IŞIK: YABANCI DİLİ ÇOK İYİ ÖĞRENİN AMA LÜTFEN TÜRKÇE...

IŞIK: YABANCI DİLİ ÇOK İYİ ÖĞRENİN AMA LÜTFEN TÜRKÇE KONUŞUN

IŞIK: YABANCI DİLİ ÇOK İYİ ÖĞRENİN AMA LÜTFEN TÜRKÇE KONUŞUN

06 Ekim 2017 - 14:40 - Güncelleme: 06 Ekim 2017 - 15:25

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "İngilizce'nin  bilinmesini çok önemsiyoruz ama günlük dilimizde kendi dilimizi, kendi kültür ve  medeniyetimizin taşıyıcısı olan Türkçemizi de konuşmak zorundayız. O noktada Türk  Dil Kurumu'yla da şu arada ilgilendiğim için söylüyorum. Sizden özel ricam,  gençlerimizden özel ricam, İngilizce'yi, yabancı dili çok iyi öğrenin ama lütfen  Türkçe konuşun." dedi.

Işık, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) 2017-2018 Akademik Yıl  Açılışı'nda yaptığı konuşmada, bu akademik yılda da GTÜ'nün kendisine yakışan  performansı ortaya koyacağına inandığını söyledi.

Dijital çağda jeostratejinin önceki çağa göre önemini kaybedeceğini  dile getiren Işık, "Dünyanın bir ucundaki bir ülke akıllı ve iyi planlanmış  yatırımlarla dünyanın jeostratejik olarak çok daha önemli ülkelerinin önüne  geçecek. Böyle bir dünyada Türkiye'nin yerini alabilmesi için hiç kuşkusuz  eğitime, bilim ve teknolojiye yaptığı yatırım, bilim ve teknolojinin ürüne  dönüşmesi sürecinde yaptığı yatırım belirleyici olacak." şeklinde konuştu.Şu anda yoğun bir eğitim tartışması yapıldığını anımsatan Işık,  "Tartışmayı TEOG üzerinden yürütüyoruz. 'TEOG kalksın, kalkmasın, hemen kalksın,  şu olsun, bu olsun...' Ama TEOG'dan çok daha önemli bir tartışmayı maalesef hep  ihmal ediyoruz. Bizim eğitimde önceliğimiz çok bilen insan mı olmalı? Yoksa çok  iyi insan mı olmalı? Çok bilen insan istiyorsak bunun yöntemleri farklı."  ifadesini kullandı.

Işık, teknolojik gelişmelerden dolayı çok bilmenin değerini  kaybettiği, bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı bir çağ yaşandığını aktararak, şöyle  konuştu:

"Çağın getirdiği riskleri de hesap ettiğimiz zaman çok iyi insan  yetiştirmek, etik değerlere sahip, iyi insan olma, iyi bir aile bireyi olma, iyi  bir vatandaş olma anlayışına sahip insan yetiştirmeyi ön planda tutmalıyız. Öz  güveni yüksek gençler yetiştirmeliyiz. Bilgiyi, o 6 basamak dediğimiz bilgi,  kavrama, yorumlama, analiz, sentez ve değerlendirme aşamalarını bilen ve bunları  uygulayabilen gençler ve bireyler yetiştirmek zorundayız ki her şarta adapte  olabilsin."

"ARTIK DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMALAR YÜRÜTEN ÜNİVERSİTELER REVAÇTA"

Bilim ve teknolojiye yaptıkları yatırımların önemine değinen Işık,  artık disiplinler arası çalışmalar yürüten üniversitelerin revaçta olduğunu  söyledi.

Işık, bu açıdan Türkiye'de son dönemde Ar-Ge ve teknolojiye ciddi  yatırımlar yaptıklarını ifade ederek, pek çok konuda Türkiye'nin fiziksel ve  bütçesel artışına paralel bir başarıyı henüz yakalayamadıklarını kaydetti.

Her şeyin para olmadığını dile getiren Işık, Türkiye'de şu anda Ar-Ge  ve inovasyon için yeterli kaynak olduğunu ancak proje kalitesinde de ciddi sorun  bulunduğunu bildirdi.

