18 KERE HAYIR!...

18 KERE HAYIR!...

MADDE MADDE TEK ADAM ANAYASASINA NEDEN HAYIR? -1

14 Mart 2017 - 11:02 - Güncelleme: 14 Mart 2017 - 11:11

-1-

Referanduma Anayasadaki 18 maddede yapılan değişikliklerle gidiyoruz. Bazı maddeler kısmen bazıları ise tamamen değiştirildi.

MADDE 9 – Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.

Bu madde; “Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Şeklinde değiştirildi.

Konuya hukuksal açıdan bakmayanlar için gayet masum ve de doğru bir değişiklik olarak görünüyor. Kendi adıma söyleyebilirim; bu maddede mahkemelerin bağımsız olmasının yanına tarafsızlığında eklenmesinde herhangi bir niyet aramadım.

Ancak İzmir Barosunun hazırladığı Anayasa Değişikliği Kitapçığını okuduğumda gözlerim açıldı. “İşin içinde iş varmış” dedim.

“Bu kelimenin bu maddede kullanılması son derece tehlikeli sonuçlar getirebilir. Çünkü Cumhuriyetin kurucu temel ilkelerine göre, HEPİMİZ ATATÜRK İLKELERİNDEN, CUMHURİYET KAZANIMLARINDAN, LAİKLİKTEN, İNSAN HAKLARINDAN YANA TARAF OLMALIYIZ.

TARAFSIZLIK KELİMESİ İLE, YARGIYA BU KAVRAMLARDAN UZAKLAŞIN, DEĞERLENDİRMELERİNİZDE BU İLKELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAYIN anlamı çıkabilir.

Bu sonuç da ülkenin bütünlüğüne zarar getirdiği gibi, toplum içerisinde çalkantılara da sebep olarak kaos oluşmasına neden olabilir. Hukukun amacı düzen ve güvenin sağlanmasıdır.

Bu madde ile bu amaçtan uzaklaşıp tam tersi bir sonuç yaratabilir. Bizler Atatürk ilke ve devrimlerinden yana tarafız.” (İzmir Barosu – Anayasa Değişikliği kitapçığı)

Dikkatimizden kaçan, daha doğrusu dikkatimizi bile çekmeyen bir tek sözcük, yargı sisteminde büyük etki ve değişikliğe sebep olabiliyor. Atalarımız boşuna dememiş “bir bilene sor” diye. İzmir Barosu Avukatları konuyu her yönüyle ortaya koymuşlar.

Cumhuriyet ve değerlerine kast eden bir fiil yargıcın önüne geldiğinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin yargıcı Cumhuriyet ve değerlerinden yana davranmayabilecek. Buna itiraz edecek olunsa, sonuç alınamayacak. Zira maddeye TARAFSIZLIK kelimesi eklenmiş. 

Görüldüğü gibi getirilen her değişikliğin altında, Cumhuriyetin kurucu değerlerini yok eden, savunma ve koruma sistemini zayıflatan bir amaç var.

Her ülkenin yargı sistemi ve mahkemeleri mevcut rejimlerini korumak için çalışır. Türkiye Cumhuriyetinin yargısı ve mahkemeleri de Laik, Demokratik Cumhuriyeti korumak ve yaşatmak için çalışmak zorundadır.  Bu yönüyle de TARAF olmak zorundadırlar.

Bu maddede yapılan değişiklik, mahkemelere Cumhuriyet ve değerlerine göre karar vermemenin yolunu açmaktadır. Yanlıştır ve Tehlikelidir.

Laiklikten, Demokrasiden, Adaletten, İnsan Haklarından uzaklaşan Yargı istemiyoruz. Yasalarla eli kolu bağlanmış yargıçlar istemiyoruz. Mahkemeler BAĞIMSIZ ve Cumhuriyetin TARAFI olmalıdır.

Hilelerle, kelime oyunları ile bezenmiş bu anayasaya HAYIR !..

18 KERE HAYIR !..

(Devam edecek..)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x