkiye kendi ulusal çıkarlarını koruyacak adımları, tereddütsüz biçimde atar."

"KONTROLLÜ DARBE DEMEK, DARBECİLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRER"
FETÖ davalarını değerlendiren Kalın, "Bu davaların yakından takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum. Hala, bunun bir kontrollü darbe olduğu ifadelerinin kullanıldığını görüyoruz. Bu iddiaların dile getirilmesi ancak bu darbeyi yapanların ekmeğine yap sürmek anlamına gelir. Türk adaleti bu konuda en doğru kararı en hızlı şekilde verecek. Bu zanlılar mutlaka ve mutlaka cezalarını çekeceklerdir. Türkiye'nin de nefesini her yerde hissetmeye devam edecekler. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

"KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI GERÇEKLERİ YANSITSIN"
"Borsa İstanbul 100 Endeksi'nde de rekor kırılarak 100 bin puanın üzerine çıkıldı. Bunlar Türk ekonomisinin bünyesinin aslında ne kadar sağlam olduğunu göstermektedir" diyen Kalın, "Bizim buradan da çağrımız kredi derecelendirme kuruluşlarının bu gerçekleri raporlarına yansıtmalıdır" diye konuştu.

"UYUŞTURUCU İLE KAPSAMLI BİR MÜCADELE BAŞLADI"
Kalın, "Terörün başlıca finansman kaynaklarından birisi olarak uyuşturucu kullanılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda talimat vererek çok yakından takip edilmesini tedbirlerinin alınmasını istemişlerdir. Bakanlıklarımız çok kapsamlı bir çalışma başlattılar. Bu konuda amaç gençlerimizin zehirlenmesine izin vermemektir. Bu çerçevede ailelerin de üzerine sorumluluk düşmektedir. Böylece uyuşturucu ile mücadelede kolektif başarıyı yakalama imkanımız olsun." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x