Işık, çok daha fazla Ar-Ge ve inovasyonun yapıldığı ülke olmayı  amaçladıklarını vurgulayarak, "Türkiye son yıllarda önemli mesafeler almakla  birlikte daha almamız gereken çok mesafe var.. Biraz da bu konulara kafa yormak  durumundayız. Biraz daha basma kalıp düşüncelerin dışına çıkıp, 'Biz nerede eksik  kaldık?' diyerek bunlara daha fazla odaklanmak zorundayız. Bu açıdan son dönemde  hayata geçirdiğimiz reformlar, çok daha güçlü çalışmaların yapılacağını  gösteriyor." ifadesini kullandı.

İlgili reform paketleriyle pek çok engelin kaldırıldığını anlatan  Işık, şunları söyledi:

"Şimdi beklediğimiz, üniversitelerimizin araştırma alanına, teknoloji  geliştirme alanına ve interdisipliner çalışma alanına daha fazla yoğunlaşması.  Hocalarımızdan beklediğimiz en temel nokta bu. Sadece eğitim misyonlu üniversite  olamayız. Sadece araştırma odaklı üniversitede de olamalıyız. Yaptığımız  araştırmaların ürüne dönmesi Türkiye için ve insanlık için ekonomik ve sosyal  faydaya dönüşmesi de önemli bir önceliğimiz olmalı. Sadece ekonomik faydayı  kastetmiyorum. Bir sosyoloğun yaptığı araştırmayı topluma faydaya dönüştürmesi en  az bir elektronikçinin yaptığı çalışmayı ekonomik faydaya dönüştürmesi kadar  hatta daha fazla değerlidir. Toplumlar sadece tek ayakla fen ve teknoloji  ayağıyla gelişmezler. Aynı zamanda sosyal ayağı da güçlü tutmak zorundayız.  Sadece ekonomik faydayı kastetmiyorum ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilmek  durumundayız. Bilimin geldiği bu noktada da bir tek alanın başarılı olması mümkün  değil, pek çok alanın pek çok disiplinin iç içe çalışması gerekiyor."

"İNGİLİZCE'Yİ BİLMEK AMA TÜRKÇE'Yİ KONUŞMAK DURUMUNDAYIZ"

Işık, GTÜ'nün lisans düzeyinde iyi öğrenci alarak 4-5 yıllık eğitimden  sonra master ve doktoraya yönelik seçimler yapmanın daha kolay olacağını  belirterek, şöyle devam etti:

"İngilizce bölümleri açmak durumundayız. Artık bu dünyada üniversite  mezunun İngilizce bilmemesi adeta okuma yazma bilmemek noktasına geldi. Onun için  İngilizce eğitimi önemsiyoruz. İngilizce eğitimi önemsiyoruz derken günlük  kullanımda da İngilizce'nin Türkçe yerine geçmesini de istemiyoruz. Village Camp  gibi veya Butterfly Games gibi isimleri koymak yerine kendi Türkçe isimleri  koymak İngilizce'yi bilmek ama Türkçe'yi konuşmak bunu şey yapmak durumundayız.  İngilizce'nin bilinmesini çok önemsiyoruz ama günlük dilimizde kendi dilimizi,  kendi kültür ve medeniyetimizin taşıyıcısı olan Türkçemizi de konuşmak  zorundayız. O noktada Türk Dil Kurumu'yla da şu arada ilgilendiğim için  söylüyorum. Sizden özel ricam, gençlerimizden özel ricam, İngilizce'yi, yabancı  dili çok iyi öğrenin ama lütfen Türkçe konuşun."

Işık, GTÜ'nün üniversite-sanayi iş birliği alanıdaki çalışmalara  değindi.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da GTÜ'nün kurulduğu günden bu yana  önemli çalışmalar ortaya koyduğunu bildirdi.

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün de üniversite sanayi iş birliğini  öncelik gören üniversitelerin projelerinin, ürüne dönüşmeye başladığını  belirterek, firmalarla akademisyenleri buluşturduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Işık ve beraberindeki protokol üyeleri, GTÜ  Akademik Başarı Ödülü almaya hak kazananlara ödülleri ile üniversiteye burs veren  kurumların temsilcilerine plaket verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x